15.11.22

Κίνδυνος ακραίας κλιμάκωσης: Δύο νεκροί στην Πολωνία πιθανότατα από αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους



Σε ακραία κλιμάκωση με ανυπολόγιστες συνέπειες μπορεί να οδηγήσoυν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι σοβαρότατες ενδείξεις ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν αργά το βράδυ της Τρίτης πολωνικό (και άρα και Νατοϊκό) έδαφος στα σύνορα με την Ουτκρανία.



Ηδη ο Πολωνός πρωθυπουργός συνεκάλεσε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της χώρας, λίγο μετά αφότου πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

Σύμφωνα με το Radio ZET, οι δύο πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Przewodów στην επαρχία Λούμπλιν, στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο ραδιοφωνικός σταθμός απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε νωρίτερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

 

Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία -χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες, ωστόσο μίλησε για έκτακτη συνεδρίαση λόγω «κατάστασης κρίσης».

 

«Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, δεν έχει διευκρινιστεί τι έχει συμβεί», ήταν η αρχική δήλωση του Λούκας Κούτσι, αξιωματικού της πυροσβεστικής.

Ρωσική επίθεση με 100 πυραύλους και το μισό Κίεβο στο σκοτάδι

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε εκτοξεύσει «περίπου 100 πυραύλους» εναντίον της Ουκρανίας πλήττοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της.

«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, και από τη ρωσική περιοχή Ροστόφ καθώς επίσης και από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ εκπρόσωπος της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως «μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Η Ρωσία εκτόξευσε «περίπου» 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Στην πρώτη του αντίδραση το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση 

https://hellasjournal.com