10.10.22

Η αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο ελληνικό στόχαστρο: Οι κινήσεις της Άγκυρας στο πεδίο και οι απαντήσεις της Αθήνας

 

Στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων βρίσκονται πάντοτε στο Αν. Αιγαίο με τα νεοαποκτηθέντα Mark V που είναι δωρεά των Αμερικανών. Και την ίδια στιγμή οι μονάδες επιφανείας του στόλου βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω της τουρκικής άσκησης αλλά και επειδή σχεδιάζονται νέα ναυτικά γυμνάσια για τον στόλο. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αναβαθμίζοντας τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο οι Τούρκοι, οι Επιτελείς θέλουν να υπηρετήσουν πιστά τη ρητορική που έχουν εκπέμψει τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και οι υπουργοί του.

  • Η διακλαδική άσκηση Kararlilik 22 είναι γι’ αυτούς μια χειροπιαστή ευκαιρία, την οποία εκμεταλλεύονται τουλάχιστον με μια πρώτη ανάγνωση των navtex που έχουν εκδοθεί. Η Ελληνική πλευρά εστιάζει σε δυο σημεία που το καθένα έχει την δική του αξία και εκπέμπει μηνύματα τα οποία δεν επιτρέπουν στο Ελληνικό Επιτελείο κανενός είδους εφησυχασμό.

Το πρώτο σημείο αφορά τις αποβατικές ενέργειες και την ενίσχυση δυνάμεων σε σημεία στα οποία προηγουμένως έχει εκδηλωθεί μια επιθετική ενέργεια.

Και μάλιστα η ενίσχυση των δυνάμεων γίνεται μέχρι κι από αέρος με την ρίψη αλεξιπτωτιστών οι οποίοι θα προσγειωθούν ακόμη και σε νησίδες στον κόλπο της Σμύρνης.

Μετά την άσκηση Efes 22 που εξελίχθηκε σε μια τηλεοπτική αποβατική φιέστα σε ζωντανή μετάδοση, οι Τούρκοι δίνουν βαρύτητα ξανά στις αποβατικές ενέργειες. Και σε αυτό το σημείο φαίνεται πως οι Επιτελείς τους, προσπαθούν να παρουσιάσουν στην πολιτική ηγεσία ότι είναι απόλυτα ικανοί να υπηρετήσουν το δόγμα των επιθετικών ενεργειών που συνοψίζεται στην φράση του Ταγίπ Ερντογάν, «θα έρθουμε μια νύχτα»…

  • Στην άσκηση «Kararlilik 22» η αποβατική δύναμη που συγκεντρώνουν οι Τούρκοι ουσιαστικά μαρτυρά ακόμη και στον πλέον παραδόπιστο πως οι γείτονές μας σχεδιάζουν ασκήσεις και τις εκτελούν προσανατολισμένοι να περάσουν την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει πολλές φορές η Αθήνα.

Το δεύτερο σημείο έρχεται να επιβεβαιώσει πολλά από τα σημεία των τουρκικών αιτιάσεων στο Αιγαίο καθώς μέσω των ναυτικών αγγελιών (navtex) η Άγκυρα επιχειρεί να δώσει έξωση στο Πολεμικό Ναυτικό από περιοχές ασκήσεων ανάμεσα σε τρία Ελληνικά νησιά, τη Λέσβο, τα Ψαρά και τον Άγιο Ευστράτιο όπου πριν λίγες εβδομάδες έγινε η Ελληνογαλλική απόβαση που ενόχλησε την Τουρκία κατά την άσκηση «Αργώ».

Και το γεγονός πως η Τουρκία εξέδωσε navtex για περιοχές ασκήσεων που ήταν ήδη δεσμευμένες από το Πολεμικό Ναυτικό φανερώνει την πρόθεση των προκλήσεων στο πεδίο, προκλήσεις που αγγίζουν την καρδία του Αιγαίου, δηλαδή το μόνιμο πεδίο ασκήσεων για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Τουρκία που δεν σταματά κάθε μέρα να προκαλεί στο πεδίο, έστω και με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της όπου την Κυριακή, μέρα δηλαδή που ουδέποτε εμφανίζονταν τουρκικά μαχητικά, προχώρησε σε τρεις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικές νησίδες. Οι επόμενες ημέρες εκτιμάται πως οι προκλήσεις θ’ αυξηθούν ιδίως μέσα από τη μεγάλη διακλαδική άσκηση.

Τα παραπάνω θέτουν σε πλήρη ετοιμότητα τ’ αντανακλαστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο καλείται ν’ ανταποκριθεί γι’ ακόμη μια φορά τόσο στο πεδίο ασκήσεων, όσο και στην επιτήρηση για την προστασία των Εθνικών Χωρικών Υδάτων καθώς οι μονάδες του τουρκικού στόλου λόγω της άσκησης θ’ αυξήσουν τον πλου τους πέριξ των Ελληνικών νησιών.

Πάντως σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε πως η συμπεριφορά των Τούρκων στη θάλασσα είναι πολύ προσεκτική, ιδίως κατά την προσέγγιση των χωρικών υδάτων, η οποία υπό το βλέμμα των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, γίνεται με αβλαβή διέλευση και με συγκεκριμένες ταχύτητες.

  • Όλες οι πληροφορίες για τη νέα τουρκική άσκηση λένε πως ο αριθμός των εμπλεκόμενων μονάδων και από τους τρεις κλάδους θα είναι αυξημένος. Δεύτερο χειροπιαστό στοιχείο είναι η ακραία ρητορική που έχει φτάσει σε επίπεδο ύβρεων και απειλών. Αυτά είναι στοιχεία που αυξάνουν την εγρήγορση κυρίως μετά και τα τελευταία γεγονότα με τη Λιβύη.

Παράλληλα τις επόμενες ώρες από Ελληνικής πλευράς σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα μέσα επιτήρησης αλλά και μονάδες κρούσης βρίσκονται σε κατάσταση readiness. Την ίδια στιγμή θα σταλούν κι άλλου είδους μηνύματα μέσω ασκήσεων που πρόκειται να γίνουν ακόμη και με θαλάσσια άλματα στα οποία θα λάβουν μέρος από την ηγεσία και ανώτατους αξιωματικούς μέχρι και την ελίτ των Ειδικών Επιχειρήσεων.

https://hellasjournal.com