21.11.22

Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της “Κιβωτού του Κόσμου” αποφάσισε η κυβέρνηση [βίντεο]


 Mετά την σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου εν μέσω των σοβαρότατων καταγγελιών των τελευταίων ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της “Κιβωτού του Κόσμου”.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τα όσα τραγικά συνέβαιναν στις στις δομές ανηλίκων της “Κιβωτού” ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Μαξίμου.

“Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο νόμος ισχύει για όλους, εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στις περισσότερες δομές οι διοικήσεις ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτες, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Οικονόμου. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να υπάρχει «επόπτης» σε δομές όπως η Κιβωτός, ο κ.Οικονόμου είπε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος των παιδιών, τη στιγμή μάλιστα που λειτουργούσε κατά 95% με δωρεές ιδιωτών, και είναι πιθανό να υπάρξει κλονισμός της εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα γίνει γενικά κάτι τέτοιο.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απο-ϊδρυματοποίηση των παιδιών και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής.

  • «Δυστυχώς πρόσφατα ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος», είπε, προσθέτοντας πως «σε ορισμένες περιπτώσεις το μοντέλο απέδωσε, ενώ σε άλλες όχι».

«Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά και θα γίνουν. Οι θέσεις της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών είναι γνωστές και αποτυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με μια φράση: “Καμιά ανοχή“», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας παιδιών και ανέφερε τις τρεις αλλαγές στο πλαίσιο της υιοθεσίας:

1. τη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής,
2. τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα και
3. τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη, με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.



 

Χιονοστιβάδα οι καταγγελίες – ένταση κι ανησυχία

Ένταση σημειώθηκε το πρωί στο κτίριο της “Κιβωτού του Κόσμου” όταν ο γενικός γραμματέας των Σύρων που μένουν στην Ελλάδα, Ν. Μπάκρι βρέθηκε στην είσοδο της δομής με γονείς που ζήτησαν να πάρουν πίσω τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι Σύρων καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στη δομή δεν τους επιτρέπουν την επικοινωνία με τα παιδιά, ενώ έδειξαν στις κάμερες και φωτογραφίες των παιδιών τους με σημάδια από σβησμένα τσιγάρα και χτυπήματα στα χέρια, όπως οι ίδιοι ανέφεραν.

Ο κ. Μπάκρι με το ζευγάρι επιχείρησαν να μπουν μέσα στη δομή, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο με φωνές και εκτοξεύσεις αντικειμένων, ενώ ενημερώθηκε και η ΕΛΑΣ, περιπολικό της οποίας έφθασε στο σημείο.

Σοκαριστικά είναι τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε δομές της “Κιβωτού του Κόσμου”.

Οι αρχές επικεντρώνονται σε ύποπτα ταξίδια, δώρα, σε εργαζόμενους ειδικών αποστολών και σε καταγγελίες για παιδιά που αναγκαστικά σταμάτησαν το σχολείο, ενώ είναι θέμα χρόνου να κληθούν για ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι, άτομα που φέρονται να είχαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, ανάμεσά τους και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού.

Την ίδια ώρα, νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της Κιβωτού στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά στην ΕΡΤ τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή της Χίου.

«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυρίζεται η ανήλικη πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους.

«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

“Είναι όχι μόνο σκληρό. Είναι φρικιαστικά πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες. Όλα διερευνώνται από την Εισαγγελία Ανηλίκων.

Πρέπει να φτάσει το “μαχαίρι στο κόκαλο” σε κάθε περίπτωση” τόνισε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου που υπόσχεται έρευνα και κυρώσεις αν αποδειχθούν οι καταγγελίες.

«Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδεται στο συγκεκριμένο κληρικό, ο ίδιος προσωπικά και η Εκκλησία θα αποδώσουν στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, κ.Χάρης Κονιδάρης στην ΕΡΤ.