24.10.22

Το μόνο ενδιαφέρον του Ερντογάν είναι το δικό του συμφέρον: Γιατί η Δύση επιτρέπει την ανάρμοστη σχέση του με τον Πούτιν; (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η είδηση του πρακτορείου Bloomberg, ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη, πρέπει να μας ανησυχεί και ταυτόχρονα να μας φοβίζει, με όλη τη σημασία της λέξης.

Για τον απλούστατο λόγο, -όπως υποστηρίζουν σοβαροί επιστήμονες- ότι ο κίνδυνος για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σε απόσταση χιλιάδων μιλίων είναι υπαρκτός στην περίπτωση ενός σεισμού. Και στην Τουρκία οι σεισμοί έχουν γίνει συνήθεια.

Μπορεί, λοιπόν, ο Ερντογάν, με τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν, να οικοδομεί πυρηνικά εργοστάσια στο τουρκικό έδαφος για άλλους λόγους, αλλά η «θεά» φύση μπορεί να τον τιμωρήσει. Και καλά να τιμωρήσει αυτόν. Αλλά οι γειτονικές χώρες τι φταίνε;

Οι τουρκικές ενέργειες προκαλούν ανησυχία επίσης, στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, Αλλά η ανησυχία τους αφορά κάτι άλλο: όχι την πιθανότητα φυσικής καταστροφής, αλλά την ερμαφρόδιτη συμφωνία της Τουρκίας, μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, με την Ρωσία, η οποία απειλεί την Ευρώπη με πυρηνικό πόλεμο, λόγω της διαφαινόμενης ήττας της στο ουκρανικό μέτωπο.

  • Θεωρεί η Ουάσιγκτον -και πολύ σωστά θα έλεγα- ότι η σχέση του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και όχι μόνο αυτό.

Αλλά, μπορεί να μην το αναφέρει, αλλά φοβάται τη συμμαχία της Μόσχας με την Άγκυρα. Εάν ενώσει τον Πούτιν και τον Ερντογάν ο φανατισμός εναντίον της Δύσης, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους μπορεί να βρεθούν στο μέλλον, στη δυσάρεστη θέση, να πολεμήσουν εναντίον των Ρωσο-Τουρκικών Δυνάμεων. Και αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη εξέλιξη.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ουάσιγκτον σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, [και με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)], κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να απομονώσει τον Πούτιν μέσω των κυρώσεων. (Κυρώσεων) που φαίνεται ότι παραβιάζει η Τουρκία, χωρίς να φοβάται τους Αμερικανούς. Δεν νομίζω να υπήρξε πριν αυτό το φαινόμενο. Η Αμερική να συνεχίζει να χαϊδεύει μία χώρα η οποία εργάζεται εναντίον των συμφερόντων της.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Λευκός Οίκος έστειλε δύο αποστολές στην Τουρκία. Μία του υπουργείου Οικονομικών και μία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχαν προηγηθεί και άλλες. Όλες αφορούσαν το ίδιο ακριβώς θέμα: να μην αφεθεί να μετατραπεί η Τουρκία σε «παράδεισο» για τους Ρώσους, κυβερνητικούς παράγοντες, ολιγάρχες και επιχειρηματίες.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα. Ότι η Τουρκία κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα. Όπως βοήθησε το Ιράν να σπάσει το αμερικανικό εμπάργκο, με τον ίδιο τρόπο συνεργάζεται με τους Ρώσους για να παραβιαστούν οι δυτικές κυρώσεις. Το δημοσίευμα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας New York Times (ΕΔΩ) ομιλεί από μόνο του, δεν χρειάζεται ανάλυση.

Την Πέμπτη το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκλήθηκε από Τούρκο ανταποκριτή ο οποίος πλήρωσε την ανοησία του. Είπε ο Νεντ Πράις:

«Καλέσαμε την Τουρκία μέσω αριθμού καναλιών και μέσω αριθμού συναντήσεων να μην γίνει ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσε τα εξής:

«Είναι κοινό μας συμφέρον οι κυρώσεις – οι συλλογικές κυρώσεις – να επιβάλλονται σθεναρά κατά της Ρωσίας. Να επιβληθεί το σοβαρό κόστος και οι συνέπειες που υποσχεθήκαμε πολύ πριν ξεκινήσει αυτή η επιθετικότητα», τόνισε ο κ. Πράις.

Αλλά, ούτε μία λέξη κριτικής, όπως αρμόζει στην περίπτωση. Και ο καθένας δικαιούται να αναρωτηθεί: Από που κρατεί τους Αμερικανούς ο εκβιαστής Ερντογάν; Διότι δεν εξηγείται αλλιώς αυτό που συμβαίνει.

  • Φαίνεται, πάντως, ότι διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας για τα θέματα αυτά. Φαίνεται ακόμα ότι ο Ερντογάν δεν δίνει την παραμικρή σημασία στις αμερικανικές διαμαρτυρίες για τη στενή σχέση του με τον Πούτιν. Ότι και να λένε δημόσια οι Αμερικανοί, ότι έχουν διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη Δύση, δεν είναι πιστευτά. Τους κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια τους.

Για τους περισσότερους Δυτικούς είναι παραμύθια της Χαλιμάς όσα λέγονται για τις δήθεν μεσολαβήσεις του προέδρου της Τουρκίας με τη Μόσχα και το Κίεβο. Όταν λένε την αλήθεια, και όχι τα γνωστά ψέματα για την Τουρκία, οι Δυτικοί είναι …χείμαρρος. Επειδή είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το μόνο ενδιαφέρον του Ερντογάν είναι το δικό του συμφέρον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν υπέβαλε το αίτημα για το πυρηνικό εργοστάσιο όταν συνάντησε τον Πούτιν στο Καζακστάν. Για το πρακτορείο αυτή η εξέλιξη αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη των στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι αναγνώστες μας δεν περιμένουν από το αμερικανικό πρακτορείο να τους ενημερώσει για τούτο το γεγονός. Το γνωρίζουν διότι αποδείξαμε πολλές φορές πως ο Ερντογάν υπηρετεί τα συμφέροντα του Πούτιν. Ολόκληρο το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, και μόνο η Τουρκία θέτει εμπόδια στην ενότητα της Συμμαχίας.

Δεν επιτρέπει την ένταξη της Σουηδίας και της Φονλανδίας στο ΝΑΤΟ και απειλεί με πόλεμο μία χώρα (υποτίθεται) σύμμαχός της, την Ελλάδα. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, είναι νερό στον μύλο του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, ξεκίνησε έρευνα για τα «μαύρα» χρήματα, με τα οποία εξαγόρασε ευρωπαϊκά κόμματα και Ευρωπαίους πολιτικούς, ο αυταρχικός Βλαντιμίρ Πούτιν. Καταπληκτικά. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα, αν και πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι, διότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι γνωστοί για την ανικανότητά τους.

Ο κ. Σχοινάς, μέχρι να βρει ποια κόμματα και ποιοι πολιτικοί πήραν τα «μαύρα» χρήματα του «Βλαδίμηρου», ας αποκαλύψει το όνομα του Κύπριου προεδρικού υποψήφιου, που …εργάζεται «για τα συμφέροντα» της Μόσχας. Εντάξει, γνωρίζουμε ότι έριξε τη «βόμβα» με το βάρος της θέσης ενός Επιτρόπου της Ε.Ε. νομίζοντας ότι θα φοβίσει τους Κύπριους ψηφοφόρους. Και ότι στην πραγματικότητα δεν ήξερε τι έλεγε…

ΑΠΟΡΩ: Έχει εκπρόσωπο Τύπου η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λευκωσία; Και αν έχει ποιος είναι; Ασχολείται με το αντικείμενο του ή κάνει διακοπές στην Κύπρο;

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal