27.10.22

H Βρετανία παραδέχεται ότι δεν έχει… μπέσα: Ο Μπεν Γουάλας επιβεβαιώνει ότι συζητά με την Τουρκία για τα Eurofighter και μελετά τα drones της

 

Στην επιβεβαίωση των συνομιλιών μεταξύ Άγκυρας-Λονδίνου για αγορά βρετανικών αεροσκαφών Eurofighters εκ μέρους της Τουρκίας προέβη ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο CNNTurk, ο Μπεν Γουάλας ανέφερε ότι «ανταλλάσσουμε πληροφορίες για τα Eurofighters, μιλάμε για μελλοντικές επενδύσεις, αλλά ας μην κάνουμε εικασίες σχετικά με την τουρκική πολεμική αεροπορία και τη δική μας. Νομίζω ότι αυτά είναι από τα καλύτερα τζετ στον κόσμο. Για παράδειγμα, αν θέλετε, μπορείτε να τοποθετήσετε ακόμη και τουρκικούς πυραύλους σε αυτά (Eurofighters)», σημειώνοντας ότι είναι πολύ καλοί φίλοι με τον Τούρκο υπουργό Ακάρ.

O Μπεν Γουάλας ρωτήθηκε επίσης, εάν η Βρετανία θα αγοράσει τουρκικά drones: «Αυτή τη στιγμή, τα νέα μοντέλα UAV και TB2 θα ανοίξουν νέους δρόμους. Υπάρχουν στοιχεία που αλλάζουν το παιχνίδι εδώ. Είμαστε εδώ για διερεύνηση, όχι για αγορά. Η πόρτα είναι ανοιχτή. Θα επενδύσουμε και στην πολεμική αεροπορία».


Σε έντονη εξοπλιστική κούρσα επιδίδεται η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα: Τούρκοι αξιωματούχοι, με δεδομένο ότι το θέμα της αναβάθμισης και αγοράς νέων F-16 από τις ΗΠΑ έχει μπει στον πάγο, ήδη αναζητούν εναλλακτικές, λοξοκοιτώντας και προς τη Βρετανία. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το τελευταίο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έβλεπε τον έναν ομόλογό του μετά τον άλλον.

Τη Δευτέρα υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη, που ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία και την εξάρτηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής από την Τουρκία. Κρίσιμη συνάντηση είχε χθες ο Ακάρ και με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, η οποία, μάλιστα, διεξήχθη μόλις τρεις εβδομάδες από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των δύο υπουργών άμυνας δεν ήταν άλλο από τα  βρετανικά Eurofighters, καθώς και η απόπειρα να πειστεί η βρετανική αμυντική βιομηχανία να πουλήσει κινητήρες Rolls Royce στην Τουρκία για τα τουρκικά μαχητικά που κατασκευάζει. Ενδεχομένως η Τουρκία, με τα  Eurofighters να πιέζει την Αμερική ότι, αν δεν της δώσει τα F-16, ότι θα στραφεί σε άλλη αγορά. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να χρησιμοποιεί τα  Eurofighters ως χαρτί, γιατί στόχος είναι πάντα τα αμερικανικά μαχητικά. Ο υπουργός άμυνας της Τουρκιάς ετοιμάζεται να δει και τον ισραηλινό ομόλογό του, ενδεχομένως για να ασκήσει και μέσω Ισραήλ πιέσεις στις ΗΠΑ για τα F-16.

Τα μαχητικά «αντάλλαγμα» και για την ένταξη  Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Εντωμεταξύ, μία άλλη σημαντική εξέλιξη είναι και η επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, με σκοπό να πιέσει την Άγκυρα να πει το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία. Και πάλι, το «αντάλλαγμα» φαίνεται  να είναι τα αμερικανικά F-16. Αυτά και οι ΗΠΑ αποτελούν αυτή τη στιγμή τον στόχο της Άγκυρας.

Γι’ αυτό και κινητοποιεί  όλες τις χώρες – δορυφόρους των ΗΠΑ, μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στο Κογκρέσο, με τις οποίες μπορεί να αλλάξουν πολλά πράγματα στις τουρκο- αμερικανικές σχέσεις.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη

(αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)