6.10.22

Οι μουλάδες πνίγουν στο αίμα την εξέγερση της μαντίλας: Πάνω από 82 νεκροί μόνο σε μια πόλη * Πυροβολισμοί εν ψυχρώ στο κεφάλι και την καρδιά [videos] Σε μια και μόνη πόλη του Ιράν, μέσα σε μια εβδομάδα, από την άγρια καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 82 άνθρωποι, κατήγγειλε σήμερα η  Διεθνής Αμνηστία.

Καθώς η λαϊκή οργή και οι κάθε είδους διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παρασύρουν όλο και περισσότερες γυναίκες στο Ιράν, το καθεστώς των μουλάδων δεν διστάζει να προχωρά σε εν ψυχρώ δολοφονίες.

«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν παράνομα τουλάχιστον 66 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους όταν άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες και εκτόξευσαν σφαιρίδια και δακρυγόνα σε διαδηλωτές, περαστικούς και πιστούς» στις κινητοποιήσεις της 30ής Σεπτεμβρίου σε αυτήν την πόλη της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

  • Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, «άλλοι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στη Ζαχεντάν, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστολής των διαδηλώσεων».

Εξάλλου, «τα στοιχεία που συλλέξαμε από ακτιβιστές, από τις οικογένειες των θυμάτων, τους αυτόπτες μάρτυρες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο των διαδηλώσεων, υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Ζαχεντάν είναι πιθανότατα υψηλότεροq», συνεχίζει η Διεθνής Αμνηστία. Τουλάχιστον τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί μετά την 30ή Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

«Τα περισσότερα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, την καρδιά, τον λαιμό και τον κορμό, γεγονός που αποκαλύπτει μια σαφή πρόθεση» των δυνάμεων ασφαλείας «να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν σοβαρά».

Σύμφωνα με την ιρανική μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την καταγγελία ότι ένας αστυνομικός διευθυντής της πόλης Σαμπαχάρ βίασε μια 15χρονη που προέρχεται από τη σουνιτική μειονότητα των Βαλούχων. Την καταγγελία αυτή έκανε δημοσίως τον Σεπτέμβριο ο υπεύθυνος για την προσευχή της Παρασκευής στην πόλη Ρασκ στα νότια της Ζαχεντάν. Αμέσως ξέσπασαν διαμαρτυρίες που επεκτάθηκαν και στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

  • Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην ιρανική κυβέρνηση περιέγραψαν τις ταραχές στη Ζαχεντάν ως «τρομοκρατικό επεισόδιο» που είχε ως στόχο ένα αστυνομικό τμήμα και οδήγησε στον θάνατο πέντε Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ταραχές ξέσπασαν ενώ το κλίμα στο Ιράν είναι ήδη τεταμένο, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης Κούρδισσας η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό «ενδυματολογικό κώδικα».

 

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν