29.10.22

Ερντογάν: Προεκλογική ομιλία με νεοοθωμανική γλώσσα «Ο 21ος αιώνας, είναι ο αιώνας της Τουρκίας»



 Σε μία ομιλία που διήρκησε δύο ώρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε ένα νέο εθνικιστικό προεκλογικό αφήγημα, με νεοοθωμανικό όραμα, χαρακτηρίζοντας τον 21ο αιώνα ως τον «αιώνα της Τουρκίας», κάνοντας και έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε εξωτερικούς εχθρούς που απειλούσαν το έθνος και την τουρκική ιστορία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί προκλητικά στην επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας. Επιπλέον, στην ομιλία του, και εν μέσω αποθέωσης, ο Τούρκος πρόεδρος, υποστήριξε πως η Τουρκία ανέρχεται ως δύναμη στην πολιτική, την οικονομία, την τεχνολογία και τη διπλωματία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε μια ομιλία για εσωτερικό και κομματικό ακροατήριο το οποίο είχε καταφτάσει από κάθε γωνιά της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν μίλησε για το όραμα να γίνει «η χώρα μας ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη στον κόσμο σε όλους τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του στρατού και της διπλωματίας».

«Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει ζωτικές προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα για τον νέο αιώνα της δημοκρατίας μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως κάποιοι που «ήθελαν να θάψουν το έθνος μας στην ιστορία μαζί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μας αντιμετώπισαν άμεσα όπως στο Τσανάκαλε, αντίθετα επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ανατολία. Το έθνος μας, κάτω από το βάρος των πολέμων, ξεκίνησε τον εθνικό αγώνα που έφερε τη νίκη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, κάνοντας λόγο για «μια πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία».

Ο κ. Ερντογάν, συνεχίζοντας, θεωρεί πως υπήρχαν δυνάμεις που εμπόδισαν την ομαλή πολιτική ζωή στη Τουρκία, κάνοντας λόγο για μηχανισμούς ιμπεριαλιστών: « Όλοι οι μηχανισμοί των ιμπεριαλιστών και των πραξικοπηματιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ήταν στραμμένοι πάνω μας. Προσπάθησαν ακόμη και να κλείσουν το κόμμα μας».

Πηγή: ΕΡΤ

https://www.naftemporiki.gr