2.11.22

Εάν επανέλθει στην εξουσία ο Νετανιάχου θα αλλάξει τις πολιτικές που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την κατοχική Τουρκία…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Εάν τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ, δεν διαφέρουν από τους αριθμούς των exit polls των ισραηλινών τηλεοπτικών καναλιών, τότε θα ομιλούμε για τη μεγαλύτερη επιστροφή στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ξαναγίνει Πρωθυπουργός του Εβραϊκού Κράτους, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία η παλαιστινιακή αντίσταση δυναμώνει επικίνδυνα για το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Γιαϊρ Λαπίντ θεωρείται «νεοφιλελεύθερη» για την ακροδεξιά στο Ισραήλ, η οποία και ενισχύθηκε σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, που έγιναν μετά τη ψηφοφορία και όταν οι ψηφοφόροι εγκατέλειπαν τις κάλπες και δεν είχαν λόγο να μην ομολογούν τις επιλογές τους.

Παρά το γεγονός ότι απαιτείται προσοχή σε παρόμοιες περιπτώσεις, εν τούτοις φαίνεται ότι ο κ. Νετανιάχου είναι ο πιο πιθανός για να αναλάβει την εξουσία, μετά τις εκλογές της Τρίτης, που διακρίθηκαν από τις εκδηλώσεις μίσους των ακροδεξιών για τους Άραβες και τους ακροαριστερούς και ανάποδα. Το Ισραήλ δεν είναι μόνο μία διχασμένη χώρα μεταξύ των πολιτών του και των Παλαιστινίων που αποτελούν το 20% σχεδόν του πληθυσμού, αλλά και μεταξύ των Ισραηλινών.

  • Ο Νετανιάχου είναι μία προσωπικότητα που έχει φανατικούς οπαδούς και πιο φανατικούς εχθρούς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πραγματικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών μπορεί να τον «αναβαπτίσουν» στην πολιτική κολυμβήθρα καθώς βρίσκεται για έξι χρόνια κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Παρ’ όλα αυτά, το ένα τρίτο σχεδόν των Ισραηλινών ψηφοφόρων φαίνεται ότι τον ψήφισε διότι προφανώς πιστεύει πως δεν παρανόμησε, άρα δεν είναι και διεφθαρμένος.

Ο αρχηγός του δεξιού Λικούντ, εάν επιστρέψει Πρωθυπουργός, θα σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα εκβιάζεται από την ακροδεξιά, η οποία είναι διαφορετική από αυτή των άλλων χωρών. Είναι έντονα εθνικιστική και θα προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από τους Παλαιστίνιους και τους αριστερούς.

Όλα τα παραπάνω μπορεί και να μην ενδιαφέρουν τον αναγνώστη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση μίας χώρας, την οποία δεν καταλαβαίνουν πολύ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θρησκευτικό και διπλωματικό πεδίο. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων πιστεύοντας ότι το Ισραήλ είναι ο εχθρός της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Αν και πρόκειται για ξεπερασμένες θεωρίες, έχουμε πολλούς ακραίους ορθόδοξους, που πιστεύουν ότι οι Εβραίοι είναι εχθροί και των ορθοδόξων και των Ελλήνων. Έμειναν πολύ πίσω. Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν στρατηγική και στρατιωτική σχέση πια με το Εβραϊκό Κράτος.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Γιαϊρ Λαπίντ, ανακάτεψε την τράπουλα τελευταία και έχει δυσαρεστήσει όλους μας με τον άκρατο φιλοτουρκισμό που μας αποκάλυψε.

  • Η άρον-άρον βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, επειδή …έρχεται ο Νετανιάχου, θα αποδειχθεί μία ερασιτεχνική κίνηση που αντί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, θα τις κάνει χειρότερες. Διότι όποιος νομίζει ότι εάν κερδίσει ο «Μπίμπι» θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, κάνει λάθος.

Άλλωστε, και να επιθυμεί ο κ. Νετανιάχου να πορευτεί σε βελτίωση των σχέσεων, αυτός που δεν θα θέλει, θα είναι ο Ερντογάν. Και ο αρχηγός του Λικούντ το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Μπορούμε να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο κ. Νετανιάχου θα ενδυναμώσει περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα τις αναβαθμίσει και στρατηγικά και στρατιωτικά και οικονομικά. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αναταράξεις. Είναι γνωστό, ότι ο ηγέτης του Λικούντ, διατήρησε τις επαφές του με την Αθήνα και τη Λευκωσία και σίγουρα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, όπως και στο παρελθόν:

Δηλαδή όλο και περισσότερο βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Αθήνα και τη Λευκωσία, δείχνοντας παράλληλα αδιαφορία για την Τουρκία, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους Άραβες να ψηφίσουν μαζικά τους αντιπάλους του κ. Νετανιάχου.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal