14.10.22

Άσκηση – μήνυμα για την αμερικανική παρουσία στην Θράκη και δόγμα χαλύβδινης γροθιάς: «Ο Εβρος δεν πέφτει» [photos]



 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ HELLAS JOURNAL

Τι κι αν στις Βρυξέλλες τα χαμόγελα του Χουλουσί Ακάρ περίσσευαν κατά το τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόϊντ Όστιν.

Aυτό άλλωστε προστάζει η διπλωματία και η πολιτική αβρότητα.

Ωστόσο σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, με πρώτο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μεγάλο διάστημα κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά θεμάτων, με τα περισσότερα εξ αυτών να αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ– Ελλάδας.


Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Πάντως πίσω από τα πλατιά χαμόγελα του κ. Ακάρ η πικρή γεύση από την σύσφιξη των αμυντικών επαφών Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών δεν φεύγει από τα χείλη, αν αναλογιστεί μάλιστα ο Τούρκος υπουργός, πως την στιγμή που ο ίδιος έβλεπε τον Λόϊντ Όστιν τμήματα των Αμερικανικών δυνάμεων ασκούνται στο πεδίο βολής Πετροχωρίου της Ξάνθης.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Ήδη και ο τουρκικός Τύπος άρχισε τα γνωστά άρθρα για τη νέα Ελληνοαμερικανική άσκηση «Ολυμπιακή συνεργασία», τονίζοντας δυο σημεία. Το πρώτο αφορά την διεξαγωγή της στην περιοχή της Ξάνθης και το δεύτερο πως πρόκειται για μια ακόμη άσκηση σ’ αυτή την περιοχή η οποία μάλιστα έχει διάρκεια σχεδόν ενός 15θημερου.

Από την Αλεξανδρούπολη, στις «αρματομαχίες» και την Ολυμπιακή συνεργασία»

Πάντως δεν είναι η πρώτη, ούτε σαφώς η τελευταία άσκηση που γίνεται στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Την περασμένη άνοιξη Ελληνικά και Αμερικανικά πληρώματα αρμάτων μάχης προχώρησαν στις «αρματομαχίες», με το προσωπικό τους να διαγωνίζεται σε ποικίλα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τον αρματικό αγώνα.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Σε εκείνες τις δοκιμασίες τα Ελληνικά πληρώματα είχαν πρωτεύσει των Αμερικανών και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

  • Και τώρα, ξανά στο Πετροχώρι το νέο «αντάμωμα» Ελλήνων και Αμερικανών έρχεται αμέσως μετά τον απόπλου του γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους από τον προβλήτα Κ14 της Σούδας.

Οι Αμερικανοί μετά το στρατηγικό γι’ αυτούς λιμάνι στην Κρήτη, προβάλλουν ολοένα και περισσότερο τις αξίες της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα της Θράκης.

Η παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη και η προβολή της αξίας που έχει για τους ίδιους και τη Συμμαχία το λιμάνι του ακριτικού Νομού ξεχωρίζει, ενώ τα έργα που έχουν αναλάβει οι ίδιοι δεν είναι αμελητέα για την ανάπτυξη τόσο του λιμένα όσο και για την περιοχή.

Αυξάνονται οι ασκήσεις σε διμερές επίπεδο

Παράλληλα οι κοινές ασκήσεις σε διμερές επίπεδο αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με την «Ολυμπιακή Συνεργασία» να θεωρείται μια εκ των εκπαιδεύσεων που θα χει πολλά νέα στοιχεία τα οποία θα ωφελήσουν τους μετέχοντες που ανταλλάσσουν τεχνογνωσία σε ειδικά αντικείμενα.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Στην άσκηση από την Ελλάδα παίρνουν μέρος η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος», η 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία/ 2ο Σύνταγμα Ιππικού «Έφεσος», η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς Λαχανά», ενώ από την Αμερικανική πλευρά στην Ξάνθη εκπαιδεύονται στελέχη της 101st Airborne Division.

Στην Ξάνθη για την «Ολυμπιακή Συνεργασία» έχουν μεταβεί επίσης Κύπριοι και Αιγύπτιοι οι οποίοι ως παρατηρητές θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και την εικόνα στα Επιτελεία τους ώστε ν’ αποφασιστεί αν στην επόμενη άσκηση που θα γίνει θα λάβουν κι αυτοί μέρος.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Απομένουν άλλες οκτώ ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα στην οποία τα στελέχη που λαμβάνουν μέρος δεν σταματούν ν’ αναπτύσσουν επιθετικές και αμυντικές τακτικές σ’ ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ανάγλυφο με πυκνή βλάστηση και φυσικά εμπόδια.

Μάλιστα το γεγονός πως τα σενάρια που εκτυλίσσονται γίνονται με την χρήση πραγματικών πυρών και του συστήματος εξομοίωσης τακτικής εμπλοκής κάνει ακόμη πιο ρεαλιστική την εκπαίδευση των τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που ήδη ξεχωρίζει είναι οι Έλληνες αρματιστές οι οποίοι για πολλά χρόνια αποτελούν το πλήρωμα κάθε άρματος. Αρχηγός- Γεμιστής- Πυροβολητής-Οδηγός, τέσσερα άτομα, μια χαλύβδινη γροθιά που με την έντασή τους και τις γνώσεις τους πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την ρήση πως ο Έβρος δεν πέφτει…