18.9.22

Ζαλίστηκε από τον μπάτσο ο Ερντογάν: Αυτοί, τελικά, που κτύπησαν νύχτα ήταν ο γερουσιαστής Μενέντεζ και οι ακτιβιστές της Ομογένειας (video)


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Πραγματικά “κτύπησε” νύχτα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από την πολιτεία της Νέας Ιερσέης), από κοινού μαζί με άλλους νομοθέτες και τους πατριώτες-ακτιβιστές της Ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άρση του εμπάργκο, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι μία εντυπωσιακή πράξη και έτσι πρέπει να ιδωθεί. Άλλωστε ήταν άδικη από την αρχή, διότι οι Αμερικανοί αντί να τιμωρήσουν τη χώρα που εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει σήμερα το 40% του εδάφους της, τιμώρησαν το θύμα. Τιμώρησαν την Κύπρο. Δεν τιμώρησαν την Τουρκία…

Ήταν αδικη αλλά και απαράδεκτη εκείνη η απόφαση. Η οποία ακυρώθηκε με “ντιρεκτίβα” του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν και με τη σύμφωνη γνώμη, εννοείται, του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση δεν είναι συμβολική όπως άκουσα να λένε μερικοί αναλυτές της Λευκωσίας και της Αθήνας, αλλά είναι μία ουσιαστική πράξη την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί η κυπριακή κυβέρνηση. Έχουν “κλαπεί” τόσα λεφτά στο νησί, μέσω της πολιτικής διαφθοράς, με τα οποία η Κύπρος θα μπορούσε να αγοράσει και αμερικανικά F-35 και F-16…

  • Πιστεύω ότι η οργή της Τουρκίας είναι πραγματική, καθώς αντιλαμβάνεται ότι θα έρθουν και άλλες αρνητικές εξελίξεις, με πιο σημαντική αυτή που θα αφορά τα μαχητικά F-16. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το Κογκρέσο θα απορρίψει οποιαδήποτε εισήγηση για την πώληση των αμερικανικών αεροπλάνων στην κατοχική δύναμη.

Ο θυμός αυξάνεται υπό το φως και των νέων προκλητικών ενεργειών του Ερντογάν, μετά τις συναντήσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Κίνας. Οι εικόνες και τα βίντεο ομιλούν από μόνα τους.



Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τα F-16 που ΔΕΝ θα πάρει, οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές και ασταμάτητες. Σίγουρα ο Ερντογάν θα αντιδράσει άσχημα και θα στραφεί οριστικά στη Ρωσία για νέα αεροπλάνα και όχι μόνο. Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον και θα έλεγα ότι έχουν δίκιο.

Ήδη ο πιο σημαντικός αναλυτής, ο Μάικλ Ρούμπιν καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν αμερικανικό οπλισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ενώ ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρωτεργάτης της άρσης του εμπάργκο εναντίον της Κύπρου, πανηγύρισε την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο με ειδική δήλωση του εκπροσώπου του.

  • Ο γερουσιαστής υπογράμμισε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης και παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της από την Τουρκία”.

Και άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί πανηγύρισαν για την άρση του εμπάργκο ενώ όπως σημειώσαμε και παραπάνω αναμένουμε εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν έφτασε στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να προκαλέσει διπλωματικό χάος.

Απαιτεί να συναντήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν, σε μία εποχή κατά την οποία έρχεται όλο και πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι της στιγμής ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε διμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και εάν δεν συμβεί, αυτό θα προκαλέσει πάλι την οργή του Ερντογάν.


Πάντως, η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν για την άρση του εμπάργκο δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, όταν ο γερουσιαστής Μενέντεζ έστειλε το μήνυμα πως έφτασε η στιγμή για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ήταν αποφασισμένος ακόμα και για σύγκρουση. Τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά καλά και τώρα αναμένουμε, όπως σημειώσαμε, τις νέες εξελίξεις. Δεν θα χωνέψει την αμερικανική απόφαση ο Ερντογάν. Θα με θυμηθείτε…

Να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση έγινε στις 3 το πρωί ώρα Άγκυρας του Σαββάτου -(8 το βράδυ της Παρασκευής ωρα Ουάσιγκτον), και αφού προηγουμένως είχαν αναχωρήσει τα μέλη μεγάλης αντιπροσωπείας της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον.

Η αντιπροσωπεία συμμετείχε στον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί δεν τους ενημέρωσαν. Απλά προχώρησαν στην ανακοίνωση. Σίγουρα όλα αυτά, όπως τα περιγράφουμε δεν ήταν, ούτε θα είναι στη συνέχεια, τυχαία.

https://hellasjournal.com