6.10.22

Προαναγγέλλει σύγκρουση ο Ακάρ – Απάντηση Δένδια

 

Με ένα ιδιότυπο «ανακοινωθέν» ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα, καθώς ανέφερε πως έχουν δοθεί δοθεί σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή κατανόηση για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Ο κ. Ακάρ με τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, προαναγγέλλει σύγκρουση αν δεν ικανοποιηθούν οι τουρκικής απαιτήσεις για τα νησιά. Σε υψηλούς τόνους πάντως η απάντηση του Νίκου Δένδια από την Πολωνία που διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την ίδια την ύπαρξη της.

Λίγες ώρες μετά το «άδειασμα» των νέων συμφωνιών της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης από ΗΠΑ, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτο κ.α , ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς το 1956, ενώ χαρακτήρισε την κρίση των Ιμίων «ορόσημο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Μετά από αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στο πεδίο ή στο τραπέζι. Ό,τι πρέπει να γίνει έχει γίνει και γίνεται», είπε, ενώ τόνισε ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

«Ειδικότερα, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν χρειαστεί να πεθάνουμε ή να γίνουμε μάρτυρες», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

 Ο Ακάρ κατηγόρησε τους πολιτικούς στην Ελλάδα ότι «ψεύδονται και ότι μιλούν συνεχώς» κατά της Τουρκίας για να κερδίσουν μια θέση στην πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα αποτελεί «χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής γειτονίας», επανέλαβε, ενώ ζήτησε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αποστρατιωτικοποίηση

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι δεν συμμορφώθηκε με το μνημόνιο του 1988, που προέβλεπε μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου. Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 στη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια το 1997 (σ.σ. κάνει λάθος ακόμη και στην ημερομηνία) είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουμε βήμα πίσω. Ας φτάσει όπου θέλει να φτάσει, «Αν πεθάνουμε, θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό!»

Απευθυνόμενος προς τρίτους είπε ότι «αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σταματήστε να στηρίζετε την Ελλάδα, διαφορετικά θα υποστούν κι εκείνοι συνέπειες». Σημείωσε πως «επειδή είναι προκατειλημμένοι, παραβλέπουν αυτό που κάνει η Ελλάδα και το εξωραΐζουν. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να είστε αντικειμενικοί. Αν στηρίζεις την Ελλάδα δημόσια και δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

Επεσήμανε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου. «Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε για ειρήνη και διάλογο. Περιμέναμε δύο χρόνια, τους είπαμε ελάτε. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στο ψέμα. Αξιοποιήστε σωστά αυτές τις ευκαιρίες. Μην παραπλανείστε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, με δήθεν συμμαχίες, με  κατορθώματα κάποιων χωρών και με την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτό το όπλο δεν σας χρησιμεύει. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για άμυνα, πολύ λίγος για να αντιμετωπίσετε την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα που το αποδεικνύουν, κανείς δεν παραμένει δίπλα σου όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εκπρόσωπο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και πετάχτγηκαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε», σημείωσε.

Απάντηση Δένδια

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, φόντο τις νέες προκλητικές δηλώσεις στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης με αποκορύφωμα τα όσα ισχυρίστηκε ο  Χουλουσί Ακάρ, διαμήνυσε από την Πολωνία:  «Δεν πρόκειται να πτοηθούμε. Αλλά επίσης δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε έναν διαγωνισμό λέξεων. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το έδαφός της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα , την ύπαρξή της. Με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει».

Πρόσθεσε ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Αιγύπτιοι φίλοι μας έχουν βγει δημόσια να καταγγείλουν τις τουρκικές πρακτικές. Υπογράμμισαν το προφανές: ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία εντολή να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες. Τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο “Μνημόνιο Συνεννόησης” που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας δεν είναι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο».

Τo Foreign Office

Τo Foreign Office απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ανέφερε ότι αυτή δεν τελεί υπό αμφισβήτηση.

«Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

https://slpress.gr/

_____________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη