10.10.22

Εν αναμονή του σχηματισμού της κυβέρνησης στη Σόφια: Στην Ελλάδα συμφέρει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη Βουλγαρία

Boyko Borissov, leader of Bulgaria’s GERB party, speaks during a press conference following the parliamentary elections in Sofia, Bulgaria, 04 October 2022. EPA, VASSIL DONEV
 

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Τα επίσημα εγκαίνια του IGB, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, ανέδειξαν τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από έναν αιώνα οι σχέσεις ήσαν ταραγμένες και συγκρουσιακές.

Δεν λησμονούμε την Ιστορία μας, αλλά σήμερα επιδιώκουμε τη φιλική σχέση με στόχο τα αμοιβαία οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό μάς ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 2.10.2022 στη γειτονική μας Βουλγαρία. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, αλλά τα ποσοστά των κομμάτων είναι γνωστά και μάς βοηθούν να εξαγάγουμε συμπεράσματα.

Πρώτο κόμμα ήλθε το Κεντροδεξιό GERB του πρώην Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος στην προηγούμενη Βουλή ήταν στην Αντιπολίτευση. Συνεργάσθηκε με το μικρό ιστορικό κόμμα της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό τη μετάβαση από το κομμουνιστικό καθεστώς σε μία πολυκομματική κοινωνία.

  • Η συμμαχία αυτή συγκέντρωσε το 25,33%. Πρώτο σχόλιο: Παρά τις καταγγελίες εναντίον της διακυβέρνησής του ο Μπορίσοφ δημιούργησε την έκπληξη.

Στη δεύτερη θέση με 20,20% βρίσκεται το κεντρώο κόμμα “Συνεχίζουμε την αλλαγή” των Πέτκοφ και Βασίλιεφ, το οποίο ήταν το κυβερνών κόμμα μέχρι χθες. Οι δύο ηγέτες εμφανίσθηκαν ως τεχνοκράτες με σπουδές στο εξωτερικό και ως διώκτες της διαφθοράς. Φαίνεται ότι δεν έπεισαν. Δεύτερο σχόλιο: Δεν αρκεί να είσαι καλός τεχνοκράτης. Πρέπει να αποκτήσεις ισχυρά λαϊκά ερείσματα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται με 13,76 % η “Ένωση για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες”, δηλαδή το κόμμα που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα. Ορισμένοι την αναφέρουν ως τουρκική, αλλά ο όρος αυτός δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το μεγάλο ποσοστό Πομάκων, οι οποίοι δεν έχουν τουρκική συνείδηση.

Το κόμμα των Μουσουλμάνων για μία ακόμη φορά προβάλλεται ως ο πιθανός κυβερνητικός συνεταίρος για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μπορίσοφ. Οι Μουσουλμάνοι στη Βουλγαρία έχουν κατορθώσει να εμφανίζονται ως ρυθμιστική δύναμη σε Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Σχόλιο τρίτο: Αν η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία είχε διατηρήσει την ενιαία και αυτόνομη κομματική εκπροσώπησή της και δεν είχε ενταχθεί στα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, θα μπορούσε πιθανότατα να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστού στη Βουλή των Τιράνων. Ποτέ δεν είναι αργά. Ο πυρήνας του “Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” υπάρχει.

Στην τέταρτη θέση καταγράφεται με 10,7% το υπερεθνικιστικό κόμμα “Αναγέννηση”. Η ενίσχυσή του, σε συνδυασμό με παλαιότερες θέσεις που είχε εκφράσει το GERB του Μπορίσοφ, θα δυσκολέψει τις σχέσεις με τα Σκόπια. Σχόλιο τέταρτο: Παρά την υποχώρηση στις προϋποθέσεις που έθεσε η Σόφια η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ευρ. Ένωση θα συναντήσει πολλά εμπόδια.

Σχόλιο πέμπτο: Το χαμηλό ποσοστό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (9,3%) δείχνει ότι σε μία χώρα, που έζησε επί δεκαετίες υπό κομμουνιστικό καθεστώς, μία παράταξη που δημιουργήθηκε από πρώην κομμουνιστές δεν έχει μέλλον.

Στην Ελλάδα συμφέρει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη Βουλγαρία δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στη βαλκανική γειτονιά μας. Πρέπει να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις έχοντας, όμως, κατά νου ότι στην ερμηνεία ορισμένων ιστορικών ζητημάτων οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν με τις αντίστοιχες βουλγαρικές.

Εν αναμονή, λοιπόν, του σχηματισμού κυβέρνησης στη Σόφια.

*Ο Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων. Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά

https://hellasjournal.com/

_____________

Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο