9.10.22

Δένδιας από Αίγυπτο: «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη» Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Δένδιας από Αίγυπτο: «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη»

Για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη, έκανε λόγο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν διεθνής συμφωνία κανενός είδους», δήλωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε επίσης: «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».

«Συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των χωρών Αιγύπτου και Ελλάδας και Κύπρου» είπε αρχικά ο κ. Σούκρι και ανέφερε ότι συζήτησαν τα περιφερειακά προβλήματα και πώς να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Ακόμα συζήτησαν για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

https://gr.euronews.com