6.9.22

Αναζητά επιτηδευμένα και πονηρά «αντίμετρα» η Άγκυρα για ν’ απαντήσει στα «lockon» της Πολεμικής Αεροπορίας…

 

Την ώρα που η Ελληνική αεράμυνα βρίσκεται σε πλήρη απάντηση, έτοιμη να δώσει απαντήσεις στους επίδοξους εισβολείς στον Ελληνικό ουρανό, απογειώνει ταυτόχρονα μεγάλους σχηματισμούς για την εκπαίδευση των αεροπόρων, την στιγμή που στη γείτονα η διαθεσιμότητα των F-16 είναι μια μαρτυρική για την Τουρκία “αιμορραγία.” Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Όσο προσεκτικοί θέλουν να δείχνουν οι γείτονές μας στην θάλασσα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και το προσμετρούν στο Ελληνικό Επιτελείο, τόσο έχουν ξεσαλώσει στον ουρανό του Αιγαίου.

Οι εντολές του Επιτελείου προς τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και προς τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι «καμία ανοχή» στις παραβατικές ενέργειες. Και βεβαίως προσοχή μην παρασυρθεί κανείς στο εναέριο «παιχνίδι» που προσπαθεί να δημιουργήσουν οι Τούρκοι ιπτάμενοι, προφανώς κατ’ εντολή της Άγκυρας. Ειδικά τώρα που όπως έχει διαρρεύσει η Τουρκία, στο υπουργικό συμβούλιο συζητούν «αντίμετρα» απέναντι στα Ελληνικά lockon.

Και σ’ ότι έχει να κάνει με τις αναφορές περί εγκλωβισμού από Ελληνικά αεροσκάφη αλλά και το αντιαεροπορικό σύστημα των S-300, αυτές συνοδεύτηκαν με απειλές, τύπου «προειδοποίησης» πως τα πράγματα θα εκτραχυνθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοικητές επαναλαμβάνουν διαρκώς προς τους ιπταμένους επιφυλακής ότι χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση, ψυχραιμία στον αέρα- όπως πάντα κάνουν τα «γεράκια» την ώρα που δίνουν σκληρά μαθήματα- αλλά και αντανακλαστικά.

Θεωρείται βέβαιο πως απ’ εδώ και πέρα, σε κάθε αερομαχία οι Τούρκοι πιλότοι θα προσπαθούν να μην εξέλθουν από το FIRΑθηνών ώστε να παραμένουν διαρκώς εγκλωβισμένοι από τα ραντάρ των όπλων των Ελληνικών αεροσκαφών κι αυτό για να κατηγορούν την Ελλάδα πως βρίσκονται υπό την «τρομοκρατία» του kill…

Από τη Συνέλευση του ΟΗΕ και μετά, τι;

Οι Επιτελείς πάντως εκτιμούν ότι τουλάχιστον μέχρι τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μπορεί η ρητορική της γείτονος να αγγίξει την κορύφωση αλλά στο πεδίο δεν θα κάνει την κίνηση που θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.

Σαφώς σε αυτή την παράμετρο μένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ακόμη κι αν αυτό είναι καλά σκηνοθετημένο από το τουρκικό Επιτελείο.

Και μετά τη Γενική Συνέλευση, οι πάντες λένε πως όλα θα είναι διαφορετικά, κυρίως αν στη Νέα Υόρκη ουδείς καταφέρει να συνετίσει τον παραληρηματικό λόγο του ΤαγίπΕρντογάν, ο οποίος αναμένεται να επιτεθεί όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά και της Δύσης.

Και για να στηρίξει αυτό το αφήγημα ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνουν αναλυτές θα χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» του τουρκικού αναθεωρητισμού που έχει ξεδιπλώσει τα δυο τελευταία χρόνια.

Ωστόσο εκείνο το «μετά», μπορεί και να σχετίζεται με την Αν. Μεσόγειο και το τουρκικό γεωτρύπανο. Η navtexπου έχει οδηγήσει το 4ο γεωτρύπανο στ’ ανοιχτά της Αττάλειας, λήγει στις αρχές Οκτωβρίου.

Δεν αποκλείει ουδείς πως το Αμπντούλχαμίντ Χαν θα τα μαζέψει άρον άρον, θα επαναεξυπηρετηθεί και θ’ αποπλεύσει ξανά προς τον επόμενο στόχο και αυτή τη φορά θα είναι «στόχος-πρόκληση».

Το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα που βάζουν τους Ναυάρχους «σ’ αναμμένα κάρβουνα» και αφορούν την ενίσχυση του προσωπικού αλλά και την αποτρεπτική ισχύ του στόλου, βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση. Μονάδες που βρίσκονται διαρκώς στην εσχατιά της Ελλάδας πέραν της επίδειξης σημαίας, τα πληρώματά τους πράττουν ότι απαιτούν οι συνθήκες, έχοντας ταυτόχρονα τ’ αντανακλαστικά τους σε επιφυλακή.

Παράλληλα στην Αθήνα παρατηρείται πως και το μεταναστευτικό είναι ένα σημαντικό κομμάτι που δείχνει να διατηρείται και να οξύνεται.

Τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα εμφανίζουν την αποφασιστική στάση των αρχών ασφαλείας, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να θωρακίσει περαιτέρω τα νησιά και τον Έβρο, γεγονός που κάνει την Τουρκία να δείχνει εκνευρισμό.

https://hellasjournal.com