2.10.22

Η στρατιωτική παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ)


 Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε η Α.Ε Πρόεδρος της ΚΔ, κ. Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Παρέστη επίσης η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Της έναρξης της παρελάσεως, προηγήθηκε η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την παρέλαση άνοιξαν οι πολεμιστές, τραυματίες και ανάπηροι πολέμου του 1974, συνοδευόμενοι από εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Επιπλέον, των τμημάτων υπερίπταντο σχηματισμοί ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, συνεχάρη τα τμήματα για την επιβλητική εμφάνισή τους, ενώ στην Ημερήσια του Διαταγή ανέφερε ότι σήμερα εορτάζουμε την 62η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τιμώντας παράλληλα τη γενέθλιο μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι, η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων αγόγγυστα ανηφόρισαν τα δύσβατα μονοπάτια της ελληνικής αρετής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 1959, επέφεραν την απαλλαγή από την Αγγλική αποικιοκρατία και οδήγησαν τον κυπριακό ελληνισμό στην πολυπόθητη για αιώνες Λευτεριά και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960.

Έκτοτε, τόνισε ότι, η Κύπρος πορεύεται σταθερά στο διεθνές στερέωμα, συμμετέχοντας σε ισχυρές συμμαχίες στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέραν των άλλων, υπογράμμισε ότι, κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου, το 37% περίπου του εδάφους μας εξακολουθεί να κατέχεται παράνομα, ενώ συνεχώς η Τουρκία αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της, επιβάλλει τη συνεχή ετοιμότητά μας, για να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία.

Καταληκτικά, επισήμανε ότι, οι διαρκείς προκλήσεις μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι, η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται με ευελιξία, ώστε να επαυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικό-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς της 1ης Οκτωβρίου 2022

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Μαθητές Στρατιωτικών Σχολών, Συμβασιούχοι Οπλίτες, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Έφεδροι Εθνοφύλακες, Πολιτικό Προσωπικό, Άνδρες και Γυναίκες της Εθνικής Φρουράς.

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και βαθιά συγκίνηση, εορτάζουμε σήμερα την 62 η Επέτειο Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, τιμώντας παράλληλα τη γενέθλιο ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναδύθηκε το 1960 ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από τις θυσίες, την τόλμη και τον ηρωισμό των Ελλήνων – Κυπρίων αγωνιστών που συστρατεύτηκαν στον αγνό απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία.

Οι ηρωομάρτυρες της θρυλικής ΕΟΚΑ ανηφόρησαν αγόγγυστα τα δύσβατα μονοπάτια της Ελληνικής αρετής, μαρτύρησαν σε κελιά, αλλά δεν λύγισαν. Συνέχισαν να βαδίζουν περήφανα, στα αχνάρια των προγόνων τους, μέχρι που βρήκαν τα σκαλοπάτια που οδήγησαν τον κυπριακό ελληνισμό στην πολυπόθητη για αιώνες Λευτεριά και τους ίδιους, στο Πάνθεο των Ηρώων και στην Αθανασία.

Για μια ακόμη φορά στη μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού, αγνοί πολεμιστές επέλεξαν συνειδητά να μην παραδοθούν και με το αίμα της θυσίας τους πότισαν το Δέντρο της Λευτεριάς.

Αποτέλεσμα του αποφασιστικού και ανυποχώρητου αγώνα του κυπριακού λαού ήταν η υπογραφή της Συνθήκης Ζυρίχης – Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959 και στις 16 Αυγούστου 1960 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ανεξαρτησίας και στη διάρκεια της έκτοτε πορείας της, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος διεθνών οργανισμών με τελευταίο ορόσημο την ένταξή στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Από ιδρύσεως της, πορεύεται σταθερά στο παγκόσμιο στερέωμα, είτε συνάπτοντας, είτε συμμετέχοντας σε ισχυρές συμμαχίες στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφαλείας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διαδρομή αυτή όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν. Όπως και η από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορική πορεία του ελληνισμού, σημαδεύτηκε από έντονες αναταραχές, συγκρούσεις και εξωτερικές παρεμβάσεις, με αποκορύφωμα την Τουρκική εισβολή και τον ξεριζωμό του πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες.

Άνδρες και Γυναίκες της Εθνικής Φρουράς

Κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου, το 37% περίπου του εδάφους μας συνεχίζει να κατέχεται παράνομα, ενώ η Τουρκία συνεχώς αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη προκλητική αυτή συμπεριφορά, επιβάλλει τη συνεχή ετοιμότητά μας, για να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία.

Οι διαρκείς προκλήσεις μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως Εθνική Φρουρά παρακολουθούμε και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία, διαμορφώνουμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε με ευελιξία, ώστε να επαυξήσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικο-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μακραίωνη ελληνική ιστορία έχει αποδείξει ότι η Ελευθερία δεν χαρίζεται. Η Ελευθερία κερδίζεται με αγώνες και θυσίες και διατηρείται μόνον με ισχυρή θέληση, ανιδιοτελή προσφορά και αέναη προσπάθεια ενίσχυσης της συνολικής κρατικής δυνατότητας προβολής και ανάπτυξης αποτρεπτικής ισχύος.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο των γεωστρατηγικών προκλήσεων τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, η προσήλωση όλων στο καθήκον και στην αποστολή μας ώστε να φανούμε αντάξιοι του ιστορικού χρέους που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Το χρωστάμε στην Κύπρο του σήμερα, στην Κύπρο του αύριο, στα παιδιά μας και στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Με αισθήματα αιώνιας αγάπης και ευγνωμοσύνης και τη σκέψη μας στους ηρωικούς αγωνιστές, που με τη θυσία τους χάραξαν την πορεία προς την Λευτεριά, αποτυπώνοντας παράλληλα στην μνήμη μας την έννοια της αυταπάρνησης και της αγάπης προς την Πατρίδα, περήφανοι συνεχιστές τους και ευλαβείς προσκυνητές μπροστά στους τάφους τους στα φυλακισμένα μνήματα, σας καλώ να αναφωνήσουμε:


Ζήτω το Έθνος
Ζήτω η Κύπρος
Ζήτω η Εθνική Φρουρά
Ζήτω η Ελευθερία

Αντγος Δημόκριτος Ζερβάκης
Αρχηγός