27.10.22

Μήνυμα στην Άγκυρα και το ψευδοκράτος: Η πτήση των F-22 Raptor από τη Σούδα που έκανε κουρελόχαρτο την τουρκική αντί-notam [photo]

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Τα αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor πέταξαν πάνω από την Κύπρο και θα το επαναλάβουν. Είτε σ’ αυτή τη διμερή άσκηση, είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή το απαιτεί η στρατηγική σχέση που χτίζεται ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Λευκωσία.

Τ’ αμερικανικά «αρπακτικά» που έφτιαξαν για ένα 15θήμερο τη δική τους «φωλιά» στην αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασαν μέχρι τη Μεγαλόνησο και εκεί προχώρησαν σε πτήσεις ακόμη και πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία, όσο κι αν φώναξαν οι Τούρκοι.

Η πτήση της 4τράδας των F-22 Raptor δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Ήταν μια πτήση επίδειξης αεροπορικής υπεροχής με τα «απόρρητα» μαχητικά των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου.

Τα F-22 και η Κυπριακή αεράμυνα σε μια συνεκπαίδευση η οποία ήρθε αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ. Κίνηση υψηλότατου συμβολισμού αλλά και ουσιαστική καθώς προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

, Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ η Λευκωσία

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι υπολογίζουν στην στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο. Μια συνεργασία η οποία έχει να κάνει και με το EastMedAct, που είχε υιοθετηθεί με πρωτοβουλία του Ρόμπερντ Μενέντεζ και πλέον είναι Νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα επαναβεβαιώνεται το ενδιαφέρον της Αμερικής για τη Μεσόγειο και την Κύπρο η οποία εντάσσεται στους πυλώνες πουυπολογίζουνοι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες με αυτή την επιχειρησιακή εκπαίδευση των F-22 Raptorβρέθηκαν πολύ κοντά σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη.

Επιδίωξη ήταν να φανεί ότι οι Αμερικανοί μπορούν με τα topsecret μαχητικά, που δεν τα έχει καμία άλλη αεροπορία στον κόσμο, να πλησιάσουν και να επιχειρήσουν σε περιοχές που υπάρχει έντονη παρουσία της Ρωσίας στη Συρία ή το Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο.

Από την άλλη πλευρά ο υψηλότατος συμβολισμός της πτήσης των υπερσύγχρονων αμερικανικών F-22 πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία, ενέχει το δικό της μήνυμα προς την Άγκυρα. Και αυτό διότι η γείτονα από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκλείδωσαν την πλήρη άρση στο εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, δήλωσε πως θα γεμίσει τα κατεχόμενα με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη ώστε να ενισχυθεί η άμυνα του ψευδοκράτους.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ, Πολεμική Αεροπορία

«Κουρελόχαρτο» η τουρκική αντί-νόταμ

Η πτήση των F-22 δείχνει ξεκάθαρα ότι η Αμερική δεν υπολογίζει τα βέτο που θέτει η Τουρκία, ούτε σαφώς τις απειλές για την εταιρική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία.

Για την ιστορία… Η πτήση των F-22 Raptor, που έφτασαν έως την Καρπασία και προκάλεσε εκνευρισμό στη γείτονα, ήταν ένα αποτέλεσμα διεργασιών ανάμεσα στους Αμερικανούς και το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο είχε φτάσει η ρηματική διακοίνωση των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί κατ’ ουσία παράκαμψαν το λεγόμενο τουρκικό κέντρο ελέγχου των κατεχομένων, συνεργαζόμενες πλήρως με τις Κυπριακές αρχές.

Η διμερής άσκηση στο FIRΛευκωσίας, που σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια ώστε να εκπέμψει τ’ ανάλογα μηνύματα, είχε ως επίκεντρο τον κόλπο της Αμμοχώστου ενώ τα μαχητικά έφτασαν ως την Καρπασία, ακυρώνονταν κατ’ ουσία τους Τούρκους από την στιγμή που οι ιπτάμενοι ακολουθούσαν τις οδηγίες του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας της Λάρνακας.

Και ταυτόχρονα ουδείς έδωσε σημασία στην αντί- νόταμ που εκδόθηκε από την Τουρκία, ιδιαιτέρως οι ιπτάμενοι των αμερικανικών «αρπακτικών».

Τ’ «αρπακτικά» αυτά είναι τα μόνα που δεν έχουν πουληθεί σε καμία χώρα του πλανήτη. Η τεχνολογία τους συγκεντρώνει ή και ξεπερνά αυτή των StealthF-35, για τα οποία η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 20+ 20 «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ, Πολεμική Αεροπορία

«Αρπακτικά» στη Σούδα…

Τέσσερα από τα 180 F-22 εδώ και περίπου μια εβδομάδα έχουν μετασταθμεύσει στην Σούδα, όπως είχε γράψει η σελίδα μας πολύ πρόσφατα.

Η 4τράδα αυτή των «αρπακτικών» από το καλοκαίρι κάνει τον γύρο συμμαχικών χωρών και σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεταφέρει σημαντικές δυνάμεις της Συμμαχίας σε απόσταση αναπνοής από την καυτή ζώνη.

Τα F-22, πριν τροχοδρομήσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα βρίσκονταν στην Πολωνία, δηλαδή ελάχιστα μίλια απέναντι από το θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανικής γης.

Η άσκηση στην οποία μετέχουν τα πληρώματα των F-22, μαζί με το πλήρωμα ενός ιπτάμενου τάνκερ, καθώς επίσης και του προσωπικού εδάφους των «απόρρητων» αεροσκαφών, είναι να εξοικειωθούν πλήρως με τις μετασταθμεύσεις σε συμμαχικές βάσεις.

Και μια εξ αυτών είναι η Σούδα όπου εκεί τα «γεράκια» της USAFέχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και να επιχειρήσουν αυτόνομα όπου διαταχθούν.

Σημαντική λεπτομέρεια η οποία «κουμπώνει» αρμονικά με την πτήση στην Κύπρο. Οι Αμερικανοί Επιτελείς δεν επέλεξαν τα F-22 να τροχοδρομήσουν, πχ στο Ιντσιρλίκ, αλλά στην Ελληνική ασφαλή Κρητική βάση.

Τα επόμενα 24ωρα USAF&HAF θεωρείται βέβαιο από πηγές στο αεροπορικό Επιτελείο ότι τ’ αμερικανικά «αρπακτικά» θα βρεθούν φτερό με φτερό με τα «γεράκια» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια κοινή εκπαίδευση topsecret, για την οποία δεν λέγεται το παραμικρό μιας και ο πυρήνας που την σχεδιάζει είναι ιδιαίτερα μικρός και ουδείς θέλει να γίνει γνωστό πως οι δυο αεροπορίες θα συνεργαστούν στον αέρα…

https://hellasjournal.com/