3.9.22

Πιο ξεκάθαρη εικόνα στο κοίτασμα Ζεύς μετά την γεώτρηση, λέει η Πηλείδου: Και στο “Κρόνος” βιώσιμα τα ευρήματα

 


Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ αξιολογεί ως βιώσιμα από μόνα τους τα κοιτάσματα των 2,5 δις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο κοίτασμα Κρόνος-1. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.

Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία μίλησε στο κανάλι Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

 

Η κ. Πηλείδου, δήλωσε ότι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε μετά την γεώτρηση στο κοίτασμα Ζεύς. Αν οι ποσότητες αυξάνονται μας προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για τροφοδοσία της Κύπρου, αλλά και εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Πρόσθεσε: Ανοίγονται προοπτικές όχι μόνο για μεταφορά φυσικού αερίου (Φ.Α.) προς την Αίγυπτο αλλά και για μια πλωτή μονάδα υγροποίησης που θα μας δίνει την ευελιξία όχι μόνο να διοχετεύουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο και να έχουμε πιο φτηνές τιμές μέχρι το 2050 αλλά και να κάνουμε μια πιο ουσιαστική συμφωνία για εφοδιασμό της Ε.Ε.

Σε σχέση με τον αγωγό EastMεd, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Ιταλία, η Νατάσα Πηλείδου είπε πως η Κυβέρνηση έδωσε στήριξη για την επόμενη φάση του project προκειμένου να παραμείνει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε Ωστόσο θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Κάθε φορά που δεσμεύεται μια ποσότητα αερίου σε άλλες υποδομές είτε με αγωγό προς Αίγυπτο, είτε πλωτή μονάδα υγροποίησης, είτε άλλη εναλλακτική λιγοστεύουν οι διαθέσιμες ποσότητες για τον EastMed. «Ως κράτος εμείς από μόνοι μας εμείς δεν έχουμε αρκετές ποσότητες για να είναι βιώσιμος ο EastMed επομένως θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από το Ισραήλ με αρκετές ποσότητες ούτως ώστε να υλοποιηθεί, τόνισε.

 Μιλώντας για τα λεγόμενα υπερκέρδη των παραγωγών ΑΠΕ, η υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το υπουργείο οικονομικών εξετάζει μία προς μία τις περιπτώσεις που αφορούν στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αν χρειαστεί θα λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Η υπουργός Ενέργειας σημείωσε μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καθαρότερη εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα μέσα στο Σεπτέμβρη, αφού θα έχει εξετάσει τις φορολογικές καταστάσεις και όλες τις πηγές εσόδων των συγκεκριμένων εταιρειών που έχει στη διάθεση του, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαραίτητες ενέργειες. 

Όσον αφορά στο θέμα των φωτοβολταϊκών και του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τους πολίτες, η υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια το ποσό των χορηγιών ήταν σχετικά μικρό, ενώ και η τεχνολογία δεν ήταν ιδιαίτερα υποβοηθητική ώστε να τοποθετήσει κάποιος φωτοβολταϊκά.

 Πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει αφού και η τεχνολογία βοηθά και οι χορηγίες έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι μέχρι το 2020 δίνονταν περίπου 7-8 εκατ. το χρόνο από το ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ. 

Πέρσι δώσαμε πάνω από 50 εκατ. και φέτος έχουμε υπερβεί ήδη τα 100 εκατ., ανέφερε η Κύπρια υπουργός Ενέργειας.

https://hellasjournal.com