25.10.22

Βανδαλισμοί σε ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης: Tα… σπασμένα θα κληθούν να πληρώσουν οι δέκα νεαροί



 Να πληρώσουν τα σπασμένα και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη», στην ανατολική Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανόν να κληθούν τα δέκα νεαρά άτομα που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, το βράδυ της Κυριακής (16/10).


Μιλώντας στο protothema.gr, η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ξεκαθαρίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης αποτίμηση των ζημιών, είναι πολύ πιθανόν ο κεντρικός δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος να κινηθεί νομικά, ούτως ώστε τα άτομα που προκάλεσαν τις σοβαρές ζημιές να πληρώσουν και τα σπασμένα.

«Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποτίμηση των καταστροφών, θα διερευνήσουμε κι αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αγωγή», αναφέρει η κα. Κοσμοπούλου, επισημαίνοντας ότι με αυτήν την ενέργεια θα σταλθεί, παράλληλα και ένα σημαντικό μήνυμα κατά της ατιμωρησίας. «Είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που προχώρησαν στον βανδαλισμό, καθώς μέχρι πρότινος οι «γνωστοί – άγνωστοι» δεν είχαν ονοματεπώνυμο. Ως εκ τούτου, θα διερευνήσουμε αν μπορούμε να στραφούμε νομικά εναντίον τους», τονίζει.

sxoleio-4


Υπενθυμίζεται ότι οι εκτεταμένες καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη και πιο συγκεκριμένα στο 15ο και το 14ο ΕΠΑΛ, σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου, όταν τουλάχιστον δέκα νεαροί εισήλθαν στο εσωτερικό του συγκροτήματος και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. «Όποια κι αν είναι τα αίτια, ο τρόπος δεν είναι να μπαίνουν και να σπάνε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Παιδείας.

Χιλιάδες ευρώ θα κοστίσουν οι καταστροφές

Χαρακτηριστικό των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν - ειδικά στο 15ο ΕΠΑΛ - οι δέκα νεαροί που συνελήφθησαν από την αστυνομία και άλλα άτομα που ίσως να κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης, είναι ότι τα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσαν «μάχη» με το πρώτο φως του ήλιου, για να καταφέρουν να επαναφέρουν το σχολείο σε μία «νορμάλ» κατάσταση και να λειτουργήσει με ασφάλεια δύο ημέρες αργότερα. Και αυτό γιατί η ομάδα των νεαρών ατόμων βανδάλισε κυριολεκτικά ό,τι βρήκε μπροστά της, έσπασε πόρτες, νεροχύτες, πυροσβεστικές φωλιές, πέταξε πολλούς πυροσβεστήρες και θρανία ακόμα και από τα παράθυρα, ενώ λεηλάτησαν μέχρι και το κυλικείο του σχολικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα άτομα έγιναν αντιληπτά από εκπαιδευτικό που εργάζεται στο σχολικό συγκρότημα, όταν χτύπησε ο συναγερμός και ειδοποίησε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, έφτασα επί τόπου και προχώρησαν στην αυτόφωρη σύλληψη δέκα ατόμων για τις σημαντικές φθορές που θα κοστίσουν χιλιάδες ευρώ.

sxoleio-3


Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας από 14 έως 19 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

«Η μαγκιά δεν είναι τζάμπα, πρέπει να πληρώνεται»

Σε σχετική της ανάρτηση η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ανέφερε:

Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα νέων παιδιών (μαθητές του ίδιου του σχολείου οι περισσότεροι) μπήκε σε ένα από τα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος του "Ευκλείδη" και τα έκανε γυαλιά-καρφιά κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Το σχολείο είχε συναγερμό ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, που τοποθετήσαμε την άνοιξη μετά από προηγούμενη επίθεση βανδαλισμού. Κι ενώ ο συναγερμός χτυπούσε και με αστυνομικό τμήμα να εδρεύει στην απέναντι γωνία, οι νεαροί τα έσπαγαν. Τα έσπαγαν χωρίς να τους νοιάζει τι θα βρουν την άλλη μέρα οι συμμαθητές τους, τι θα βρουν αυτοί οι ίδιοι. Οι διευθυντές των σχολείων για μία ακόμη φορά σε κατάσταση σοκ. Αυτήν τη φορά 10 άτομα συνελήφθησαν (προφανώς λόγω του συναγερμού δεν πρόλαβαν να διαφύγουν), άρα οι "γνωστοί-άγνωστοι" απέκτησαν επιτέλους ονοματεπώνυμο.

sxoleio-5


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του αντέδρασε άμεσα και έπραξε τα δέοντα, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος εντός 2 ημερών και τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους. Ποιος όμως πληρώνει τον βαρκάρη; Αυτήν τη φορά, μετά την πλήρη αποτίμηση των ζημιών, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που αναλογεί στην περιουσία των πολιτών. Γιατί η μαγκιά δεν είναι τζάμπα. Πρέπει να πληρώνεται. Η κοινωνία μας δεν πρέπει να επιδεικνύει την παραμικρή ανοχή στον βανδαλισμό και την καταστροφή σχολείων από τα ίδια της τα "σπλάχνα" χωρίς λόγο και αιτία. Και δυστυχώς ο βανδαλισμός στα σχολεία είναι ένα νέο σημείο των καιρών.

sxoleio-2


Επειδή όμως ποτέ και τίποτε δεν είναι μαύρο ή άσπρο, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι κάνουμε, ώστε να μην οδηγούμαστε σ' αυτά τα ακραία φαινόμενα. Τι κάνουμε εκτός από διαπιστώσεις και κριτική; Τι κάνουμε ως γονείς για να μην έχουν τα παιδιά μας τόσο συσσωρευμένο θυμό; Τι κάνουμε ως εκπαιδευτικοί για να τα πλησιάσουμε; Τι κάνουμε ως άτομα με θέση ευθύνης που προϊστάμεθα είτε πολιτικά είτε διοικητικά κάποιων άλλων;

Προσωπικά από τη θέση ευθύνης μου δίνω έναν καθημερινό αγώνα. Και ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνω όλα σωστά. Πάντα βάζω τον πήχυ ψηλότερα. Και πάντα ασκώ αυτοκριτική. Σχεδόν ποτέ δεν "φωνάζω" σε εκπροσώπους άλλων φορέων ότι δεν τα έκαναν σωστά (να γνωρίζετε ότι οι Δήμοι είναι οι συνήθεις "καρπαζοεισπράκτορες"), παρά "φωνάζω" μόνον στον εαυτό μου και τους ανθρώπους των οποίων πολιτικά προΐσταμαι.

Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πιο πέρα. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και μετά ας κάνουμε κριτική και ας εξαντλήσουμε όλη την απαιτούμενη αυστηρότητα στους ενόχους.

Ξέρετε είναι κάπως σαν αυτό που διαμαρτυρόμαστε όλοι ότι από τον κόσμο μας λείπει το πράσινο κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ούτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

sxoleio-1


«Οργισμένη» αντίδραση Κωνσταντίνου Ζέρβα – «Απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου»


Τις καταστροφές στο κτιριακό συγκρότημα του «Ευκλείδη» και συγκεκριμένα στο 15ο ΕΠΑΛ καταδίκασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια και κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πολίτες, τους γονείς και πρωτίστως την Πολιτεία να υψώσουν τείχος προστασίας.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, δεν σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών και ναρκοθετεί την όποια προσπάθεια κάνει η Πολιτεία μαζί με τον Δήμο για να προσφέρει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος κάλεσε «την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πολίτες, τους γονείς και πρωτίστως την Πολιτεία να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας των εκπαιδευτικών- σχολικών εγκαταστάσεων, να αποτρέψουμε τυχόν νέες καταστροφές και να διακηρύξουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες ενέργειες στο μέλλον».

«Δεν μας περισσεύουν οι πόροι, δεν έχουμε την πολυτέλεια συνεχούς αποκατάστασης ζημιών - ειδικά σε μια χρονιά που το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εγκαταστάσεων. Ένα καλό, σύγχρονο, επαρκώς εξοπλισμένο δημόσιο σχολείο είναι ο σημαντικότερος θεσμός που στηρίζει αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.