19.10.22

Ενέργεια: Μικρό καλάθι για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κρατά η Αθήνα



 Η Αθήνα έσπευσε να καλωσορίσει τις προτάσεις της Κομισιόν παρά το γεγονός ότι μέσα δεν περιλάμβανε τη βασική ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μια πρόταση στην οποία η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά καθώς παρά την ραγδαία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσα στον Σεπτέμβριο  (έχει μειωθεί περίπου 40% από τον Αύγουστο) κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέσα στον χειμώνα.

Τα στελέχη του οικονομικού  επιτελείου  προσδοκούσαν άλλωστε  μια τέτοια εξέλιξη καθώς οποιαδήποτε παρεκτροπή θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού δεδομένου ότι  οι πληροφορίες λένε ότι αναζητείται  ήδη δημοσιονομικό χώρος για να χρηματοδοτηθούν   τα  μέτρα στήριξης…

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν μάλιστα ότι δεν περιμένουν ιδιαίτερες εξελίξεις στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες καθώς η Γερμανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με πολλές προτάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη αξιολογούσαν  ως θετική εξέλιξη ότι  στις προτάσεις της Κομισόν συμπεριλαμβάνονται και δυο ελληνικές προτάσεις – για  μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας ,-  τόνιζαν  ωστόσο ότι όλα τα υπόλοιπα είναι στον αέρα,  κυρίως λόγω της σκληρής στάσης που τηρεί η Γερμανία. 

Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαιναν μάλιστα ότι  αρκετά θέματα  παραπέμπονται για τον επόμενο χρόνο φέρνοντας ως παράδειγμα  το ενδεχόμενο  δημιουργίας ενός  νέου δείκτη τιμολόγησης LNG, το οποίο χρονικά  τοποθετείται χρονικά έως τον Μάρτιο του 2023.  

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται και αυτή η σύνοδος  να αποβεί άκαρπη και τα θέματα να παραπεμφθούν  στην σύνοδο των υπουργών ενέργειας στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός πάντως καλωσόρισε «την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής @vonderleyen με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.

Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης. 

https://www.topontiki.gr