21.10.22

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε F-16, έχουμε εναλλακτικές όπως με τους S-400 - Τι είπε για τον Μενέντεζ

 Σε νέους λεονταρισμούς για την αναβάθμιση και απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 προέβη ο γιαλαντζί σουλτάνος προειδοποιώντας τις... Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Τουρκία έχει «εναλλακτικές».

«Προς το παρόν, οι προοπτικές της (αμερικανικής) διοίκησης εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Ακριβώς όπως και με τους S-400, διαπραγματευόμαστε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των ΗΠΑ όταν είναι απαραίτητο. Από εκεί και πέρα θα πάμε στον τρόπο παροχής αυτής της δουλειάς. Τέτοιες εναλλακτικές έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

«Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες μας για το F-16 ξεκίνησαν πέρυσι, και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή όπως είχε προγραμματιστεί. Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι το υποστηρίζουν και ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά. Προηγουμένως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία συνεχίζεται. Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ είναι η προσωπική του άποψη, οι προσωπικοί του ισχυρισμοί. Δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση μια θεσμική κατάσταση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, πρόσθεσε δε, «οι σχέσεις του με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι για αυτό; Και πάλι, στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόσφατα, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την"αμεροληψία" του σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο πιο έτοιμη θα αυξάνεται η μέση αξία του ΝΑΤΟ με αυτόν τον τρόπο». 

Επομένως, είπε ο Ερντογάν, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά από την άλλη ανέφερε με νόημα για εναλλακτικές απόκτησης μη αμερικανικών αεροσκαφών, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις. 

«Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, κάτι που δεν είναι η σημερινή ατμόσφαιρα. Οπότε δεν είναι ότι ένα άτομο είναι αντίθετο»  είπε ο Ερντογάν.

«Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα μερικές πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις είδα και γερουσιαστές που έλεγαν: "Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ" και είδα ότι δεν δέχονταν αυτή την προσέγγιση του Μενέντεζ. Επομένως, το όλο θέμα εδώ είναι πώς θα ενεργήσουν γενικά το Κογκρέσο και η Γερουσία», ανέφερε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Τσαβούσογλου: Δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά ποιος απέναντι

Προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως «δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω τους, αλλά σημασία έχει η Τουρκία».

Μιλώντας ενώπιον στελεχών του AKP στη Μερσίνα, είπε συγκεκριμένα πως η Άγκυρα «έκανε προσπάθειες για λύση στην Κύπρο», αλλά «οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους», ενώ επέμεινε προκλητικά, λέγοντας πως «θα αποκαταστήσουμε την Κύπρο, ανεξαρτήτως αυτού».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ, λέγοντας πως «διατάραξαν την ισορροπία», αποφασίζοντας την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. «Ρώτησα τον Μπλίνκεν γιατί το κάνατε. Λένε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεργάστηκαν μαζί μας σε ξέπλυμα χρήματος. Και τον ρώτησα: Τους δίνετε όπλα σε αντάλλαγμα; Τα δίνετε εναντίον των Τούρκων. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτοί αποφασίζουν, η Τουρκία πράττει», ανέφερε απειλητικά.

«Το λέμε τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους Ελληνοκύπριους. Δεν έχει σημασία ποιος είναι μαζί τους, αλλά ποιος είναι εναντίον τους. Δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω τους, σημασία έχει η Τουρκία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού, του οποίου ο πρώτος αντιδραστήρας θα ενεργοποιηθεί στη Μερσίνα, λέγοντας ότι θα καλύψει το 10% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό.

https://www.real.gr/