26.9.22

Το εναέριο «ελβετικό τυρί» της Άγκυρας διαπιστώνει πως η φράση «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» είναι αληθινή…



 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, Hellas Journal

Υποχρεωμένη ν’ αποκρούει κάθε επιχείρηση επιβουλής και ν’ απαντάει μέσω της διπλωματίας,χωρίς κραυγές, είναι η Αθήνα την στιγμή που η γείτων ξεδιπλώνει με προκλητικό τρόπο ένα ακόμη «πολυφορεμένο» αφήγημα, αυτό της αποστρατιωτικοποίησης.

Και η Τουρκία πλέκει αυτό το αφήγημα δια μέσου των τεχνολογικών μέσων που έχει στα χέρια της από την αμυντική της βιομηχανία. Τα UAV’s κάνουν την δουλειά που χρειάζεται, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες δαπάνες και σίγουρα χωρίς να διακινδυνεύει καμία ανθρώπινη ζωή.

  • «Πολύ περισσότερο προβληματίζουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που πετούν με χαμηλές ταχύτητες και καταγράφουν τα πάντα», είχαν σημειώσει στο πρόσφατο παρελθόν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δεν είναι λίγες οι φορές που στη Λ. Μεσογείων έχουν γίνει συσκέψεις το τελευταίο διάστημα ώστε ν’ αναλυθούν όλα όσα συμβαίνουν με τα UAV’s καθώς και μια σειρά από κινήσεις για την αποτροπή αυτού του φαινομένου.

Η δημοσιοποίηση εικόνων από την κάμερα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Τουρκίας, οι οποίες απαθανατίζουν την μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-1117 σε μεγάλα ακριτικά νησιά είναι μια μαρτυρία ντοκουμέντο που απαντά στο ερώτημα, γιατί η Τουρκία κάθε μέρα πετά με UAV’s στον Ελληνικό ουρανό.

Παράλληλα η γείτων μέσω αυτής της έντεχνης διαρροής επιχειρεί να δείξει ότι πρώτον έχει τον απόλυτο έλεγχο σε επίπεδο πληροφοριών στο Αιγαίο και δεύτερον ότι ανά πάσα στιγμή οι «απόρρητες» για την Αθήνα πληροφορίες, δια μέσου του Κρατικού πρακτορείου ειδήσεων γίνονται φεϊγ βολάν.

Και ενώ η Τουρκία προσπαθεί να διεθνοποιήσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, για την Αθήνα η ενίσχυση των νησιών σε προσωπικό και μέσα είναι ένα Εθνικό ζήτημα κυριαρχίας, ιδίως τώρα που η Άγκυρα δείχνει με πολλούς τρόπους ότι έχει βαλθεί να γίνει κάποιου είδους επεισόδιο στο Αρχιπέλαγος.

Οι εικόνες αυτές είναι η απόδειξη της φράσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, πως «ό,.τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Και φυσικά ενισχύεται σε προσωπικό και μέσα διαμηνύουν στρατιωτικές πηγές.

Ακόμη κι αυτές οι εικόνες εντάσσονται στο ξέσπασμα διαρκείας της γείτονος στην διαρκή προσπάθεια που κάνει ν’ αποδυναμώσει την Ελλάδα από τις σύμμαχες χώρες και φυσικά να βάλει φωτιά στα θεμέλια του δικαιώματος της Ελλάδας να ενισχύσει τις δυνάμεις της εκεί που κρίνει η ίδια ότι είναι απαραίτητο.

  • Στο Ελληνικό Επιτελείο, πέραν της τεχνολογικής υπεροχής της Άγκυρας στον τομέα των Μη Επανδρωμένων, παρατηρούν ότι και πάλι η γείτονα έχει βγάλει εκείνη την διαχρονική αγωνία που εκφράζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το ισοζύγιο δυνάμεων. Το κάνει ειδικά τώρα που το άτυπο εμπάργκο για τα αναλώσιμα των F-16 συνεχίζεται και που βλέπει νέα μέσα να πετούν στον ουρανό του Αιγαίου.

Στην Τουρκία έχουν κατανοήσει πλήρως ότι η αεροπορική υπεροχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία έχει δημιουργήσει πλέον ποιοτική διαφορά έναντι της TuAF.

Και μάλιστα γνωρίζουν ότι στον αεροπορικό αγώνα τα μαχητικά έχουν τον κύριο λόγο και σε καμία περίπτωση τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στα οποία δείχνει ότι στηρίζεται κατά πολύ αυτή τη στιγμή η Τουρκία.

Όμως άλλο πράγμα είναι η εναέρια κατασκοπεία στην οποία προβαίνει και το δημοσιοποιεί η Τουρκία κι άλλο πράγμα η τακτική, στο πεδίο με αποδεσμευμένους τους κανόνες εμπλοκής.

https://hellasjournal.com/