7.9.22

Επικό το άδειασμα στον Ερντογάν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά ΔΕΝ αμφισβητείται…


 “Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (σ.σ.: που αμφισβητεί ο Ταγίπ Ερντογάν) ΔΕΝ αμφισβητείται”. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση του στην ΕΡΤ (Λένα Αργύρη), στην Hellas Journal (Μιχάλης Ιγνατίου) και του ΑΠΕ-ΜΠΕ (Πέτρος Κασφίκης), άδειασε κυριολεκτικά τον εθνικιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Τονισε απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται”.

Η απάντηση έχει τεραστια σημασία διότι οι ερωτήσεις των τριών ελληνικών μέσων ενημέρωσης αφορούσαν αυτές καθ’ αυτές τις πολεμικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και ειδικά την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των ελληνικών νησιών.

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ερωτήσεις στην ΕΡΤ και της Hellas Journal, ακολουθεί:

Σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση.

Η ερώτηση ήταν η εξής:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “κατέχει νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος” που έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» όταν έρθει η ώρα.

Η ερώτησή μου είναι απλή, νομίζω: Συμφωνείτε με τον κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα κατέχει τα (ελληνικά) νησιά στο Αιγαίο;

Επίσης, ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν είναι τόσο απειλητικός. Φαίνεται αποφασισμένος να κάνει πόλεμο κατά της Ελλάδας. Τι κάνει η Αμερική για να τον σταματήσει; Και όπως γνωρίζετε, οι εκκλήσεις προς στον Ερντογάν δεν σημαίνουν τίποτα για αυτόν.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι, ακόμα και χθες, και λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Άγκυρας για περιοδεία, επιδόθηκε εκ νέου σε υψηλούς τόνους και απειλές – πλέον πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο – που βλέπει ωστόσο ότι δεν ακολουθούνται από την ελληνική πλευρά, ενώ αντίθετα, προκαλούν αντιδράσεις και καταδικαστικές δηλώσεις σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ως απειλή προς την Ελλάδα για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» – τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην άνανδρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο θρασύδειλος Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για το δήθεν «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της» αναφερόμενος πιθανότατα στις πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των εξοπλισμών από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε ο ισλαμιστής Ερντογάν.

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

At a time when Russia has again invaded a sovereign European state, statements that could raise tensions between NATO Allies are particularly unhelpful.

The United States continues to encourage our NATO Allies to work together to maintain peace and security in the region, and to resolve differences diplomatically.

The sovereignty and territorial integrity of all countries should be respected and protected. Greece’s sovereignty over these islands is not in question. We urge all parties to avoid rhetoric and actions that could further raise tensions

https://hellasjournal.com/