24.9.22

Τα είπε καλά ο Πρωθυπουργός στον Ερντογάν: Αλλά ο όποιος διάλογος να μην γίνει όχημα για να κερδίσει η Τουρκία τα F-16… (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε δύο σοβαρά στοιχεία, στα οποία πρέπει να δώσει κανείς σημασία:

Πρώτον, τη διακήρυξη ότι η Ελλάδα έχει κατακόκκινες γραμμές στο Αιγαίο, το οποίο θα προφυλάξει με κάθε θυσία. Υπογράμμισε σχετικά τα εξής:

Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για “κόκκινες γραμμές “, τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν.

Και δεύτερον, ότι «ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη. Οκτώ χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης», θύμισε με νόημα.

Και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ήταν σαφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Για το μήνυμα, δεν νομίζω ότι χωρά καμία αμφιβολία. Είμαστε έτοιμοι και για την ειρήνη και για ότι χρειαστεί για να προστατευθεί η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που ήταν υβριστικός, αγενής και πολεμοκάπηλος, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε με ηρεμία και ψυχραιμία την Τουρκία και τον ισλαμιστή πρόεδρο της, για τα μύρια προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Τόνισε:

«Η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα”, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και τι γίνεται με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο ίδιο το Αιγαίο; Και πάλι, αυτή η ρητορική δεν είναι νέα.

Η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Αυτό το αφήγημα κορυφώθηκε, δυστυχώς, με την εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος, μια κυριαρχία που θεσπίστηκε με διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια.

 Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής. Χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής. Σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς, μια μονομερής απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου».

Τέτοιες ενέργειες, σημείωσε, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ελλάδας και αναρωτήθηκε αν αυτή είναι συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά δεν είναι. Αλλά, ποιος την επαναφέρει στην τάξη για να σταματήσει να απειλεί όλους τους γείτονές της; Ο Αντόνιο Γκουτέρες; Η Ουάσιγκτον ή οι Βρυξέλλες (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ);

  • Για τον κ. Μητσοτάκη η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Είναι επίσης, όπως σημείωσε, η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που τις εφαρμόζουν εις βάρος των οικονομιών και των λαών τους.

Αλλά δεν κάνει μόνο αυτό ο Ερντογάν. Εδώ και καιρό «βάζει πλάτη» στον ιδιόρρυθμο αυταρχικό Βλαντιμίρ Πούτιν για να παραβιάζει τις κυρώσεις και να πλουτίζουν μαζί. Η Τουρκία είναι ο «παράδεισος» για τα δισεκατομμύρια των Ρώσων ολιγαρχών και οι τράπεζες της παρανομούν ασύστολα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο που τηρούν στο έπακρον τις υποχρεώσεις τους, σε βάρος ίσως και των εθνικών συμφερόντων τους.

Από το βήμα της Γ.Σ., ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετηθεί και για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, για το οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποίησε και λάθος φωτογραφίες για να ενοχοποιήσει την Ελλάδα. ¨ηταν κατηγορηματικός:

“Επιτρέψτε μου επίσης να κάνω μια ειδική αναφορά στην τραγική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το μεταναστευτικό στο Αιγαίο. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ενθάρρυνε και διευκόλυνε, ενεργά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. To Λιμενικό μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Το έκανε ξανά χθες όταν διασώσαμε περισσότερους από 130 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από δύο βάρκες που βυθίζονταν στο Αιγαίο.

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης. Άλλωστε, οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας”…

Ήταν εξαιρετική και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για την πολύπαθη Κύπρο, που επιμένει να αντιστέκεται και να απορρίπτει τα σχέδια του αμαρτωλού ΟΗΕ, που την παραδίδουν στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Τόνισε τα εξής:

«Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση. Για σχεδόν 50 χρόνια, οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα μίας παράνομης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής.

Η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, απομονωμένοι και μόνοι στη διεθνή κοινότητα, συνεχίζουν να επιμένουν σε απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών. Αρνούνται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνημένη διευθέτηση στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μπορεί αρκετοί Έλληνες να ήθελαν ακόμα πιο σκληρό τον Πρωθυπουργό εναντίον της Τουρκίας. Αλλά θεωρώ ότι τα είπε όλα, όπως έπρεπε να τα πει, χωρίς φόβο και πάθος. Και άνοιξε και μία πόρτα προς το διάλογο, την οποία όμως η άλλη πλευρά δεν θα χρησιμοποιήσει με εντιμότητα και να τερματίσει την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της εναντίον της Ελλάδας.

Κύριε Πρωθυπουργέ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή η Τουρκία βλέπει να χάνει και το παιγνίδι της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-16, μπορεί να παίξει το «καλό παιδί» για ένα μικρό διάστημα, για να αλλάξει την αρνητική εικόνα της στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η υπόθεση αυτή, αφορά κυρίως τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, άλλους φιλέλληνες νομοθέτες και τους ακτιβιστές της Ομογένειας που μέρα και νύχτα μάχονται για την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν πρέπει με καμία δύναμη, να γίνει οτιδήποτε, που θα δυσκολέψει το έργο τους…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal