7.10.22

Ένταση δίχως τέλος από τον Ερντογάν: Πως «διαβάζει» τις τουρκικές κινήσεις η Αθήνα


 Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

kkokkaliari@naftemporiki.gr

Αποφασισμένος να παίξει τα.. ρέστα του  είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δίστασε να προχωρήσει σε νέες προκλητικές δηλώσεις μπροστά στους ευρωπαίους ηγέτες. Στο δείπνο που έγινε για την πρώτη σύνοδο  της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας κατηγόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί. Πρόκειται για μια συνέχεια στο blame game που εδώ και καιρό επιχειρεί η Άγκυρα, η οποία  προσπαθεί μάταια  να καλύψει τις βαριές της ευθύνες για την ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πλευρά άναβε διαρκώς φωτιές  με προκλητικές δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, εκτοξεύοντας παράλληλα ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος της χώρας μας για το μεταναστευτικό. Το κλίμα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες ακόμα περισσότερο καθώς η Άγκυρα ξαναθυμήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως ήταν αναμενόμενο η νέα αυτή πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο χθεσινό δείπνο δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.  

Δεν ήταν ωστόσο μόνο η προκλητική αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια του δείπνου αλλά ακολούθησαν και νέες δηλώσεις στη συνέχεια. Με τον Τούρκο πρόεδρο να ισχυρίζεται πως δεν θέλει ένταση με τους γείτονες αλλά να κλείνει εκ νέου την πόρτα του διαλόγου, λέγοντας πως δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την  ελληνική κυβέρνηση. Όσον αφορά την εμπρηστική δήλωση «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» ο κ. Ερντογάν - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - είπε: «όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν, να το καταλάβουν. Αφού εσεις έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν έτσι».

Πώς κινείται η Αθήνα 

Στην κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας θα αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στις εμπρηστικές αναφορές της Τουρκίας  για τα ελληνικά νησιά , στα fake news για το μεταναστευτικό αλλά και  στην πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτό που θα υπογραμμίσει είναι πως η συμπεριφορά της Άγκυρας εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικά όνειρα δεν βρίσκουν υποστηρικτές στην διεθνή σκηνή. Τονίζεται παράλληλα  ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας μας στην περιοχή, τη στιγμή που η γειτονική χώρα ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο

Πάντως η εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως μέχρι τις τουρκικές κάλπες το 2023 δεν πρόκειται να σταματήσει τις προκλήσεις η γειτονική  χώρα. Άλλωστε με την τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά τρόπους να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό  ακροατήριο. Παράλληλα οι κινήσεις αυτές δείχνουν και τον έκδηλο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου για το ό,τι τα νέο -οθωμανικά του όνειρα δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη Δύση.

https://www.naftemporiki.gr