3.10.22

Παράνομη κήρυξε τη συμφωνία με Τουρκία το Κοινοβούλιο της Λιβύης: Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμβάσεις


 Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Τουρκίας και της λιβυκής «κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» για αξιοποίηση υδρογονανθράκων εντός της παράνομης, δήθεν ΑΟΖ των δύο χωρών.


Με δήλωσή του, ο Πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει την υπογραφείσα συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες ως «παράνομη» και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά -της οποίας η θητεία είχε λήξει- δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

 

Η νέα τουρκική πρόκληση

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της δευτέρας, αρχικά μέσω Twitter, ότι με την κυβέρνηση της Λιβύης υπεγράφησαν δύο μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Συζητήθηκαν βήματα για πολιτική λύση και οι σχέσεις μας. Υπεγράφησαν 2 μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών και τους υπουργούς Άμυνας, Ενέργειας, και τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην Τρίπολη, γεγονός που ληδη προκάλεσε αντιδράσεις από Λίβυους αξιωματούχους και υπουργούς.

 

Ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία μετά την υπογραφή των τελευταίων συμφωνιών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

«Αυτά τα μνημόνια είναι ζήτημα μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, είναι ωφέλιμα και για τις δύο, και άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται σε αυτά τα θέματα», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχει σημασία τι σκέφτονται».

Η Λίβυα ΥΠΕΞ, από την πλευρά της, χαιρέτισε την «πολύ σημαντική» συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί «τα συμφέροντα και των δύο χωρών» και είναι πιθανό να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές, στην Αθήνα, ανέφεραν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά και σημείωναν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.