1.10.22

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απέναντι σε Μπάιντεν και Ερντογάν για τα F-16: Μόνο με αποδείξεις ότι η Τουρκία δεν απειλεί την ΕλλάδαΟ Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για τον Προϋπολογισμό του Πενταγώνου, με την οποία στην ουσία απαγορεύεται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θέτει όρους και προϋποθέσεις για να ψηφίσει υπέρ της πώλησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένοι που ήδη η Τουρκία τους απέρριψε. Ο πιο σημαντικός αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Μενέντεζ βγαίνει ανοικτά εναντίον της Τουρκίας και του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος είχε δηλώσει στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα κάνει ότι περνά από το χέρι τουγια να εγκριθεί η πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

Ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ότι (αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όπως πάντα, ο γερουσιαστής Μενέντζ ηγείται των προσπαθειών όλων των νομοθετων.

Ο γερουσιαστής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο κ. Μενέντεζ απαρίθμησε πρόσφατα τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του.

«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του.

Ο γερουσιαστής, συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • · Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
  • · Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
  • · Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
  • · Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Η ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την πώληση όπλων στην Άγκυρα.

https://hellasjournal.com/


 Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο