13.10.22

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήρθε και χτύπησε τη… νύχτα: Η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα περάσει από εμένα! (video)


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μπορεί να μην έχει τελειώσει τίποτα ακόμα σε ότι αφορά την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία, διότι οι διαδικασίες αυτές είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, αλλά στην Αθήνα οι πολιτικές δυνάμεις νομιζουν ότι τα ελληνικά κόμματα είναι ο …ομφαλός της γης.

Άρα όλοι αυτοί οι πομπώδεις τίτλοι που είδαμε στο Διαδίκτυο, ότι δήθεν κέρδισε η Τουρκία τα F-16 ΔΕΝ ισχύουν. Είναι fake news. Και δείχνει πραγματικά την άγνοια αρκετών Ελλήνων “ψεκασμένων” γραφιάδων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα

Όμως, αυτή η πραγματικότητα, ότι οι Τούρκοι δεν θα πάρουν …αύριο τα F-16, δεν εμπόδισε καθόλου τους «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν την …αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει την αγορά, η οποία δεν γνωρίζουμε αν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, λόγω της απόφασης του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να την σταματήσει με βέτο.

Ήδη ο γερουσιαστής, υπό την ιδιότητά του του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ξεκαθάρισε μία διά παντός ότι:

Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, έγραψε στο Twitter: ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτήν την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία.

Τόνισε επίσης ότι:

Μια τροπολογία στον NDAA (αμυντικός προϋπολογισμός του Πενταγώνου) είναι μόνο ένα εργαλείο στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Το πλέον σημαντικό σε τούτη την υπόθεση είναι ότι από την πλευρά της αμερικανικής Βουλής υπάρχει άλλη τροπολογία, του βουλευτή Κρις Πάππας, παρόμοια με αυτή που δεν δέχθηκε η Γερουσία, που ζητά τα ίδια όμως πράγματα:

Δηλαδή: Για να λάβει τα μαχητικά F-16, η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα απειλείται η κυριαρχία της Ελλάδας.

Και εν πάση περιπτώσει, αυτό που συνέβη δεν είναι το τέλος του δρόμου, ούτε καν βρισκόμαστε στο μέσο του δρόμου. Και μετά λόγου γνώσεως, καταθέτω -δημοσιογραφικά πάντα-, ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει, να γίνει μία καλή σύμμαχος για να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά.

Υπάρχουν κανόνες για τις πωλήσεις πολεμικού υλικού, όσο και να επιθυμεί να τους παραβιάσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Το γραφείο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, μας έδωσε από προχθες να καταλάβουμε ότι δεν αλλάζει η θέση του, η οποία δημοσιοποιήθηκε ευρύτατα όλους τους προηγούμενους μήνες. Στη συνέχεια, χθες το βράδυ, ηρθε η δική του δηλωση, όπως την καταγράφουμε παραπάνω.

Αυτό που τονίζει είναι ότι από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα επιτρέψει να πουληθούν τα F-16, εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έθεσε. Θυμίζω ξανά ότι πρόκειται για πολύ σκληρές προϋποθέσεις, τις οποίες απέρριψε ήδη η Άγκυρα, διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπότε μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ότι όλοι οι παράγοντες παραμένουν στις θέσεις τους. Και ο Λευκός Οίκος, και ειδικά ο γερουσιαστής, ο οποίος είπε δημόσια ότι θα καταθέσει βέτο εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν στείλει το σχετικό τουρκικό αίτημα στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας είναι Πρόεδρος.

Προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση των Δημοκρατικών συνεργάστηκε με Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες για να μην περάσουν οι τροπολογίες του κ. Μενέντεζ και του άλλου φιλέλληνα γερουσιαστή, του Κρις βαν Χόλλεν. Και το έκαναν μέσω μίας σικέ -κατά τη γνώμη μου- διαδικασίας.

Και το λέω αυτό επειδή στην Βουλή ψήφισε η Ολομέλεια και μάλιστα έγκρινε την τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας με συντριπτική πλειοψηφία. Στη Γερουσία οι τροπολογίες δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία…

  • Που βρισκόμαστε στο θέμα αυτό;

Παραμένει σε ισχύ η τροπολογία του κ. Πάππας που απαγορεύει τη χρήση των F-16, εφόσον αποκτηθούν από την Τουρκία, πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Και ο κ. Μενέντεζ, όπως έχει δηλώσει δημόσια και επιβεβαιώσε ξανά ο ίδιος χθες το βράδυ, θα καταθέσει βέτο εάν τεθεί το τουρκικό αίτημα ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Κατά τα άλλα, πρέπει να τονιστεί ότι όλη αυτή η διαδικασία που αφορά την απαγόρευση της πώλησης των μαχητικών της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Λόμπι και στους φιλέλληνες Αμερικανούς νομοθέτες.

Ούτε η ελληνική, ούτε η κυπριακή κυβέρνηση έχουν την παραμικρή σχέση με το θέμα. Υπό την έννοια ότι οι δύο κυβερνήσεις ΔΕΝ μπορούν να επηρεάσουν τέτοιες αποφάσεις της Αμερικής. Και πως θα είχαν, αφού πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα.

Όμως οι ομογενείς μας, σαν Αμερικανοί πολίτες, έχουν δικαίωμα να κινήσουν τις διαδικασίες και να προσπαθήσουν. Και βεβαίως οι Αμερικανοί νομοθέτες, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από τον αμερικανικό λαό για να προστατεύουν τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης.

Πολλοί εξ αυτών -και όχι μόνο ο κ. Μενέντεζ- αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ του τουρκικού αιτήματος. Ειδικά ο φιλέλληνας γερουσιαστής έχει μία εκατοντάδα λόγους να μην το κάνει, και εκ της θέσεως του, μπορεί να «σκοτώσει» το τουρκικό όνειρο της απόκτησης των F-16.

Θα είναι άγρια η σύγκρουση. Αλλά ο κ. Μενέντεζ έδειξε πως είναι γεννημένος να μάχεται σε όλη του τη ζωή, και να κερδίζει. Και δεν συγκρούεται με το Λευκό Οίκο μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την αυταρχική Σαουδική Αραβία η οποία επίσης πούλησε την Αμερική και φαίνεται ότι συντάσσεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ένα κόσμο που καθοδηγούν τα πάντα τα στρατηγικά συμφέροντα και μόνο, ένας γερουσιαστής ηγείται πολλών νομοθετών, που απαιτούν το αυτονόητο: ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημοκρατία πρέπει να προηγούνται κάθε ξένου αυταρχικού ηγέτη.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal