20.10.22

Ο βαλλιστικός «αναιμικός Τυφώνας» δεν τρομοκρατεί την Αθήνα: Μετά από μια δεκαετία και βλέπουμε αν θα τον δούμε – Η Ελλάδα έχει όλες τις απαντήσεις

 Πριν από περίπου έναν χρόνο και για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, Πολεμική Αεροπορία και αντιαεροπορικό Πυροβολικό λειτούργησαν διαλειτουργικά στο πεδίο βολής της Κρήτης σε μια άσκηση κατά βαλλιστικών πυραύλων, στην οποία έλαβαν μέρος και δυνάμεις από την Γερμανία και την Ολλανδία. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, Hellas Journal

Μετά τους διηπειρωτικούς πυραύλους του Κιμ Γιονκ Ουν και τους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης, ήρθε η σειρά της Τουρκίας να δώσει στην δημοσιότητα βίντεο με το οποίο διαφημίζει τον «Τυφώνα», τον δικό της βαλλιστικό πύραυλο που σύμφωνα με τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν Μέσα Ενημέρωσης ξεπέρασε σε εμβέλεια τα 500 χλμ.

Ένας πύραυλος «copy paste», για τον οποίο ουδείς γνωρίζει  ποιος παρείχε την τεχνογνωσία στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ώστε να τον κατασκευάσει και να προχωρήσει ως τη δοκιμή του «μίσους».

Και γράφουμε μίσους, διότι τα τουρκικά Μέσα υποδέχτηκαν με διθυράμβους και εκτόξευση απειλών, την πυραυλική δοκιμή του «Τυφώνα», η οποία έρχεται μετά τις χρόνιες ουσιαστικά αναποτελεσματικές δοκιμές των πυραύλων «Γιλτνιρίμ» και «Μπόρα».

Μάλιστα, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν να διατυμπανίσουν δυο σημεία:

  • το πρώτο ότι αυτός ο πύραυλος είναι ικανός να πλήξει έως και την δυτική Ελλάδα και
  • το δεύτερο είναι πως ο «Τυφώνας» φτάνει έως το Ισραήλ.

Και αν υποθέσουμε πως το κλίμα με την Ελλάδα ευνοεί τη ρητορική των απειλών για εσωτερική κατανάλωση και κυβερνητική προπαγάνδα, οι αναφορές για το Ισραήλ μοιάζουν μάλλον με ατόπημα, εκτός κι αν…

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δυο χωρών παραμένουν διαταραγμένες ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταβάλει εργώδεις προσπάθειες για την καλυτέρευσή τους.

Ταυτόχρονα όμως είναι επίσης γνωστό πως  το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι είναι από τα κράτη που δεν του αρέσουν τέτοιου είδους απειλές…  Ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία σχετικά πρόσφατα άρχισαν να αποκαθίστανται οι σχέσεις Άγκυρας Τελ Αβιβ, με το άνοιγμα της τουρκικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τι σκέπτονται στο ελληνικό Επιτελείο

Στο ελληνικό Επιτελείο «ζυγίζουν» τη νέα απόπειρα επίδειξης δύναμης από την Άγκυρα. Μάλιστα, τη συμπεριλαμβάνουν μαζί με άλλες υπαρκτές απειλές, όπως τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, καθώς σ’ αυτό τον τομέα η Τουρκία ομολογουμένως έχει προοδεύσει μέσω της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας.

Δηλαδή στο πλάνο τοποθετείται μελλοντικά και ο «Τυφώνας», παράλληλα με μια προσπάθεια επιθέσεων κορεσμού με UAV’s, ενώ όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές οι λύσεις είναι υπαρκτές στην Ελληνική φαρέτρα και ορισμένες άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη…

Συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Το Copy Paste δεν πετυχαίνει πάντα…

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «Τυφώνας» θεωρείται για τους στρατιωτικούς ένας πύραυλος μέσου βεληνεκούς, κατασκευασμένος στην Τουρκία, γεγονός που σημαίνει ότι εξ ορισμού τίθενται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και οι δυνατότητές του, τόσο βλητικές όσο και εκ των αποτελεσμάτων επί του εκάστοτε στόχου.

Τα παραπάνω, όπως τονίζεται εξάγονται αβίαστα από το γεγονός πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να έχει προχωρήσει με αλματώδη ρυθμό στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, ωστόσο η αξιοπιστία τους «ελέγχεται».

Έως τώρα σε πολλές περιπτώσεις δεν πέρασαν με «καλό βαθμό» τις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων και εταιρειών πιστοποίησης. Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί το αυτοκινούμενο πυροβόλο FIRTINA, ενώ εξαίρεση στον κανόνα είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές ένας τέτοιος πύραυλος για να τεθεί σε παραγωγή θα πρέπει να κριθεί επιχειρησιακά ικανός, κάτι το οποίο απαιτεί πληθώρα δοκιμών, άρα χρόνο αλλά και πλήθος αξιολογήσεων από τα αρμόδια κλιμάκια.

Και αυτή η «πολύκροτη» δοκιμή, ήταν μόλις η πρώτη για τον «Τυφώνα»! Άρα εκ της λογικής και μόνο, οι άνθρωποι που έχουν γράψει εκατοντάδες ώρες σε αξιολογήσεις συστημάτων που έχει παραλάβει η χώρα μας, σημειώνουν ότι στο μεσοπρόθεσμο μέλλον (σ.σ. επόμενα δέκα χρόνια)ο «Τυφώνας» δεν πρόκειται να καταστεί επιχειρησιακά αξιόπιστος. Δηλαδή η ισορροπία για μια δεκαετία δεν διαταράσσεται από αυτό το όπλο που δοκιμάστηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημείο ελέγχου αντιαεροπορικών συστημάτων Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Η απάντηση της Ελληνικής αεράμυνας

Επιπροσθέτως, οι βαλλιστικοί πύραυλοι δεν είναι ένα οπλικό σύστημα που ανακαλύφθηκε σήμερα. Οπωσδήποτε υπάρχουν τα αντίμετρα που η χώρα μας ήδη διαθέτει.

Patriot, TORM-1 ,OSA, S-300, Hawkκι άλλα, δημιουργούν την απαραίτητη ομπρέλα προστασίας της Ελλάδας απέναντι σε οποιαδήποτε δυνητική απειλή.

Μάλιστα πριν από περίπου έναν χρόνο η Ελληνική αεράμυνα για πρώτη φορά προχώρησε σε συνδυαστική επιχειρησιακή εκπαίδευση κατά την οποία λειτούργησαν παράλληλα τα συστήματα Patriot και εκσυγχρονισμένα Hawk.

Η αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας ασκείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά μιας βαλλιστικής απειλής. Στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως «πέραν των σύγχρονων Patriot, όλα τα συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με βάση την εκπαίδευση που είναι συνεχής, μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν βαλλιστικό κίνδυνο.»

Ο «Τυφώνας» εντάσσεται στα λεγόμενα «Στρατηγικής σημασίας οπλικά συστήματα», αυτό σημαίνει για το Ελληνικό Επιτελείο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εκτός της περίπτωσης μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, σε όλο το ενιαίοι μέτωπο, δηλαδή Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η ετοιμότητά μας ν’ αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο οπλικό σύστημα είναι η ίδια με την ετοιμότητα ν’ αντιμετωπιστούν τα τουρκικά αεροσκάφη. Και αυτή είναι πολύ υψηλή, ιδίως από τους ιπταμένους των πολεμικών αεροσκαφών που δίνουν κάθε μέρα απαντήσεις επί του πεδίου στους επίδοξους εισβολείς με τις έκνομες ενέργειες.

Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου πυραύλου εναντίον οποιουδήποτε στόχου κατά της Ελλάδας θα είναι τα ίδια, λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές, αν όχι λιγότερα από την προσβολή τουρκικών στόχων από τα Ελληνικά MLRSκαι συγκεκριμένα από τους πυραύλους ATACAMS που ξεπερνούν σε βεληνεκές τα 165 χλμ.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν προς ώρας για την Κύπρο μέχρις ότου προμηθευτεί, εκπαιδευτεί και εγκαταστήσει  το νέο Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας που έχει επιλεγεί από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και το Κυπριακό υπουργείο Άμυνας…

Εκτόξευση βλήματος Patriot Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
https://hellasjournal.com/