5.9.22

Κακοκαιρία εξπρές με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους: Προβλήματα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, η πρόγνωση μέχρι το Σάββατο



 Σημαντική μεταβολή έχει παρουσιάσει ο καιρός από χθες Κυριακή με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει έκτακτο δελτίο για έντονα φαινόμενα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη.

Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και μέχρι τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και πιθανόν την ανατολική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 28 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Η κακοκαιρία έπληξε τη νύχτα τη Θεσσαλονίκη με μεγάλους όγκους νερού να δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κεντρικούς δρόμους και καταστήματα και την Πυροσβεστική να δέχεται πάνω από 300 κλήσεις.

Τα ορμητικά νερά στις Συκιές, στην οδό Βενιζέλου, παρέσυραν μάλιστα ΙΧ το οποίο “εισέβαλε” σε κλειστό ιχθυοπωλείο προκαλώντας μεγάλη ζημιά. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Συνολικά 560 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Συνολικά 560 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, έλαβε σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις 8:00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα:

Στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ δέχτηκε 540 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής ενέργειες έγιναν σε 25 περιπτώσεις εκ των οποίων, 18 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων και επτά για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ενέργειες στις περιπτώσεις άντλησης υδάτων λόγω χαμηλής στάθμης. Οι ενέργειες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην περιοχή του Βόλου, η Πυροσβεστική έλαβε 20 κλήσεις ενώ ενέργειες έγιναν σε τέσσερις περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες και όσους οδηγούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα, δεδομένου ότι αναμένονται πολύ ισχυρά τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι χθες στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Λάρισας & Μαγνησίας, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και προειδοποιώντας τους για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε:

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες 24 ώρες στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα προβλέπεται να συνεχιστούν έως και σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και βαθμιαία στη βόρεια Εύβοια, στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

https://hellasjournal.com/