15.10.22

Το megadeal Αθήνας- Βερολίνου για άρματα μάχης, ΤΟΜΑ και γραμμή παραγωγής και η προσπάθεια του ναυτικού να «δροσιστεί»…

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Προσπάθεια «ποτίσματος» της γλάστρας, που στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο αυτό έχει το Πολεμικό Ναυτικό.Μιας και ο «βασιλικός» φαίνεται πως είναι το αρματικό δυναμικό και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Lynx.

Το πως το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί να «δροσιστεί» μέσω του Στρατού Ξηράς είναι μια υπόθεση που ξεκαθαρίζεται δια της επερχόμενης οδού, διακρατικής Ελληνογερμανικής συμφωνίας η οποία δεν είναι λίγα αυτά που φαίνεται πως προβλέπει.

Και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η βούληση να «δροσιστεί» και ο στόλος, οι υφιστάμενες φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ είναι εκείνες που θ’ αναβαθμιστούν από την κοινοπραξία Γερμανών και Ολλανδών.

Η TKMS & ThalesNetherlands έχουν κάνει εδώ και καιρό ως γνωστό την πρόταση με το πιο χαμηλό τεχνικό ρίσκο, η οποία αφορά την εγκατάσταση συστημάτων που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό για τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Παρά τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκύψει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κοινοπραξία και το ναυτικό φαίνεται πως κρατούν χαμηλά την τιμή για τις τέσσερις μονάδες του στόλου, σε σχέση πάντα με την ανταγωνιστική πρόταση των Αμερικανών.

Με ορίζοντα 15ετίας το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων ΜΕΚΟ προβλέπει πλήρεις μηχανολογικές και ηλεκτρονικές εργασίες, εκσυγχρονισμό των αεροστροβίλων ή αν απαιτείται ακόμη και αντικατάσταση.

Η πρόταση Γερμανών Ολλανδών για τις ΜΕΚΟ

Νέο σύστημα μάχης, το TacticosBlockIII, αλλά και πυραύλους ESSMBlockIII. Toραντάρ NS-110 θ’ αποτελεί τα νέα «μάτια» των φρεγατών, ενώ εργασίες βελτίωσης θα γίνουν και στ’ ανθυποβρυχιακά συστήματα στα οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα το ναυτικό.

Στις εργασίες περιλαμβάνεται και πακέτο ελέγχου πυρός Stir 1.2 που βελτιώνει τις βολές του πυροβόλου των 127 mmκι αξιοποιούν περαιτέρω τις δυνατότητες των ESSM.

Στο Γερμανό- Ολλανδικό πακέτο υπάρχουν κι άλλα assetπου θα βελτιώσουν το πλοίο κατά πολύ ώστε να είναι ικανό ν’ ανταπεξέρχεται στις νέες προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο, όσο και τη Μεσόγειο.

Και μπορεί τα παραπάνω να έρχονται ως «σφήνα» σ’ ένα πρόγραμμα που αφορά τον Στρατό Ξηράς αλλά το «δώρο» της Αθήνας προς το Βερολίνο αναμένεται ν’ αφορά ανακοινώσεις για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης, την αγορά 205 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μια υπόσχεση από την Γερμανική πλευρά για επένδυση, με την μεταφορά γραμμής παραγωγής στην Β. Ελλάδα του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης KF 41 Lynx.

Το πράσινο φως του ΚΥΣΕΑ

Αν πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, εξηγούμε προς τους αναγνώστες πως σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ της περασμένης Τετάρτης δόθηκε το πράσινο φως να προχωρήσει η αναβάθμιση αρμάτων μάχης, 183 LeopardII, 190 Leopard 1 A5 και η αγορά των 205 πανίσχυρων τεχνολογικά KF 41 Lynx.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε διαφωνία μεταξύ Επιτελείων σε ανώτατο επίπεδο για τον τρόπο της αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού, με τους γνώστες «μαυροσκούφιδες» του Γενικού Επιτελείου Στρατού να δίνουν εγγράφως τις προτάσεις τους σ’ ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους δυο τύπους αρμάτων. Το κόστος μόνο για τα άρματα μάχης, μετά τις αποφάσεις σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο και παρά τις παραινέσεις να μην ξεφύγει, φαίνεται πως φτάνει περίπου τα 2 δις.

Το deal για εργοστάσιο της Rheinmetall στην Ελλάδα

Το βέβαιο είναι πως η πολιτική βούληση υπάρχει και οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους Γερμανούς της Rheinmetallπου φέρονται ως οι σωτήρες των ΕΑΣ στην παρούσα στιγμή έχουν προχωρήσει κατά πολύ.

Άλλωστε οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν πως αν ο Στρατός Ξηράς προχωρήσει στην παραγγελία 200 KF 41 Lynx, τότε θα υπάρξει μεταφορά της γραμμής παραγωγής του ΤΟΜΑ στον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην Β. Ελλάδα, από την οποία θα εκκινήσει και η σταδιακή αντικατάσταση των παρωχημένων Ελληνικών ΤΟΜΑ με υπερσύγχρονα Lynx.

Σε κάθε περίπτωση αυτού του είδους η κατά μια έννοια ανταποδοτική συμφωνία πιθανά να φέρει στην Ελλάδα νέα δεδομένα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας καθώς και οικονομικά οφέλη, με νέες θέσεις εργασίας αλλά και οικονομία κλίμακος.

Και στο διπλωματικό πεδίο πάντως αυτού του είδους η συμφωνία που αντικατοπτρίζεται στον τομέα της άμυνας, η κυβέρνηση θεωρεί πως φέρνει νέα σελίδα στις εδώ και χρόνια διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο, με πρώτο παράδειγμα την στήριξη που έχει εκφραστεί από την Γερμανία για τα Ελληνοτουρκικά και την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Τέλος οι πληροφορίες που φτάνουν στην σελίδα μας λένε πως στις 27 Οκτωβρίου που επισκέπτεται την Αθήνα ο ΌλαφΣόλτς, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το dealπου αφορά την αναβάθμιση δυο τύπων αρμάτων μάχης, αγορά 205 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, επένδυση των Γερμανών με μεταφορά γραμμής παραγωγής των ΤΟΜΑ σε εργοστάσιο της Β. Ελλάδας και ίσως την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, ενός προγράμματος υψηλότατου ρίσκου αλλά ανάγκης ώστε να μην πέσει ο αριθμός των μονάδων κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Και αν είναι προτεραιότητα για την κεφαλαιοποίηση των σχέσεων Ελλάδας- Γερμανίας πιστώνει μια αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού που φτάνει περίπου τα 3-4 δις ευρώ, τότε ας υπάρξει και μια δεύτερη σκέψη περιορισμού της αναβάθμισης και επένδυσης στις ανάγκες που υπάρχουν στον στόλο των υποβρυχίων, τόσο των υφισταμένων όσο και νέων… Άλλωστε κι αυτά made in Germany είναι…

https://hellasjournal.com/