4.11.22

Γιατί τελείωσε η εποχή του Bayraktar στην Ουκρανία

 Τουλάχιστον 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έχουν παραδοθεί από την Τουρκία στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Υπάρχουν δημοσιογραφικές αναφορές, επίσημα ανεπιβεβαίωτες, ότι τουλάχιστον άλλα τόσα έχουν σταλεί στο Κίεβο. Δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας, υποστήριζαν ότι η Τουρκία είχε ήδη επιλέξει “και αγοράσει” γη για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην Ουκρανία.

Λέγεται ότι εκτός από την παραγωγή drones, η Ουκρανία θα έχει επίσης ένα ερευνητικό κέντρο συνδεδεμένο με το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με αναφορές, η Ουκρανία θα παράγει ατράκτους, ηλεκτρονικά και λογισμικό για UCAV Bayraktar. Αν είναι πιστευτά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, «η εποχή του Bayraktar στην Ουκρανία έχει τελειώσει», όπως γράφει η EurAsiaTimes. Σύμφωνα με την ασιατική διαδικτυακή πύλη, αυτές οι πληροφορίες δεν είναι φήμες. «Οι φήμες δεν είναι φήμες, αλλά, αντιθέτως, αξιόπιστα δεδομένα». Η EurAsiaTimes γράφει ότι ανάλογοι ισχυρισμοί υπάρχουν και στα σχόλια του ιδιοκτήτη της τουρκικής εταιρείας στα social media.

Σύμφωνα με τις φήμες, η πιθανή άρνηση της τουρκικής εταιρείας Bayraktar να εγκαταλείψει την παραγωγή στην Ουκρανία είναι διπλή. Το πρώτο είναι η φθίνουσα χρησιμότητα των τουρκικών UCAV στον πόλεμο στην Ουκρανία (είναι αλήθεια ότι, σε αντίθεση με τη Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη, το Bayraktar TB2 καταρρίπτεται πολύ συχνότερα από τη ρωσική αεράμυνα και υπάρχουν δεκάδες τέτοιες επιβεβαιωμένες αναφορές). Ο δεύτερος λόγος είναι διεθνής-οικονομικός και η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Σύμφωνα με τον δεύτερο λόγο, ο κ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Ο Ερντογάν θα εκπληρώσει μια από τις υποσχέσεις του στους συμπατριώτες του να κάνει την Τουρκία ενεργειακή περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια. Ένας τέτοιος ισχυρισμός ενισχύεται από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες ο κ. Ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλαν σταδιακά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τα γεγονότα

Υπάρχουν δύο επίσημα στοιχεία που σε αυτό το σημείο μπορούν να οριστούν ως αξιόπιστες πληροφορίες. Το ένα είναι η συνάντηση στις 9 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και του επικεφαλής της Baykar Haluk Bayraktar στο Κίεβο. Ο δεύτερος έλαβε το παράσημο της Αξίας από την Ουκρανία. Ένα από τα θέματα της συνάντησης ήταν η συζήτηση για το μελλοντικό εργοστάσιο στην Ουκρανία για τουρκικά UCAV.

Το δεύτερο γεγονός είναι η συνάντηση του κ. Ερντογάν και ο κ. Πούτιν στις 19 Οκτωβρίου στην Αστάνα του Καζακστάν. Στη συνάντηση αυτή, η Μόσχα πρόσφερε στην Άγκυρα την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Κύριος. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε το θέμα της συνομιλίας αφού ανακοίνωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση ότι οι ενεργειακές αρχές της Ρωσίας και της Τουρκίας διεξάγουν μελέτες «ζωτικής σημασίας για το έργο».

Με φόντο αυτά τα δύο γεγονότα, υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που ανακοινώθηκε από ρωσικές πηγές. Σύμφωνα με αυτούς, ένας από τους κ. Οι όροι του Πούτιν στον κ. Ο Ερντογάν ήταν ότι εάν η Τουρκία επρόκειτο να γίνει κόμβος φυσικού αερίου στην περιοχή, οι προμήθειες του Bayraktar στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν.

Το αστείο

Αμέσως μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν στην Αστάνα, οι Ρώσοι φαρσέρ στον κυβερνοχώρο Vovan και Lexus έγιναν viral στα social media. Ο λόγος: Παρουσιάστηκαν ως Αμερικανοί αξιωματούχοι και κατάφεραν να καταγράψουν έναν Ουκρανό αξιωματούχο, τον κ. Σεργκέι Πασίνσκι να ασκεί κριτική στα Bayraktar TB2. «Ήμουν αντίθετος γιατί είναι εξαιρετικά ευάλωτα στα συστήματα αεράμυνας. Καταρρίφθηκαν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. Δεν είναι ένα αυτάρκης όπλο, καταρρίπτεται αστραπιαία και δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα», είπε ο κ. Πασίνσκι!

Πηγή: newsaboutturkey.com

___________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη