7.10.22

Τι ομολόγησε στην Πράγα ο Ερντογάν; Μα ότι εκεί που σταματά ο διάλογος και η διπλωματία ομιλούν τα όπλα… Αυτό ήταν το μήνυμα του!

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είπε τα δικά του πάλι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτή τη φορά στην Πράγα, όπου του έδωσαν θέση στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία. Απείλησε και τη Δύση ότι «θα έρθει ένα βράδυ». Μόνο που θα αντιμετωπίσει οργή και ισχύ αυτή τη φορά.

Η Ελλάδα είναι δυνατή στρατιωτικά σε σημείο που δεν υπήρξε ποτέ. Το γνωρίζει και ο ίδιος αλλά και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση διότι είναι υποχρεωμένη. Η πολιτική του κατευνασμού απέτυχε οικτρα. Προσπάθησε η επίσημη Αθήνα από το καλοκαίρι του 2020, όταν η Τουρκία περικύκλωσε το Καστελόριζο. Αλλά συνάντησε τοίχο…

Πρέπει να μελετηθεί από βαθείς γνώστες των ελληνοτουρκικών σχέσεων η ομιλία του (ΕΥΡΕΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΔΩ). Διότι περιέχει αποκαλύψεις. Με πρώτη και χειρότερη ότι τερματίζει κάθε διάλογο με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να συζητήσουμε είναι το μήνυμα. Που σημαίνει ότι εκεί που σταματά ο διάλογος και η διπλωματία ομιλούν τα όπλα.

Γνωρίζω ότι το παραπάνω συμπέρασμα μπορεί να αμφισβητηθεί αλλά ας βάλει ο καθένας το χέρι στην καρδιά και ας βρει κάποιο άλλο νόημα στα λεγόμενα του Ερντογάν.

  • «Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», δήλωσε ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής δύναμης. Άρα; Το τι θα ακολουθήσει από την πλευρά της Τουρκίας είναι φως φανάρι. Είναι ολοφάνερο. Το καταλαβαίνει ο καθένας.

Τα παραπάνω τα είπε στις δηλώσεις του μετά το δείπνο. Αλλά και μέσα στην αίθουσα δεν έχασε την ευκαιρία που του έδωσαν οι Ευρωπαίοι, για να απειλήσει την Ελλάδα, μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εταίροι μας τον άκουσαν. Καλώς έπραξε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και τον αποδοκίμασε. Του άξιζε. Και απ’ όσα είπε αργότερα στους Τούρκους δημοσιογράφους, ενοχλήθηκε σφόδρα. Διότι έχει μάθει στην Τουρκία, όπου κυβερνά αυταρχικά, να μην υπάρχει ο αντίλογος. Ελέγχει όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΑ), τα οποία όλη μέρα προπαγανδίζουν υπέρ του και αναφέρονται στον …ατρόμητο Τούρκο πρόεδρο, που προκαλεί φόβο σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ουδέν αναληθέστερο. Όλο και πιο πολύ παγιώνεται η θέση ότι δρα διαλυτικά στο ΝΑΤΟ, επειδή εξυπηρετεί τη Ρωσία, η οποία και του έδωσε την ευκαιρία να κερδίσει δισεκατομμύρια σπάζοντας τις κυρώσεις. Αλλά και αυτό το πανηγύρι το διέλυσαν οι Αμερικανοί με την απειλή της τιμωρίας. Και έτρεχε σαββατιάτικα να πειθαρχήσει κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των τραπεζών του με τις ρωσικές.

Στους πολέμους του στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Αρμενία, (βοηθώντας τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν), δεν βρήκε αντίσταση. Αν επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας θα χάσει. Ήδη εμφανίζονται απαισιόδοξα μηνύματα ακόμα και από γνωστά τσιράκια του στην Αμερική.

Υπάρχει και το άλλο θέμα που θέτει μονίμως ο Ερντογάν: ότι, δηλαδή, πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται άλλες χώρες. Κατονομάζει συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πυρά του δέχεται και η Γαλλία. Ίσως στο αρρωστημένο του μυαλό να μπήκε βαθιά και η ιδέα ότι η Γερμανία υπό την παρούσα κυβέρνηση έχει ταχθεί με τις χώρες που δήθεν θέλουν να κοντύνουν την Τουρκία.

Οι ισχυρισμοί του ΔΕΝ υποστηρίζονται από τα γεγονότα, εκτός αν γνωρίζει κάτι που δεν ξέρουμε όλοι οι υπόλοιποι. Θεωρώ ότι οι ισχυρισμοί του είναι προϊόντα λανθασμένη ανάλυσης των αμερικανικών κινήσεων στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, όπου -είναι η αλήθεια- οι Αμερικανοί δημιουργούν μία βάση που στο βάθος του χρόνου θα ξεπεράσει σε σημαντικότητα και τη Σούδα.

  • Αλλά γιατί να επιδιώκουν οι Αμερικανοί να τον αντιμετωπίσουν στρατιωτικά όταν μπορούν να τον διαλύσουν οικονομικά και να μην πέσει ούτε μία σφαίρα; Μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει.

Αν δεχθούμε ότι είναι ορθός ο τρόπος σκέψης του Ερντογάν, κτυπώντας την Ελλάδα, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, και θα στρέψει εναντίον του όλη τη Δύση. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, ότι ξέρει τι λέει. Και είναι ορθός ο ισχυρισμός του ότι οι Δυτικοί,με επικεφαλής την  Αμερική, τον περιμένουν στη γωνία.

Η αλήθεια είναι πως αποτελεί πλέον εχθρό της Δύσης. Έχει διαλέξει το στρατόπεδο της Ρωσίας και άλλων αυταρχικών χωρών, που ασκουν αντιαμερικανική πολιτική… Και αυτό η σημερινή κυβέρνηση δεν το ανέχεται, αν και για μεγάλο διάστημα οι γνωστοί γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η στρατιωτική πτέρυγα του Πενταγώνου πίστευαν πως θα καταφέρουν να επιστρέψει στο δυτικο μαντρί. Ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει την Αμερική και γενικότερα τη Δύση από τον Ιούλιο του 2016, ίσως και πιο πριν ακόμα…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal