3.11.22

Νέα πρωτιά στις Ελληνοαμερικανικές αρματομαχίες στο Πετροχώρι της Ξάνθης: Εκεί όπου η παρουσία της αστερόεσσας εξοργίζει την Άγκυρα

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ HELLAS JOURNAL

Η Ελληνοαμερικανική άσκηση«Ολυμπιακή Συνεργασία» εκνεύρισε ιδιαίτερα τη γείτονα η οποία ως γνωστό προκάλεσε με τον δικό της τρόπο, «βαφτίζοντας» τα χωριά γύρο από το Πετροχώρι της Ξάνθης ως Τουρκικά.

Το Πετροχώρι ωστόσο αποτελεί σημείο αναφοράς της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας η οποία αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Και στα χωριά αυτά της Θράκης που η Τουρκία διαρκώς εγείρει αξιώσεις, η συνεργασία Ελλάδας και Αμερικής φαίνεται πως κρατά σε εγρήγορση την Άγκυρα.

Και εκείνο μάλλον που εξοργίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι στην Θράκη η Ελλάδα συγκεντρώνει πλέον ολοένα και περισσότερους συμμάχους, οι οποίοι ακόμη και ως παρατηρητές σε μια άσκηση, τοποθετούν στη σημαία τους- όχι συμβολικά αλλά ουσιαστικά- δίπλα στην Ελληνική.

Η TANK CHALLENGE στην οποία μετέχουν ουλαμοί αρμάτων μάχης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ακόμη διμερής εκπαίδευση, την στιγμή μάλιστα που στα νησιά του Αν. Αιγαίου, τ’ αμερικανικά C-130 πετούσαν πάνω από τα κατά την Τουρκία, αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Στην λεγόμενη και «αρματομαχία» ανάμεσα στα έμπειρα πληρώματα των Ελλήνων και  Αμερικανών αρματιστών, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τα «μαύρα μπερέ» της χώρας μας έχουν πάρει «κεφάλι» και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε όλα τα αντικείμενα στα οποία διαγωνίζονται οι αρματιστές.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στ’ ότι τα πληρώματα των Ελληνικών αρμάτων μάχης εδώ και χρόνια παραμένουν τα ίδια. Το τετραμελές πλήρωμα ξέρει πως να δουλέψει ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή, τόσο σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης, όσο και στην δουλειά που πρέπει να γίνει όταν το άρμα κινείται και πρέπει να εξουδετερώσει έναν στόχο. Όσο πιο πολύ γνωρίζει ο ένας τον άλλον, τόσο υπερνικούνται οι αντιξοότητες και οι δυσκολίες στο εσωτερικό ενός άρματος μάχης, ενώ η βολή όπου κι αν πρέπει να χτυπήσει το πυροβόλο, θεωρείται μια δυναμική «ρουτίνα».

Οι ασκήσεις δε των αρματιστών σε συνδυασμό με το μηχανοκίνητο πεζικό είναι διαρκείς στην Θράκη. Αυτό από μόνο του δίνει πολλούς πόντους και αυξάνει την εμπειρία των στελεχών, οι οποίοι επαναλαμβάνουμε σε ένα άρμα είναι τα ίδια πρόσωπα για πάρα πολλά χρόνια.

Την Παρασκευή που θα είναι η ημέρα διακεκριμένων προσώπων και που θα γίνουν βολές από τα Ελληνικά και Αμερικανικά άρματα μάχης στο Πετροχώρι της Ξάνθης οι «μαυροσκούφιδες» θα βρεθούν στο ψηλότερο σκαλοπάτι, όμως η εμπειρία που έχουν πάρει δίπλα στους Αμερικανούς, με τα εμπειροπόλεμα πληρώματα, είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται.

Παράλληλα όμως οι αρματομαχίες αυτές δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι έχουν παρατηρητές από εννέα διαφορετικές χώρες.

Και αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο αυτών των ασκήσεων, διότι οι παρατηρητές μεταφέρουν στα Επιτελεία τους (στρατιωτική επικοινωνία) όλα όσα είδαν και κατέγραψαν στο Πετροχώρι και την Θράκη.

Η χώρα μας δηλαδή σε στρατιωτικό επίπεδο γίνεται ακόμη πιο γνωστή για τις δυνατότητες που έχει και τι μπορούν να κάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επί του πεδίου.

Το πρόγραμμα στρατιωτικών συνεργασιών με τις χερσαίες δυνάμεις από διάφορες χώρες και την Αμερικανική Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη, είναι ένας μόνιμος στόχος του Ελληνικού Επιτελείου, το οποίο έχει θέσει νέα δεδομένα στο επίπεδο των εκπαιδεύσεων με σύμμαχες χώρες και αυτό φαίνεται από την πληθώρα των συνεργασιών, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

https://hellasjournal.com