12.10.22

Όλη η αλήθεια για τα F-16 που απαιτεί να αγοράσει η κατοχική Τουρκία: “Δεν θα τα πάρει” είναι η επαναλαμβανόμενη απάντηση του γερουσιαστή Μενέντεζ Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Τουρκία δεν θα τα πάρει τα F-16. Ήταν μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας. Η Τουρκία πρέπει πρώτα να γίνει ένας καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι η θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα μας, μετά την δυσάρεστη εξέλιξη της απόσυρσης από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών (NDAA), των τροπολογιών που επέβαλλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Ο κ. Μενέντεζ απουσίαζε χθες από τη Γερουσία, όπως και πολλοί άλλοι νομοθέτες. Και επιχειρήθηκε η τραβεστί διαδικασία από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι τάχθηκαν με το μέρος της Τουρκίας.

Μετά την αναγγελία της είδησης πανηγύρισαν οι Τούρκοι όπως ήταν αναμενόμενο. Αλλά πανηγύρισαν και άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, διότι αυτό που τους ενδιαφέρει ένα το μικρό «κομματικό χωριό» στην Ελλάδα και όχι οι εθνικές υποθέσεις του Ελληνισμού.

  • Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το πρώτο δεδομένο είναι η επαναλαμβανόμενη δήλωση του γερουσιαστή Μενέντεζ, -πριν μερικές μέρες τόνισε τα ίδια και στην εκδήλωση των ομογενών του Νιου Τζέρσεϊ για την ενίσχυση της εκστρατείας του. Είπε τα εξής για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει άλλα 80 που διατηρεί στο οπλοστάσιο της, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα στο έδαφος:

“Όσο είμαι εγώ πρόεδρος της Επιτροπής αυτής (εννοεί της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας), που έχει λόγο στην πώληση των F-16 σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα γίνει” (εννοεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία).

Για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αποφασίσουν οι αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου: Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και οι Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων. Οι επικεφαλής των Επιτροπών μπορούν να σταματήσουν την πώληση.

Ο κ. Μενέντεζ έχει θέσει όρους στην Τουρκία για να αποδεχθεί να προχωρήσει η πώληση. Η Άγκυρα ήδη τους απόρριψε. Πρόβλημα της.

Τι προηγήθηκε: Το Ελληνικό Λόμπι επιχείρησε να καλύψει τα νώτα του και μέσω του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (τον γνωστό ως NDAA), κατατέθηκαν τροπολογίες από βουλευτές και γερουσιαστές, που απαγόρευαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εκτός αν συμφωνούσε -μεταξύ άλλων- και να μην τα χρησιμοποιήσει για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν. Άλλοτε είχε επιτυχία, όπως με τις κυρώσεις για τους S-400 και την ακύρωση της αγοράς των F-35 και άλλοτε όχι, όπως τώρα. Παρά την απόρριψη της Γερουσίας -το θέμα πάντως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία- η αντίστοιχη τροπολογία της Βουλής, που κατέθεσε ο βουλευτής Κρις Πάππας, παραμένει «ζωντανή». Μπορεί να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, μπορεί και όχι. Αλλά έχει σημασία ότι ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όμως, το οπλοστάσιο της Ομογένειας παραμένει γεμάτο. Περί αυτού ας μην έχουν αμφιβολία οι Έλληνες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Όλοι οι ομογενείς ηγέτες είναι ενωμένοι για τον σκοπό αυτό.

  • Ο κ. Μενέντεζ είναι άνθρωπος των έργων. Ότι έχει υποσχεθεί το έχει υλοποιήσει. Το θέμα της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι προτεραιότητά του.
  • Πιστεύει ακράδαντα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη Δύση προ πολλού.
  • Πιστεύει ότι είναι ένας κακός σύμμαχος που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Και πιστεύει ακόμα ότι είναι αδιανόητο να απειλεί μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, και να διατηρεί κατοχικό στρατό στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το «ματς» είναι πλέον μεταξύ του φιλέλληνα γερουσιαστή και του Ταγίπ Ερντογάν. Αν θέλετε, η «κόντρα» είναι πλέον προσωπική. Ο κ. Μενέντεζ πιστεύει ότι προς όφελος των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, πρέπει να ηττηθεί ο αυταρχικός Ερντογάν. Κοντός ψαλμός αλληλούια και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Οι λαοί που δεν αγωνίζονται ΔΕΝ νικούν ποτέ. Η Ομογένεια γνωρίζει και να πολεμά και να κερδίζει. Και είμαι αναγκασμένος να θυμίσω ξανά την υπόθεση των S-400 και των F-35.

Τι δεν άκουσαν οι ομογενείς ακτιβιστές όταν ξεκίνησαν τις προσπάθειες για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος;

Τι δεν τους χαρακτήρισαν όταν ξεκίνησαν τη μεγάλη μάχη για να ακυρωθεί η πώληση των F-35;

Πόσο αμφισβητήθηκαν αυτά τα παιδιά των ομογενών μας; Και όταν τα κατάφεραν με την βοήθεια του κ. Μενέντεζ έτρεξαν οι πάντες να αρπάξουν δάφνες για τις μεγάλες νίκες.

Η Ομογένεια έχει δει και χειρότερη συμπεριφορά από την μεριά της Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Είναι όμως, ασυγχώρητη η συμπεριφορά αρκετών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μερικών λεγόμενων ελληνικών ιστοσελίδων. Χάρηκαν όταν διάβασαν την είδηση στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, την αναπαρήγαγαν αμάσητη χωρίς να περιμένουν να πληροφορηθούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Ο γερουσιαστής και όλες οι δυνάμεις της Ομογένειας, θα δώσουν την απάντηση σε όσους τους ειρωνεύτηκαν σύντομα. Διότι οι μάχες κερδίζονται στο μέτωπο και όχι από τα τουρκόφωνα φερέφωνα που δεν έκρυψαν τη χαρά τους για τη δυσάρεστη εξέλιξη.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal