5.9.22

Χαρακόπουλος για Αγιά Σοφιά: Η ισλαμιστική ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε να γυρίσει με τη βία το ρολόι της ιστορίας πίσω



 «Επιδιώκουμε με τις δράσεις μας να αναδείξουμε τις αρχές του Χριστιανισμού που αποτελούν βέβαια εχέγγυα προς έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Και μας προβληματίζει σοβαρά το γεγονός ότι οι χριστιανικές αρχές, οι χριστιανικές ευρωπαϊκές ρίζες, δεν βρίσκουν θέση στα επίσημα κείμενα της ΕΕ για το κοινό μέλλον που οραματιζόμαστε».

Τα παραπάνω τόνισε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Αγίας της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στην Καρλσρούη, στο πλαίσιο της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του σημείωσε ότι «βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη» ιστορική περίοδο. Εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου έχει ξεσπάσει ένας αιματηρός πόλεμος και μάλιστα μεταξύ δύο ομόδοξων λαών, κι αυτό το γεγονός έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους συμμετέχοντες, και πρωτίστως τους αμάχους των περιοχών που διεξάγεται η σύρραξη, αλλά για όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως την Ευρώπη, σημείωσε.

Ειδικότερα, είπε ότι η ενεργειακή κρίση, η σταθερή πτώση του βιοτικού επιπέδου, η αυξάνουσα αβεβαιότητα για το αύριο είναι κρούσματα μιας δυσχερούς συγκυρίας, με άδηλο μέλλον και προέταξε πως για να «αποτρέψουμε αυτήν την καθοδική διολίσθηση, οφείλουμε όλοι μας ανεξαιρέτως να εργαστούμε ειλικρινώς για την επικράτηση της ειρήνης, αποφεύγοντας την περαιτέρω υποδαύλιση των αντιπαραθέσεων».

Αναφερθείς στην πρωτοβουλία έκδοσης του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι η «ισλαμιστική ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε να γυρίσει με τη βία το ρολόι της ιστορίας πίσω, και μετέτρεψε τον Ναό και πάλι σε τζαμί, δείχνοντας απόλυτη ασέβεια στην ιστορία του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία είναι προστατευόμενο μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς». Έκτοτε, προσέθεσε, οι ζημιές στον Ναό πολλαπλασιάζονται διαρκώς, όπως αποκαλύπτουν και τα τουρκικά ΜΜΕ και εντός του λαμβάνουν χώρα προκλητικές ενέργειες για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, όπως η εικόνα του ιμάμη με το ξίφος.

Καταληκτικά, υπογράμμισε πως «απέναντι σε έναν τέτοιο βιασμό της ιστορίας και του πολιτισμού οφείλουμε όλοι να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας. Να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει το άδικο της ισχύος και της βίας επί της ισχύος του δικαίου και της ιστορικής αλήθειας».

Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο Γερμανός ιστορικός δρ Ekkehard Krao, ενώ χαιρετισμό απηύθηναν ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών π. Ioan Sauca και ο γερουσιαστής της Ιορδανίας δρ Audeh Butros Quawas.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών π. Ioan Sauca εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και την ευχή μια μέρα να καταστεί εφικτό να τελεστεί λειτουργία στην Αγιά Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Χαιρόμαστε για την παρουσίαση αυτού του Τόμου. Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνον ένας Ορθόδοξος Ναός, αλλά κι ένα Μνημείο της Ανθρωπότητας. Όταν μετατράπηκε σε τζαμί, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έγραψε μια επιστολή με την οποία ζητήσαμε αυτό το Μνημείο να παραμείνει Μνημείο της Ανθρωπότητας για όλους. Δυστυχώς, η φωνή μας δεν εισακούστηκε. Όμως, εμείς έχουμε την ελπίδα ότι τα κειμήλια και τα μωσαϊκά θα διατηρηθούν. Σας χαιρετώ και πάλι και ελπίζω ότι αφού οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσεύχονται μέσα στην Αγία Σοφία τότε και εμείς μια μέρα θα μπορέσουμε να τελέσουμε Θεία Λειτουργία. Δόξα τω Θεώ!» είπε, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε o Θεολόγος Goran Trpchevski παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Μέγας Σύγγελος π. Ιάκωβος, ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο μητροπολίτης Τιργοβιστίου Νήφων του Πατριαρχείου Βουκουρεστίου, ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, εκ μέρους της εκκλησίας της Κύπρου, οι μητροπολίτες Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Ιωαννίνων Μάξιμος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας π. Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο συροϊακωβίτης ιερέας της Εκκλησίας της Μαλανκάρα της Ινδίας π. Aswin Fernandis, εκπρόσωποι των κοπτών, η π. ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Δήμητρα Κούκουρα και ακαδημαϊκοί από διαφορες χώρες.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, εκτός του γενικού γραμματέα του θεσμού, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου Ion Vulpescu, ο βουλευτής της Κυπριακής Βουλής Μαρίνος Μουσιούτας και οι σύμβουλοι της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Αλεξάντερ Φομένκο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

https://hellasjournal.com

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό εα κ. Αθανάσιο Καραντζίκο