11.10.22

Νέες απειλές Τσαβούσογλου – Θα γίνει η Ελλάδα Ουκρανία

 


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουλμούς προειδοποίησε την Ελλάδα να λογικευτεί για να μην γίνει νέα Ουκρανία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο TV NET είπε «καλημέρα» στα ελληνικά για ξυπνήσει, όπως είπε, η Ελλάδα.

«Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και τη Ε.Ε., σου λέμε «καλημέρα» για να ξυπνήσεις» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα πριν από 100 χρόνια», υπενθύμισε και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει πόλεμο. Και επανέλαβε ότι οι δυνάμεις που τώρα τη στηρίζουν, ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλαδή, θα την αφήσουν μόνη της.

Η απειλή «θα έρθουμε ένα βράδυ ισχύει για όλους» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες των Παρισίων και της Λωζάνης και πως στρατιωτικοποιώντας τα νησιά της «θέλει σύγκρουση και αυτό πρέπει να απαντηθεί από την πλευρά μας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για διώξεις της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και για καταπίεση των μουσουλμάνων. Από την επίθεση δεν παρέλειψε τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν κρατούν τις ισορροπίες και «ο (Αμερικανός) πρέσβης στην Αθήνα να ξέρει ότι δεν έχουν όφελος αυτά που κάνει ούτε στην Αθήνα ούτε στις ΗΠΑ».

Χαρακτήρισε δε, την Ελλάδα «αξιολύπητη» γιατί αντέδρασε στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη, πραγματικά είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε δε, ότι η Τουρκία μπορεί να ερευνήσει, να κάνει γεωτρήσεις και να έχει εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή και χαρακτήρισε υποκριτική την στάση την ελληνικής πλευράς. «Η Ελλάδα αισθάνεται άβολα με την Τουρκία να είναι παγκόσμιος παράγοντας. Άρχισαν να φλυαρούν και να παραπονιούνται», είπε.

«Η Ελλάδα να λογικευτεί για να μην γίνει νέα Ουκρανία»

Στο ίδιο μοτίβο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουλμούς που επανέλαβε έμμεσα την φράση του Ταγίπ Ενρτογάν ότι «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» ενώ προειδοποίησε την Ελλάδα να λογικευτεί για να μην γίνει νέα Ουκρανία. Οι απειλές του είχαν ως αποδέκτη και τους συμμάχους της χώρας και κυρίως τις ΗΠΑ με τον κ. Κουρτουλμούς να μην κρύβει την δυσφορία του για την στρατιωτική παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μας.

«To τελευταίο διάστημα κάτω από τη μύτη μας από την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη βλέπουμε πως ανοίγουν στρατιωτικές βάσεις. Ουσιαστικά είναι αμερικανικές βάσεις υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Όμως οι βάσεις που έχουν εγκατασταθεί στα νησιά που πρέπει είναι υπό αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, είναι από τα βήματα που θα αυξήσουν την ένταση.

Αυτά δεν έχουν όφελος για την Ελλάδα. Η χώρα αυτή η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει και να λογικευτεί. Πρέπει να καταλάβει πως με την Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πλάκα και να προκαλεί. Να καταλάβει και να θυμηθεί άλλη μια φορά πως οι δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται πίσω της στη δύσκολη στιγμή θα την αφήσουν μόνη της. Και ως παράδειγμα να μην αγνοήσει την κατάσταση που έχει συμβεί τώρα στην Ουκρανία» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη φράση «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» απάντησε: «Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης για να λύσουμε τα προβλήματα μας. Αυτό επιθυμούμε, Όμως κάποιοι μην επιχειρήσουν να μπουν ανάμεσα μας και όταν υπάρχει τέτοια ανισορροπία στην κόσμο, μην επιχειρήσουν να ανοίξουν ένα επιπλέον μέτωπο στο Αιγαίο!

Εμείς με τίποτα δεν υποχωρούμε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Η φράση αυτή σημαίνει ότι μην προσπαθείτε να δοκιμάσετε την Τουρκία. Μην αγνοείτε την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας όπως και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές που της ανήκουν. Mην κάνετε βήματα βασιζόμενοι σε άλλους. Αν το κάνετε θα πληρώσετε το τίμημα. Αυτό σημαίνει και βλέπουμε πως η απέναντι πλευρά πήρε το μήνυμα».(...)

https://www.militaire.gr