4.10.22

Τι γύρευε ο πιο έμπιστος άνθρωπος του κ. Μπάιντεν στο Παλάτι Yıldız της Πόλης; Τα προβλήματα που δημιουργεί ο Ερντογάν γεμίζουν …”δέκα πιάτα”! (video)

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Για να σηκωθεί κυριακάτικα και να ταξιδεύσει από την Ουάσιγκτον στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στον Λευκό Οίκο γίνεται «ένας χαμός» με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογές, με το Ιράν, με τη Ρωσία, με την Ουκρανία, την Κίνα και άλλες «θερμές» περιοχές του πλανήτη, κάτι σοβαρό είχε να μεταφέρει στην τουρκική ηγεσία.

Δεν δικαιολογείται διαφορετικά. Και αναφέρομαι, βεβαίως, στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, που επισκέφθηκε χωρίς να ανακοινωθεί την Πόλη για μία συνάντηση εφ’ όλης της ύλης – στο Παλάτι Yıldız- με τον Ιμπραϊμ Καλίν, στενό συνεργάτη του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Προφανώς η επίσκεψη του κ. Σάλιβαν δεν είχε ανακοινωθεί, λόγω της θέσης που κατέχει. Είναι το δεξί χέρι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στα θέματα ασφάλειας. Αλλά θα υπήρχαν και άλλοι λόγοι. Και βεβαίως δεν ταξίδευσε με αεροπλάνο της …γραμμής.

  • Τα προβλήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας γεμίζουν δέκα πιάτα, όπως είχε τονίσει τις προάλλες διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον θέλοντας να τονίσει ότι οι διαφορές είναι περισσότερες από τα θέματα στα οποία συμφωνούν.

Πρέπει να σημειώσω μία λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση. Στην ανακοίνωση του, ο πολύς κ. Καλίν θέτει «τα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου» ως το τρίτο πιο σοβαρό ζήτημα της συζήτησης μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αγορά των F-16, το οποίο συνδέει και αυτό με τη χώρα μας.

Που σημαίνει, πως ακόμα και αν ο κ. Σάλιβαν πήγε για να συζητήσει την παραβίαση -εκ μέρους της Τουρκίας- των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ο Τούρκος αξιωματούχος έστρεψε τη συζήτηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα ενεργειακά θέματα της ανατολικής Μεσογείου.

Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αναφέρεται ρητά ότι συζητήθηκε η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν με τη στρατηγική των απειλών που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Για την Αμερική και το ΝΑΤΟ θα είναι καταστροφικός, ειδικά τώρα, αλλά και πάντα, ένας πόλεμος στο Αιγαίο. Τελεία και παύλα, τον έχουμε αναλύσει και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι απλά ψεκασμένοι και ανόητοι στον υπερθετικό βαθμό.

Το γεγονός είναι ότι ο κ. Σάλιβαν ομιλούσε για διπλωματία και διάλογο και ο Καλίν απαντούσε ότι:

  • Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία δεν θα δίσταζε ποτέ να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ότι οι επιθετικές ενέργειες(!) της Ελλάδας κατά του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτες.

Ένας κανονικός «διάλογος κωφών»…

Ο δε πιο στενός συνεργάτης του Ερντογάν πουλούσε …τρέλα, ότι δηλάδη δεν είναι ο Ερντογάν που απειλεί και προκαλεί αλλά η Ελλάδα και ο Μητσοτάκης. Και ομιλούσε σε ένα άνθρωπο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ακόμα και αν η περίφημη Αμάντα Σλόατ, μερικές φορές τα «στρίβει» για να καλύπτει την Τουρκία…

Οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον είναι βέβαιοι ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από τον Καλίν να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, καθώς οι Αμερικανοί διαφωνούν κάθετα με την τουρκική ρητορική, η κλιμάκωση της οποίςας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση στο Αιγαίο.

Σίγουρα ο Σάλιβαν ΔΕΝ συμφωνεί με την τουρκική παράνομη ενέργεια εναντίον της Ελλάδας μέσω της …Λιβύης. Και πιστεύω ότι η Αμερική δεν θα κρύψει την αντίθεση της. Οι γραφειοκράτες πάλι έπεσαν έξω σε όλα.

Σίγουρα, αν του ειπώθηκε, ότιθα υπογραφεί η παράνομη συμφωνία, θα διαφώνησε…

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γίνεται αναφορά στο μείζον θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16, που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλλεν ότι θα σταματήσουν την πώληση προς την Τουρκία, εάν αυτή δεν αποδεχθεί τους σκληρούς όρους τους.

Όμως η τουρκική πλευρά έκανε ειδική αναφορά στο θέμα, για το οποίο αποφασίζει το Κογκρέσο και όχι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, το οποίο δείχνει να ξεχνά η Άγκυρα. Αμερικανική Η κυβέρνηση μόνο εισήγηση μπορεί να κάνει και τίποτα άλλο.

Το θέμα των F-16 θα επιλυθεί αμέσως για την Τουρκία, αν δεχθεί τους όρους των δύο γερουσιαστών. Ξεκάθαρες κουβέντες. Αλλά ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τους απέρριψε.

  • Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη υποστήριξή των δύο πλευρών προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας, παράνομης προσάρτησης μέρους της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.

Ο κ. Σάλιβαν είπε και μία καλή κουβέντα για την κατοχική δύναμη, διότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε δημιουργηθεί θέμα επειδή ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν ευχαρίστησε την Τουρκία στο λόγο του, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις του.

Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και το διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία, ως γνωστό, θέτει εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη Δυτική Συμμαχία και επίσης για τα θέματα της Μεσογείου απαιτεί τα πάντα όλα δικά της, τα οποία η Αμερική ούτε μπορεί, ούτε δικαιούται να τα δώσει στην κατοχική δύναμη.

Τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία θα χάσει το τρένο, είναι η σκέψη των περισσοτέρων αναλυτών στην Ουάσιγκτον. Διότι οι γραφειοκράτες απέτυχαν οικτρά σε όλες τις προβλέψεις τους και τώρα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal