5.10.22

Περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ



 Το καρτέλ πετρελαίου και οι σύμμαχοι τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κάνουν τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή από την αρχή της πανδημίας, παρά την πίεση από τον Λευκό Οίκο.

Σημαντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση του οδηγώντας σε περαιτέρω περιορισμό της προσφοράς σε μία ήδη συμπιεσμένη αγορά.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, έλαβε την απόφαση (ομόφωνα) για μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το Νοέμβριο του 2022 «λαμβάνοντας υπόψιν τις αβεβαιότητες στη παγκόσμια οικονομία και τις προβλέψεις για την αγορά πετρελαίου».

Παρά της πίεσης από τον Λευκό Οίκο και την πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία ο αμερικανός πρόεδρος δεν κατόρθωσε να περάσει τη γραμμή του με τα νούμερα να είναι αμείλικτα. Οι περικοπές στα 2 εκατ. βαρέλια θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία (λίγο πάνω από ένα εκατ. βαρέλια ή από 526 χιλ. βαρέλια από τη κάθε χώρα). Σημαντική μείωση παραγωγής θα έχουμε και από το Ιράκ (220 χιλ. βαρέλια), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (160 χιλ. βαρέλια) και το Κουβέιτ (135 χιλ. βαρέλια). 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απόφαση πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνονται μηνιαίες συναντήσεις του Οργανισμού. Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου 2022 χωρίς όμως να αποκλείεται εάν προκύψουν έκτακτες συνθήκες να υπάρχει και νωρίτερα κάποια συνάντηση. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι τιμές του πετρελαίου πήραν την ανιούσα, με το Brent να αυξάνεται κατά 2% στα 93,80 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή τις τελευταίες 3 εβδομάδες. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο:

  • ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι απογοητευμένος από την «κοντόφθαλμη απόφαση» του OPEC+
  • η απόφαση αυτή θα έχει «πιο αρνητικές επιπτώσεις» στις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα
  • ο πρόεδρος θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο για την υιοθέτηση πρόσθετων εργαλείων για να μειωθεί ο έλεγχος του OPEC+ στις τιμές της ενέργειας
  • έχει δώσει εντολή στον υπουργό Ενέργειας να διερευνήσει πρόσθετες υπεύθυνες ενέργειες για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής
  • θα συνεχίσει την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, όπως κρίνεται σκόπιμο

► Η συμμαχία των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, όπως η Ρωσία (σ.σ. δηλαδή ο ΟΠΕΚ+) αποφάσισε να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2023, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το πλαφόν στην τιμή, θεωρώντας τα 70 δολάρια το βαρέλι, ικανοποιητικό γι αυτήν επίπεδο. Επίσης δήλωσε αφενός ότι η Μόσχα θα σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο σε χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή (όπως οι χώρες των G7 και τώρα η ΕΕ), ενώ τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της μιας γραμμής του Nord Stream 2, εάν αυτό είναι απαραίτητο. 

https://www.efsyn.gr/

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη