23.10.22

Αλλαγή ώρας: Γιατί η Ευρώπη δεν υιοθετεί τη θερινή ώρα – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Γιατί η Ευρώπη δεν υιοθετεί τη θερινή ώρα – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα 

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, θα γίνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή και στη χώρα μας, καθώς η Ευρώπη «πάγωσε» για άλλη μια φορά την κατάργηση του μέτρου που θα οδηγούσε σε μόνιμη διατήρηση της θερινής ώρας.

Ειδικότερα, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, και οι δείκτες θα δείχνουν 03:00.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα κράτη-μέλη θα επέλεγαν αν θέλουν να μείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή ώρα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μάλιστα, η Κομισιόν διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών, ενώ το 16% εναντίον.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση της κοινής γνώμης διαδραμάτισαν και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας, Ωστόσο, μετέθεσε την απόφαση των χωρών-μελών για δύο χρόνια, έως το 2021.

Μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, όμως, όπως το Brexit, η πανδημία στη συνέχεια και πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που αυτός έχει επιφέρει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε αναστολή υλοποίησης της απόφασης.

https://www.msn.com/