14.10.22

Ο Ερντογάν είναι ο “Δούρειος Ίππος” του Πούτιν μέσα στη Δυτική Συμμαχία: Ο Μενέντεζ δεν πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη του… (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Πανηγύρισαν οι Τούρκοι την απόφαση μιας ομάδας γερουσιαστών, οι οποίοι για διαδικαστικούς και μόνο λόγους, αφαίρεσαν τις τροπολογίες των συναδέλφων τους, του Ρόμπερτ Μενέντεζ και του Κρις βαν Χόλλεν, από το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου.

Όπως πολύ ορθά δήλωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης HALC, Έντι Ζεμενίδης, δεν έχει «τελειώσει» η τροπολογία του κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, αφού ο γερουσιαστής σε κάθε περίπτωση έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην αγορά των αμερικανικων μαχητικών F-16 από την Άγκυρα.

Οι πανηγυρισμοί, πάντως, δεν κράτησαν πολύ. Πριν κλείσουν 24 ώρες από τα “χαρμόσυνα νέα”, πάγωσαν τα χαμόγελα των Τούρκων.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, υπό την ιδιότητά του, του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση των μαχητικών που απαιτεί να λάβει η Τουρκία, εάν αυτή δεν συμμορφωθεί “προς τας υποδείξεις”…

Όπως είναι γνωστό ο κ. Μενέντεζ έθεσε όρους στην Άγκυρα για να μην καταθέσει το βέτο του, και να μην μπλοκάρει έτσι την συγκεκριμένη αγορά πολεμικού υλικού.

Η δήλωση του ομιλεί από μόνη της.

  • Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, έγραψε στο Twitter. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτή την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα.

Δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη δήλωση του. Όπως λέει και ο ίδιος είναι ξεκάθαρο το μήνυμα του. Είχε τονίσει ξανά τα ιδια πράγματα, αλλά οι Τούρκοι και μερικοί, δυστυχώς, δικοί μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν έδωσαν σημασία.

Ο κ. Μενέντεζ έδωσε απάντηση και στην απόσυρση των τροπολογιών που κατέθεσε, όπως σημειώσαμε παραπάνω, μαζί με τον γερουσιαστή Κρις βαν Χόλλεν στο σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Αναφέρει επίσης τα εξής:

  • Μια τροπολογία στον NDAA (αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου) είναι μόνο ένα εργαλείο στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας πως λειτουργεί το “σύστημα”, να εξηγήσουμε ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες χρησιμοποιούν τέτοια νομοσχέδια, όπως του αμυντικού προϋπολογισμού, τα οποία δεν θα αντιμετωπίσουν προεδρικό βέτο, τροπολογίες για τα θέματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους ή τους ψηφοφόρους τους. Και στη Βουλή και στη Γερουσία οι ομογενείς μας μέσω των Αμερικανών νομοθετών παρουσίασαν τροπολογίες που απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τα F-16, στην περίπτωση που τα αγοράσει βέβαια, για υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Να εξηγήσουμε, επίσης, ότι ομιλούμε για διαφόρων ειδών διαδικασίες. Όπως σημειώσαμε ξανά, η πρώτη αφορά τις τροπολογίες αυτές καθ’ αυτές και η δεύτερη την απόφαση του κ. Μενέντεζ όπως την περιγράφει στο μήνυμα του. Ο γερουσιαστής θα καταθέσει βέτο για να παγώσει την πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Και με τα σημερινά δεδομένα θα παραμείνει ανυποχώρητος στη θέση του. Εάν το πράξει, οι Τούρκοι δεν θα λάβουν τα F-16 ούτε το 2028!

Το ίδιο έκανε και με τη Σαουδική Αραβία. Επιτέθηκε στους βασιλείς για την απόφαση -από κοινού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν- για τη μείωση του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο και ανάγκασε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τον ακολουθήσει.

Ο Αμερικανός Πλανητάρχης θα ζητήσει την ψήφιση νόμου για να τιμωρηθεί το Ριάντ. Πρόκειται για μεγάλη νίκη του κ. Μενέντεζ, ο οποίος βγήκε μπροστά επικαλούμενος τον κίνδυνο για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Τα ίδια ακριβώς λόγια χρησιμοποιεί και για την Τουρκία.

Το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μέσα από επίσημες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων μετά το πέρας των μεσοπρόθεσμων εκλογών. Και εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ήδη ξεκίνησαν οι άτυπες διαπραγματεύσεις και ίσως αλλάξει κάπως το τελικό κείμενο, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ουσία του μηνύματος προς τους Τούρκους: Θα πάρετε τα F-16 εάν συμμορφωθείτε…

Οπότε δεν τελείωσε τίποτα, αντίθετα όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ο κ. Μενέντεζ, άλλωστε, είναι ανυποχώρητος και δεν δέχεται να μην τιμωρηθεί η Τουρκία, για το γεγονός ότι έπληξε τη συνοχή και την υπερηφάνεια των υπολοίπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Πολλοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Ερντογάν είναι ο «Δούρειος Ίππος» του Πούτιν μέσα στη Δυτική Συμμαχία. Είναι κάτι που τονίσαμε πολλές φορές.  Παρόμοιες σκέψεις έχουν κάνει αρκετοί νομοθέτες με πρώτο τον κ. Μενεντεζ.

Να επναλάβουμε ότι η ίδια τροπολογία, που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάππας, στη Βουλή, είναι ακόμα «ζωντανή» και γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να υπερψηφιστεί. Ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές έχει πάλι ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Γι’ αυτό το θέμα εργάζονται και άλλοι φιλέλληνες νομοθέτες και βεβαίως το Ελληνικό Λόμπι, οι ομογενείς μας, οι οποίοι βοηθούν στον απίστευτο βαθμό την Ελλάδα και την Κύπρο, χωρίς οικονομκό ή άλλο αντάλλαγμα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Διαρροές από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ο γερουσιαστής επηρεάζεται από την αρμενικής καταγωγής σύζυγό του και γι’ αυτό ανέπτυξε (δήθεν) “αντιτουρκισμό”. Όχι, δεν έχουν έτσι τα πράγματα… Διότι ξεχνούν βεβαίως ότι ο γερουσιαστής από το 1995 και ενώ ήταν εκλεγμένος βουλευτής είχε ξεκινήσει να βοηθά τους ομογενείς μας, που αγωνίζονται για την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για καραμπινάτο fake news  αυτό που φέρεται να εκστόμισε ο Ιμπραϊμ Καλίν, και ελπίζω ότι οι γνωστές “ψεκασμένες” ιστοσελίδες δεν θα μεταφέρουν τα τουρκικά ψέματα στην ελληνική κοινή γνώμη…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal