26.10.22

Πολιτικές ουρές και ερωτήματα από την υπόθεση Πάτση

 


Πολιτικές ουρές και αναπάντητα ερωτήματα αφήνει η υπόθεση  του διαγραφέντος βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση. Μία υπόθεση δίχως καινούργια στοιχεία –την είχε αποκαλύψει περίπου προ διετίας ο Παύλος Πολάκης– τώρα οδήγησε στην διαγραφή του βουλευτή, στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ και παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη.

Χθες και μετά από σημαντική καθυστέρηση, η ηγεσία της ΝΔ θεώρησε ότι οι επαγγελματικές δραστηριότητες του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της ΝΔ και τον έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε κάθε περίπτωση από την αντίδραση της ΝΔ προκύπτει ότι η ηγεσία της δεν φαίνεται να νιώθει αρκετά ισχυρή για να αντιπαρέλθει μία παλιά υπόθεση.

Μέσα στην πολυσχιδή του επιχειρηματική δραστηριότητα ο Ανδρέας Πάτσης, προέκυψε ότι είχε εμπλακεί στην διαχείριση κόκκινων δανείων, έχοντας πάρει έναντι 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, δάνεια συνολικής αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ! Την υπόθεση επανέφερε στην επικαιρότητα ο Παύλος Πολάκης και η “Αυγή” που το είχε πρωτοσέλιδο την περασμένη Τρίτη.

Λίγες ώρες μετά ο Ανδρέας Πάτσης, εκλήθη για εξηγήσεις από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και ετέθη εκτός με απόφαση του προέδρου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διαγραφείς βουλευτής καταφέρεται κατά του Παύλου Πολάκη που ανέδειξε το θέμα και αναφέρει την προϊστορία των σχέσεών του με την προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς από το 1995 μέχρι το 2010.

Όπως λέει «σε συμφωνία με την διοίκηση της Τράπεζας σύστησε την εταιρεία Πλάτων με σκοπό να εξαγοράσει αποσβεσθέντα δάνεια». Σημειώνει ότι «για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην Τράπεζα το ποσό των 4.300.000 από δάνειο το οποίο είχε λάβει. Με τα χρήματα αυτά η εταιρία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4.300.000». Αν και τα λέει κάπως μπερδεμένα ο Ανδρέας Πάτσης, προκύπτει ότι σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς σύστησε εταιρεία, αγόρασε από την τράπεζα δάνεια έναντι 4.300.000 εκ. ευρώ με δάνειο που του είχε χορηγήσει η τράπεζα. Το γιατί ο Ανδρέας Πάτσης εμπλέκει την Τράπεζα Πειραιώς, για την ακρίβεια την προηγούμενη διοίκησή της, είναι επίσης ένα ερώτημα που κυκλοφορεί στα πολιτικά γραφεία.

Μέσα στην πολυσχιδή του δραστηριότητα αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης, μέσω της δικηγορικής του εταιρίας, είχε πάρει με απευθείας ανάθεση την εκπροσώπηση των ΕΛΤΑ με αμοιβή 1.000.000 ευρώ για διένεξή της με την ΕΕ. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε τον διευθύνονται σύμβουλο των ΕΛΤΑ, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, σε παραίτηση για λόγους ευθιξίας, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένει ότι ο πραγματικός υπεύθυνος δεν είναι ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αλλά ο προϊστάμενος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, του οποίου άλλωστε ζητά την παραίτηση. Από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αρνούνται την ευθύνη και υποστηρίζουν ότι τα ΕΛΤΑ υπάγονται στο Υπερταμείο.

Ο Ανδρέας Πάτσης, όμως, έχει κι άλλα μελανά σημεία. Όπως προέκυψε είναι ιδιοκτήτης τριών offshore εταιριών με έδρα την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τον σχετικό νόμο «στους βουλευτές απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα». Αρχικά ο διαγραφείς βουλευτής είχε αποκρύψει τις τρεις εταιρίες, αλλά στην πορεία αναγκάστηκε, κατόπιν ελέγχου, να τις δηλώσει, ενώ είναι παράνομο. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ήδη την συνεδρίαση της επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Κουμπάρος του Στέλιου Πέτσα

Ο Ανδρέας Πάτσης έχει απασχολήσει κι άλλες φορές την δημοσιότητα, την οποία και επεδίωκε. Στον δεύτερο γάμο του με την δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά κουμπάρος ήταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα είχε προκύψει ότι το site που διατηρούσε η σύζυγός του είχε πάρει σημαντική επιδότηση από την “λίστα Πέτσα”. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες  που είχαν γραφεί την ίδια εποχή, χωρίς να διαψευσθούν, ο Ανδρέας Πάτσης είχε επαγγελματικές σχέσεις και με την σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Ο Ανδρέας  Πάτσης έχει γεννηθεί στην Αθήνα με μακρινή καταγωγή από το Δότσικο Γρεβενών, στο οποίο είχε γεννηθεί ο παππούς του. Στα “γαλάζια” παρασκήνια κυκλοφορεί ότι πολιτικά ανήκει στον κύκλο επιρροής της Ντόρας Μπακογιάννη. Στην συνέχεια, πάντως, δείχνει από τις προσωπικές του αναρτήσεις, διαδικτυακός φίλος του Γρηγόρη Δημητριάδη. Πριν ενεργοποιηθεί στην πολιτική είχε υπάρξει και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας “Νίκη Βόλου”. Λέγεται ότι στον Βόλο πήγαινε με κότερο και διανυκτέρευε σε αυτό, ενώ όταν άρχισε να επισκέπτεται τα Γρεβενά για την προεκλογική του δραστηριότητα είχε συνοδεία σωματοφυλάκων.

Η σχέση με τη ΝΔ, πάντως, ήταν οικογενειακή. Ο γιος του, Πάρης Πάτσης, από τον πρώτο του γάμο ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες “συντονιστής θεματικής ενότητας μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων της ΝΔ”, όπως ανέφερε η σχετική σελίδα στο επίσημο site της ΝΔ. Μόνο που χθες η σχετική σελίδα κατέβηκε. Το ίχνος όμως είχε παραμείνει. Από τα γραφεία της Πειραιώς λένε ότι τον Πάρη Πάτση τον είχαν βρει από την προηγούμενη διοίκηση, χωρίς να διευκρινίζουν εάν και πότε απομακρύνθηκε.

https://slpress.gr

______

(Αναρτήθηκε  στην Efenpress , από τον Μιχάλη Τσολάκη)