23.10.22

Σε αναβρασμό τα ρωσικά ΜΜΕ: Το Κίεβο ετοιμάζει πρόκληση με τη χρήση «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία

 


Σενάρια για χρήση πυρηνικών όπλων από το Κίεβο βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται έγκυρες πηγές της Μόσχας αλλά και δυτικών κυβερνήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές αυτές οι ουκρανικές υπηρεσίες κατασκευάζουν «μία βρώμικη βόμβα που θεωρείται όπλο μικρής ισχύος αλλά μεγάλης καταστροφικής δυνατότητας», προκειμένου έτσι να προκαλέσει καταστροφή σε κάποια από τις περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις αποδίδοντας το χτύπημα «σε λάθος της Ρωσίας»


Σχετικά γράφει το RIA Novosti επικαλούμενο πηγές: 

«Από διάφορες πηγές έγινε γνωστό ότι υπό την ηγεσία δυτικών επιμελητών, το Κίεβο έχει ήδη ξεκινήσει την πρακτική εφαρμογή αυτού του σχεδίου στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου ατομικής ενέργειας, που βρίσκεται στην πόλη Zhovti Vody στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ. Το εγχείρημα ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών του Κιέβου το οποίο και ανέλαβε να κατασκευάσει την βρώμικη βόμβα. Οι εργασίες για αυτό βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο».

Παράλληλα, εκ μέρους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρατικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας έχουν μυστικές επαφές με εκπροσώπους της Μεγάλης Βρετανίας για την μεταφορά εξαρτημάτων πυρηνικών όπλων στο Κίεβο. Η ρίψη της βρώμικης βόμβας θα αποδοθεί στη Μόσχα, λέει το RIA «και οι περισσότερες χώρες θα αντιδράσουν στο πυρηνικό ατύχημα στην ΟυκρανίαΗ Μόσχα θα χάσει την υποστήριξη πολλών από τους βασικούς εταίρους της και η Δύση θα προσπαθήσει και πάλι να θέσει το ζήτημα αποβολής της Ρωσίας από τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τι συμβαίνει στην Χερσώνα

Όλα αυτά συσχετίζονται με την κατάσταση στη Χερσώνα, όπου οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει εντολή απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη. Πόσοι έχουν φύγει έως τώρα, δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς από τη μία ανακοινώνονται επισήμως οι σχετικές εντολές για απομάκρυνση 60.000 πολιτών και από την άλλη τοπικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «οι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν και παίρνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τις εστίες τους».

Η Χερσώνα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων από τις 10 Οκτωβρίου, όταν το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την σύνδεση της Κριμαίας με τις άλλες προσαρτημένες περιοχές από τη Ρωσία. Τι ακριβώς συμβαίνει δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τα διεθνή πρακτορεία.

Χθές το RIA,  δημοσίευσε δηλώσεις της ρωσικής διοίκησης ότι «απελευθερώθηκε μεγάλος όγκος νερού από το φράγμα Kakhovka στον Δνείπερο, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγάλη καταστροφή στη Χερσώνα, εάν το βομβαρδίσουν οι Ουκρανοί». Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παγιδεύσει το φράγμα με εκρηκτικά, προκειμένου να το ανατινάξουν εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη». Το φράγμα απέχει από την Χερσώνα περίπου 40 χιλιόμετρα. Εντούτοις, από τις πλημμύρες που θα προκληθούν θα καταστεί δυσχερής η κίνηση των μηχανοκίνητων μονάδων. Σε αυτό τον πόλεμο προπαγάνδας, το Κίεβο κάνει δηλώσεις περί άτακτης υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα, εγκαταλείποντας μάλιστα άθικτο βαρύ οπλισμό, στη διάθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αποκρούονται επιτυχώς όλες οι ουκρανικές επιθέσεις στο μέτωπο από το Μικολάγιφ έως το Κρίβι Ριχ και οι Ουκρανοί μετρούν βαριές απώλειες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ «ο εχθρός χθες προσπάθησε να παραβιάσει τη γραμμή με τη χρήση δύο ταγμάτων που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των κοινοτήτων Πιατικάτκι, Σουχάνοβο, Σαμπλούκοβκα, Μπεζβοντνόγιε, Μπρουσκίνσκογιε και Πραβντίνο στην περιοχή της Χερσώνας. Όλες οι απόπειρες επίθεσης αποκρούστηκαν και οι Ουκρανοί έχασαν από 130 στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, εννέα τεθωρακισμένα οχήματα και 13 οχήματα μεταφοράς προσωπικού». 

Τι είναι η περιβόητη «βρώμικη» πυρηνική βόμβα 

Αρχικά, ας διευκρινίσουμε τους όρους. Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά ο ίδιος ο όρος και η έννοια της λεγόμενης «βρώμικης βόμβας» επινοήθηκε από τον ελάχιστα γνωστό τότε συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ρόμπερτ Χέινλεϊν, ο οποίος ασχολούνταν με τη φυσική στον ελεύθερο χρόνο του. Το 1940, δηλαδή τρία χρόνια πριν από την έναρξη του γνωστού Προγράμματος Μανχάταν, ο Χέινλεϊν διατύπωσε την ιδέα μίας πυρηνικής βόμβας, προτείνοντας έναν εναλλακτικό και πιο ενδιαφέρων τρόπο χρήσης ατομικής ενέργειας.Είναι γεγονός ότι ένα κλασικό πυρηνικό φορτίο έχει τεράστια καταστροφική δύναμη, αλλά το αποτέλεσμα της χρήσης ενός τέτοιου όπλου είναι σχετικά βραχύβιο. Πράγματι, κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής έκρηξης σχηματίζονται εξαιρετικά επικίνδυνα ισότοπα, συμπεριλαμβανομένων των στροντίου-89, στροντίου-90, καισίου-137, ψευδαργύρου-64 και τανταλίου-181. Τα ισότοπα αυτά, όταν εισέρχονται στον οργανισμό, συσσωρεύονται προκαλώντας σοβαρές και ανίατες ασθένειες. Για παράδειγμα, το ραδιενεργό ιώδιο συσσωρεύεται στον θυρεοειδή αδένα, το καίσιο στους μυς, το στρόντιο στα οστά κ.λπ.

Παράλληλα, η περιοχή μιας πυρηνικής έκρηξης αποπυρηνικοποιείται αρκετά γρήγορα, δηλαδή χάνει γρήγορα ραδιενέργεια. Παραδείγματα είναι η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι μόνες πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας που χτυπήθηκαν από πυρηνικούς βομβαρδισμούς. Στη συλλογική συνείδηση κυριαρχούν εικόνες μίας καμένης έρημου για πολλές δεκαετίες, κάτι που δεν ισχύει. Ήδη τον Αύγουστο του 1949, ψηφίστηκε ένας νόμος που ονομαζόταν «Hiroshima Peace Memorial City Construction Law», ο οποίος προέβλεπε άμεση έναρξη της πλήρης αποκατάστασης της πόλης. Με λίγα λόγια, είχαν περάσει μόνο τέσσερα χρόνια από το πυρηνικό χτύπημα.

Πώς λειτουργεί η «βρώμικη» πυρηνική βόμβα

Η αρχή λειτουργίας μιας «βρώμικης βόμβας» είναι διαφορετική και ο προαναφερθείς συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας μπόρεσε να την προβλέψει. Αυτός ο τύπος πυρομαχικών είναι πολύ πιο απλός στον σχεδιασμό του και δεν απαιτεί πολύπλοκες τεχνικές λύσεις. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς (πύραυλος, βόμβα ή βλήμα πυροβολικού) στο οποίο είναι προσαρτημένο ένα δοχείο με ραδιενεργό υλικό.

Άλλος ένας ενδεχομένως πιο ισχυρός και επομένως πιο επικίνδυνος τρόπος περιλαμβάνει τον απλό ψεκασμό ραδιενεργού σκόνης από ένα αεροσκάφος ή οποιοδήποτε άλλο εναέριο μέσο. Επικίνδυνα ισότοπα εγκαθίστανται στην επιφάνεια της γης, στα φυτά και στη συνέχεια διεισδύουν στο έδαφος και στους υδροφορείς, καθιστώντας αυτήν την περιοχή επικίνδυνη για ζωή για πολλές δεκαετίες. Για να αναπτύξει ένα άτομο ασθένεια από την ακτινοβολία, αρκεί να λάβει μια δόση ακτινοβολίας μόνο 1 Σίβερτ (Sv), μια δόση από 3 έως 5 Sv οδηγεί είτε σε θάνατο σε μερικούς μήνες είτε σε ανάπτυξη καρκίνου, ενώ η δόση από 6 έως 10 Sv είναι εγγυημένος θάνατος, διότι ξεκινά μη αναστρέψιμη καταστροφή μυελού των οστών.

https://www.pentapostagma.gr/