10.10.22

Ελλάδα – Σερβία | Συμφωνία για κοινές περιπολίες των αστυνομικών αρχών στα σύνορα στον Έβρο

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Aleksandar Vulin.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ το θέμα που συζητήθηκε εκτενών ήταν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, με την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την πλευρά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική σχέση και συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα, ενώ επισκέφθηκαν και το φράχτη στην περιοχή του Πόρου.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας και της Σερβίας, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη.  

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Σερβία ενώνουν τις δυνάμεις τους, ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, την αστυνομική συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των εγκληματιών διακινητών των παράνομων μεταναστών, αναφέροντας ότι ήδη εντός του 2022 έχουν συλληφθεί στη χώρα μας περισσότεροι από 1.100 διακινητές, οι οποίοι είναι πλέον στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης και θ’ αντιμετωπίσουν τις ποινές που τους αξίζει.

Οι δύο Υπουργοί  παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκη και Ελλήνων και Σέρβων υψηλόβαθμων  αστυνομικών υπέγραψαν  συμφωνία για μικτές περιπολίες σε τουριστικούς προορισμού των δύο χωρών. 

Αναφορικά με τη χθεσινή υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας για την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών κατά την τουριστική περίοδο, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι αυτές θα αναπτυχθούν προκειμένου να εμπεδωθεί και να ενισχυθεί ακριβώς αυτό το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες των δύο χωρών όταν επισκέπτονται οι μεν την πατρίδα των δε.

Ο κ. Vulin ζήτησε από τον κ. Θεοδωρικάκο να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της ευχαριστίες του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τη στάση που κράτησε κατά τη  διάρκεια της Ευρωπαϊκής  Συνόδου στην Πράγα, αλλά και για τη σταθερή θέση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσόβου.

Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας με αναφορές ενδεικτικές των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των λαών.

Ο κ. Βούλιν δήλωσε ότι οι παράνομες μεταναστεύσεις είναι ένα θέμα που ασκεί πίεση και στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η Σερβία είναι κατά της εργαλειοποίησης των μεταναστών και της χρησιμοποίησής τους ως μέσο πίεσης σε μία χώρα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την εκμετάλλευσή τους για πολιτικούς λόγους.

Αναφορικά με την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Σερβίας για την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών, διευκρίνισε πως οι Σέρβοι πολίτες αισθάνονται απολύτως ασφαλείς στην Ελλάδα και η εν λόγω συμφωνία είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τους Έλληνες συναδέλφους αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες για το που ακριβώς είναι ασφαλείς.

Τελευταίος σταθμός ήταν ο φράχτης στις Φέρρες. Εκεί ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για την επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρο και για το σχέδιο “Ακρίτας”.

https://defenceredefined.com.cy

_____

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη