17.10.22

Γιατί η Κίνα έκλεισε την πρεσβεία της στην Ουκρανία; Φοβάται πυρηνικό κτύπημα;

 

Ταυτόχρονες ασκήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας με πυρηνικά, ανεβάζουν το παγκόσμιο θερμόμετρο

Βαθύ προβληματισμό στις δυτικές δυνάμεις έχει προκαλέσει το ντόμινο εντολών εκκένωσης της Ουκρανίας από σειρά κρατών τις τελευταίες ώρες, οι οποίες ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν εδώ και τώρα την εμπόλεμη χώρα, παρότι οι πολεμικές συρράξεις οδεύουν προς τον όγδοο μήνα τους.
Το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται μεταξύ των χωρών εκείνων, που οι εθνικές κυβερνήσεις τους έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσης προς τις διπλωματικές τους Αρχές στο Κίεβο, καθιστά την εξίσωση για τη Δύση δισεπίλυτη, καθώς Πεκίνο και Μόσχα μοιράζονται ανοιχτά το ίδιο αναθεωρητικό όραμα, δηλαδή αυτό της υποκατάστασης της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας με ένα αυταρχικό και πρωσοπαγές καθεστώς.

Η οδηγία- μυστήριο έχει τεθεί στο επίκεντρο της ανάλυσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πολύ περισσότερο όταν την ίδια οδηγία έχουν εκδώσει και άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες, όπως το Τουρκμενιστάν, χώρες δηλαδή που συνδέονται με μακροχρόνιες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Σε κάθε περίπτωση, «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία» σχολίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στη σκιά της επιστολής εκκένωσης της κινεζικής πρεσβείας.

Στην ίδια επιστολή, το μόνο που τονίζεται, είναι πως η εκκένωση γίνεται για λόγους ασφαλείας, καθώς έχουν αυξηθεί τα επίπεδα επικινδυνότητας, εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία. Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή» η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

Δεδομένου, μάλιστα, του κινδύνου που διαβλέπει η Κίνα, όσοι εκ των πολιτών της θελήσουν να φύγουν, θα οδηγηθούν μαζί με τη διπλωματική αποστολή πίσω στη Κίνα. Σημειωτέον ότι η οδηγία εκδόθηκε προχθές, Σάββατο και κοινοποιήθηκε σε όλους τους Κινέζους πολίτες.

Το ΝΑΤΟ της Ευρασίας

Στο πλαίσιο αυτό, στις δυτικές αναλύσεις το στοιχείο που βαραίνει περισσότερο είναι η συμμετοχή της Κίνας στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια αμυντική συμμαχία γνωστή ως το «ΝΑΤΟ της Ευρασίας», με τις δύο χώρες να μοιράζονται πληροφορίες στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως αυτές περί επικείμενου χτυπήματος, είτε συμβατικού, είτε πυρηνικού.

Ιδίως όταν, τις επόμενες μέρες αμφότεροι ΝΑΤΟ και Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με τις πυρηνικές δυνάμεις τους, σε μια περίοδο τεράστιας έντασης, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το CNN.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «το Πεντάγωνο και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν για τυχόν απροσδόκητες ή ασυνήθιστες κινήσεις των πυρηνικών όπλων της Μόσχας κατά τη διάρκεια της άσκησης της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους».

«Πιστεύουμε ότι η ρωσική πυρηνική ρητορική και η απόφασή της να προχωρήσει σε αυτή την άσκηση ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία είναι ανεύθυνη. Η επωνυμία πυρηνικών όπλων για να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είναι ανεύθυνη», δήλωσε στο ίδιο μέσο, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Από την απλή πλευρά, η ρωσική άσκηση που ονομάζεται Grom, η οποία μεταφράζεται ως βροντή και διεξάγεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. «Αναμένουμε ότι η άσκηση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Θα περιλαμβάνει ενέργειες εντός των κανονικών ορίων αυτού που έχει κάνει η Ρωσία στο παρελθόν. Θα περιλαμβάνει εκτοξεύσεις ζωντανών πυραύλων και ανάπτυξη στρατηγικών μέσων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο John Kirby, Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παρότι τα στρατιωτικά αυτά γυμνάσια πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εντούτοις «πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, έχουμε άμεση απειλή χρήσης (ενός) πυρηνικού όπλου, εάν στην πραγματικότητα τα πράγματα συνεχίσουν στον δρόμο που ακολουθούν», προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, σε έρανο των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη.

Η άσκηση, ωστόσο, GOM αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατηγικά όπλα, δηλαδή δοκιμές συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων για τα οποία η Ρωσία θα πρέπει να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις, βάσει της Συνθήκης.

«Θα το παρακολουθούμε, όπως κάνουμε πάντα. Και φυσικά, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κυρίως υπό το φως των συγκεκαλυμμένων πυρηνικών απειλών και της επικίνδυνης πυρηνικής ρητορικής που έχουμε δει από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει την ετήσια πυρηνική του άσκηση, γνωστή ως Steadfast Noon, με τις ΗΠΑ να είναι μεταξύ των 14 χωρών που συμμετέχουν. Διενεργείται ετησίως για πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η άσκηση περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν θα υπάρχουν ζωντανά όπλα.

Η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ παραμένει «αξιόπιστη, αποτελεσματική, ασφαλής και ασφαλής», δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα συμμετέχουν έως και 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών επιτήρησης και τάνκερ. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται πάνω από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα.


Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη