29.10.22

Η “βρωμιά” είναι βασικό συστατικό της πολιτικής ζωής στην Ουάσιγκτον: Ο νέος “γολγοθάς” του γερουσιαστή Μενέντεζ για την αθώωσή του

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με το σήμα του Κινήματος END IT. Photo via his page on Facebook, Senator Bob Menendez
 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Ουάσιγκτον είναι ίσως η πιο «βρώμικη» πολιτικά πρωτεύουσα του κόσμου. Στην ίντριγκα πρέπει να έχει ξεπεράσει και τη Μόσχα, μόνο που εκεί το καθεστώς είναι αυταρχικό και το παιγνίδι παίζεται διαφορετικά. Όπως επί της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης.

Όποιος δεν υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή, τις πλείστες φορές φυλακίζεται και κάποιες φορές δεν τον ξαναβλέπει κανείς.

Πέραν, λοιπόν, της γνωστής έχθρας μέχρι μίσους μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, υπάρχουν και τα «μαχαιρώματα» μεταξύ πολιτικών των ίδιων κομμάτων. Ενίοτε συμμετέχει σε αυτά τα αλληλοφαγώματα και ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Το είδαμε το 2015, στην πρώτη συνωμοσία εναντίον του σημερινού προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το είδαμε πολλές φορές επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα έστειλε τους υποστηρικτές του για να καταλάβουν το Κογκρέσο. Ήταν μία πραξικοπηματική κίνηση, που ευτυχώς απέτυχε.

  • Όσοι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τα πράγματα πιστεύουμε μέχρι σήμερα ότι αυτή η συνωμοσία του 2015 εξυφάνθηκε από τον τότε πρόεδρο, τον οποίο υποστήριξε ο κ. Μενέντεζ -αν και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν τον ήθελε- από τον καιρό που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο, διεκδικώντας την έδρα της Γερουσίας, για την πολιτεία του Ιλινόις.

Ο κ. Μενέντεζ εναντιώθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα για το Ιράν και την Κούβα. Για το Ιράν πιστεύει ότι δεν θα τηρήσει ποτέ τις συμφωνίες που υπογράφει, όπως και αποδείχθηκε, και για την Κούβα έλεγε στον τότε πρόεδρο, ότι θα πάρουν όσα τους δώσεις και δεν θα παραχωρήσουν τίποτα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο κομμουνιστικό νησί, άρα η πολιτική του κ. Ομπάμα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Τα προβλήματα του γερουσιαστή άρχισαν λίγο μετά που εκδήλωσε τις διαφωνίες του, με τη δικαιολογία ότι βοήθησε ένα φίλο του σε θέματα που είχε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ήταν τότε κοινό μυστικό ότι η υπόθεση ήταν το “όχημα” για να δικαιολογηθεί η δίωξη του γερουσιαστή.

Τα γεγονότα θα έλεγα ότι δικαίωσαν όσους υποστήριζαν ότι ο κ. Μενέντεζ πλήρωσε επειδή βασικά πίστευε τότε, και πιστεύει και τώρα, ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να βασίζεται στα ιδεώδη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο γερουσιαστής ταλαιπωρήθηκε πολύ στα δικαστήρια αλλά πίστευε στην αθωότητα του. Διότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο απ’ ότι κάνουν όλοι οι νομοθέτες. Όλα είναι στο παιγνίδι, επειδή ο σχετικός νόμος αφήνει ένα παράθυρο, το οποίο όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Οι εισαγγελείς απέτυχαν να πείσουν για την ενοχή του και αθωώθηκε πανηγυρικά. Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενόρκων υποστήριξε την αθωότητά του. Τότε τον υποστήριξαν ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που πήγαν στο Νιου Τζέρσεϊ και κατέθεσαν υπέρ του.

  • Ο κ. Μενέντεζ, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, είναι ένας παντοδύναμος νομοθέτης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό δεν αρέσει στους Ρεπουμπλικάνους -κάτι που είναι αναμενόμενο- αλλά ούτε σε στενούς συνεργάτες του προέδρου Τζο Μπάιντεν -κάτι που είναι απαράδεκτο. Με τους Ρεπουμπλικάνους τις πλείστες φορές “τα βρίσκει”. Με τους συνεργάτες του κ. Μπάιντεν είναι μονίμως σε καυγά…

Ο γερουσιαστής έχει δημόσια διαφωνήσει πάλι για το Ιράν, για την Τουρκία, για τη Σαουδική Αραβία και για άλλα ζητήματα. Και αυτό ενοχλεί πολύ την κυβέρνηση του Δημοκρατικού κ. Μπάιντεν.

Αίφνης -και από το πουθενά- ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης αυτή τη φορά, διέρρευσε με ύπουλο τρόπο, ότι ερευνά τον γερουσιαστή για μία υπόθεση που ουδείς γνωρίζει. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή, αν συνδέεται η έρευνα με τη στάση του για θέματα στα οποία βρίσκεται απέναντι στο Λευκό Οίκο. Πολλά λέγονται τις τελευταίες ώρες.

Αυτό που έχει σημασία είναι να σταθεί η Ομογένεια δίπλα του και να τον στηρίξει, όπως αυτός υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διότι είναι ο μεγαλύτερος φίλος του Ελληνισμού. Εδώ και πολλές δεκαετίες η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είχαν τέτοιο στήριγμα στην Αμερική.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σίγουρα ο Ταγίπ Ερντογάν, οι ηγέτες του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και της Κούβας και άλλων αυταρχικών καθεστώτων, θα πανηγυρίζουν για την αρνητική εξέλιξη, διότι ο κ. Μενέντεζ αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό τους στην Ουάσιγκτον. Αλλά, θα τους λέγαμε να περιμένουν μέχρι να αποφασίσει η αμερικανική Δικαιοσύνη. Ογερουσιαστής απέδειξε ότι είναι μαχτής και παλεύει με κάθε τρόπο όταν αφορά την πολιτική του αξιοπρέπεια. Θα χαρούν, βέβαια, και μερικοί δικοί μας. Θα παρακολουθήσουμε τους τίτλους των ψεκασμένων ιστοσελίδων, που έχουν εικόνισμα τον “Ξανθό Ηγέτη”… Και θα επανέλθουμε.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
___________________
(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο)