27.9.22

Σπεύδουν οι Ευρωπαίοι στον Κόλπο: Η TotalEnergies υπογράφει μέγα-συμβόλαιο με το Κατάρ και ο Όλαφ Σολτς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 


Στην υπογραφή της γαλλικής TotalEnergies με τη Ντόχα συμβολαίου ύψους 1,5 δις δολαρίων, για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, και την υπογραφή της Γερμανίας με το Άμπου Ντάμπι για προμήθεια φυσικού αερίου και ντίζελ, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Libération.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies Patrick Pouyanné και ο Υπουργός Ενέργειας και Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy (QESaad Sherida AlKaabi τόνισαν τη σημασία των μακροπρόθεσμων συμβάσεων, για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Σημειώνεται, ότι ο γαλλικός κολοσσός είχε ήδη υπογράψει συμφωνία, αξίας άνω των 2 δις δολαρίων, τον Ιούνιο με τη Ντόχα, για την ανάπτυξη του έργου North Field East (NFE), το οποίο με το  North Field South είναι έργα επέκτασης του υπεράκτιου κοιτάσματος North Field, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο που μοιράζεται το Κατάρ με το Ιράν.

«Χρειαζόμαστε νέες χωρητικότητες, αυτό είναι σίγουρο και αυτή η επένδυση είναι επίκαιρη. Οι περισσότεροι ηγέτες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν τώρα (τη σημασία) του LNG», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies το Σάββατο.

Υπογραμμίζεται, ότι αυτή η ανακοίνωση συμπίπτει με την περιοδεία του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz στον Κόλπο, που ξεκίνησε το Σάββατο, ενώ σημειώνεται η υπογραφή την Κυριακή, συμφωνίας μεταξύ ΗΑΕ και Γερμανίας στο Άμπου Ντάμπι, που προβλέπει την εξαγωγή μιας αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία στα τέλη του 2022 και στη συνέχεια την προμήθεια πρόσθετων ποσοτήτων το 2023.

Το πρακτορείο Wam αναφέρει μια άμεση παράδοση ντίζελ, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και μια συμφωνία για την προμήθεια στους 250.000 τόνους ντίζελ ανά μήνα για το 2023.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούλιο, η βρετανική Shell επιλέχθηκε ως ο πέμπτος και τελευταίος ξένος εταίρος για την ανάπτυξη του έργου North Field East, όπου η παραγωγή πρόκειται να ξεκινήσει το 2026.

Μέσω μιας κοινοπραξίας με την QE, η βρετανική εταιρεία έλαβε μερίδιο 6,25% στο έργο, αντίστοιχο με αυτό της γαλλικής TotalEnergies και της αμερικανικής ExxonMobil, ενώ η ιταλική Eni και η αμερικανική ConocoPhillips κατέλαβαν μερίδια 3,125%.

ΠΗΓΗ: Libération – Crise énergétique : TotalEnergies signe un méga-contrat avec le Qatar, Scholz tope avec les Emirats arabes unis