28.9.22

ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ...


Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.


Καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης βγήκε σε σύνταξη. Δεν είχε διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα ταμεία. Μόνο στο δημόσιο. Παρά ταύτα ο ΕΦΚΑ έκανε 20 μήνες, σχεδόν δηλαδή δύο χρόνια για να της δώσει την οριστική σύνταξη. 


Αυτό είναι σκανδαλώδες από μόνο του. Όλα τα στοιχεία υπήρχαν εξαρχής στον υπολογιστή του ΕΦΚΑ. Αν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αργοπορία πέραν των δύο εβδομάδων δεν θα την ανεχόταν κανείς. Παρακάτω θα δείτε γιατί στις απονομές συντάξεων αυτό συμβαίνει συστηματικά. Έτσι για να σας φύγει η απορία.


Βέβαια μέχρι την απονομή της οριστικής σύνταξης η καθηγήτρια λάμβανε προκαταβολή της σύνταξης. Με την οριστικοποίηση της σύνταξης έπρεπε να αποδοθεί στη συνταξιούχο η διαφορά ανάμεσα στην οριστική σύνταξη και την προσωρινή. Αυτό που όλοι σας το λέτε αναδρομικά.


Ο ΕΦΚΑ λογάριασε αυτά τα αναδρομικά στο ποσό των 6.000 ευρώ περίπου. Από αυτά κράτησε περίπου 4.000 ευρώ για φόρο. Ο ΕΦΚΑ δηλαδή παρακράτησε ως φόρο ποσοστό 65% των αναδρομικών. Τα νούμερα δε “βγαίνουν” με τίποτα. Είναι τρελό και μόνο να το σκεφτείς. 


Δεν εξειδικεύομαι σε φορολογικά θέματα. Για αρχή πήρα “τη βοήθεια του κοινού”, δηλαδή του λογιστή της συνταξιούχου. 


Τα θέματα σχετικά με την παρακράτηση φόρου επί σύνταξης ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 59 και 60 του ν. 4172/2013, όπως αυτές ισχύουν μετά τις σχετικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει. Ρίξτε μια ματιά στη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (http://www.den.gr/Post/76/782/el/Odigies-gia-tin-parakratisi-forou/). Καμία σχέση απολύτως με τη ληστεία του ΕΦΚΑ.


Τηλεφώνησα επανειλημμένως στα δημοσιευμένα τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΦΚΑ. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω... Τα έγραψα στο χαρτί και τα έστειλα με email.


Αντιγράφω από την αίτηση της συνταξιούχου:

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσω τα βασικά, τα οποία επιμένετε να παριστάνετε ότι δεν αντιλαμβάνεστε. Τα έξοδα των τηλεφωνικών σας γραμμών πληρώνονται από τις ασφαλιστικές μου εισφορές, από τις οποίες βεβαίως πληρώνονται και οι μισθοί σας. Αν λοιπόν θέλετε να φαίνεστε ως αξιοπρεπής δημόσια υπηρεσία του 21ου αιώνα με τηλέφωνα καταχωρημένα στο διαδίκτυο, να απαντάτε τις κλήσεις των ασφαλισμένων. Ειδάλλως θα θεωρήσω ότι τα χρησιμοποιείτε μόνον για εξερχόμενες προσωπικές σας κλήσεις, με το κόστος των οποίων επιβαρύνετε τους ασφαλισμένους και για το λόγο αυτό θα υποβάλω σχετική μήνυση κατά του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, και βεβαίως του προϊσταμένου και κάθε υπαλλήλου της υπηρεσίας σας. 


Όσον αφορά τον παρακρατηθέντα φόρο είναι προφανές ότι η υπηρεσία σας γνωρίζει να υπολογίζει ορθά την παρακράτηση, αφού στη σύνταξη του Ιουνίου 2022 από συνολικό ποσό 1.042,83 ευρώ μου παρακράτησε ως φόρο ποσό 64,76 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 6,21%.


Θέλω να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν πρόκειται για “ανθρώπινο λάθος του υπολογιστή σας” σε εμένα δεν περνάνε. 


Γνωρίζω καλά ότι τα οικονομικά του ΕΦΚΑ βρίσκονται σε μαύρο χάλι λόγω της καταστροφικής διαχείρισης των Χατζηδάκη – Δουφεξή. Με το δήθεν λάθος σας καταλήγετε να εκμεταλλεύεστε τα χρήματά μου ως ρευστότητα, αναμένοντες, μόλις σας αντιληφθώ εγώ και οι λοιποί ασφαλισμένοι, να δικαιολογηθείτε ότι δήθεν πρόκειται για λάθος, το οποίο θα αποκατασταθεί συμψηφιστικά με την εκκαθάριση της φορολογικής μου δήλωσης, δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα.


Ουσιαστικά δηλαδή μου επιβάλατε ύπουλο και άδηλο άτοκο δάνειο προς τον ΕΦΚΑ, επειδή δεν έχετε χρήματα για να πληρώσετε τις συντάξεις. 


Αναμένω άμεσα τις εξηγήσεις σας και βεβαίως άμεση επιστροφή του “παρακρατηθέντος φόρου” – άτοκου δανείου. Σε περίπτωση της παραμικρής καθυστέρησης θα δημοσιοποιήσω το θέμα μου στον τύπο. Το κάματε κι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. Λίγο ακόμα και θα με βάζατε να πληρώσω κι από πάνω επειδή ετσιθελικά και χωρίς κανένα απολύτως λόγο μου χρωστούσατε 6.000 ευρώ από τη σύνταξή μου. Η υπόθεση της σύνταξής μου ήταν απλή. Σκόπιμα κωλυσιεργούσατε την απονομή της οριστικής σύνταξης. 


Σε περίπτωση απράκτου παρελεύσεως δεκαημέρου, θα υποβάλω σχετική μήνυση κατά του Δουφεξή και του προϊσταμένου σας, για την οποία βεβαίως και θα ενημερώσω τον τύπο.


Στο πλαίσιο προετοιμασίας της παρούσης απευθύνθηκα στο λογιστή μου προκειμένου να εκτυπώσει τα ενημερωτικά σημειώματα της προσωρινής σύνταξης που λάμβανα από το μήνα Σεπτέμβριο 2020. Εμβρόντητη πληροφορήθηκα ότι τέτοια σημειώματα δεν υφίστανται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, απλώς μόνον ενημερώνετε την ΑΑΔΕ, η οποία αποστέλλει στους φορολογουμένους προσυμπληρωμένο το αντίστοιχο πεδίο του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. 


Εάν τούτο ευσταθεί καλά θα κάνετε να αντικαταστήσετε το e του δήθεν ηλεκτρονικού e-EΦΚΑ, με το δ της δουλοπαροικίας. Κατά τα λοιπά σας ευχαριστώ ιδιαίτερα, διότι η εντελώς αδιαφανής αυτή πρακτική σας, αποδεικνύει εμπράκτως περίτρανα το δίκιο μου. Αν δεν είχατε κάτι να κρύψετε, δε θα σας ενοχλούσε η διαφάνεια. Άλλωστε ήταν πανεύκολο απλώς να αναρτήσετε τα ποσά που πράγματι μου καταβάλατε. 


Η αδιαφάνεια ξεπερνά κάθε όριο για ένα λόγο ακόμη. Στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ποσό οριστικής σύνταξης, ποσό προσωρινής σύνταξης και μήνες επί τους οποίους υπολογίζεται το ποσό των αναδρομικών. Τι έχετε να κρύψετε; Θα το πείτε σε εμένα ή στους δικαστές και τον τύπο;


Κατά τα λοιπά σχολιάζω ότι η συμπεριφορά σας είναι απίστευτα ντροπιαστική. Καλά θα κάμετε να κοιτάξετε τους εαυτούς σας στον καθρέφτη”.


Αφού ήξερα πολύ καλά τι συνέβαινε και το “τράβαγε ο οργανισμός τους”, τους άφησα να εκτεθούν κι άλλο. Δεν τήρησα το δεκαήμερο που τους έταξα για τη μήνυση. Ήταν κατακαλόκαιρο και θα κρύβονταν πίσω από τα μπάνια του λαού. Δεν απάντησαν ούτε τώρα που φθινοπώριασε. Τι να πουν άλλωστε;


Τα οικονομικά προβλήματα του ΕΦΚΑ είναι προφανέστατα. 


Απόδειξη πρώτη ο “οικογενειακός γιατρός”. Ρίξτε μια ματιά τι δημοσίευσε στα απέτσωτα ΜΜΕ ο καρδιολόγος Κ. Αρβανίτης: 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ:

“ΜΕ… ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΔΕΝ ΒΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΓΑ”

Μπορεί οι απειλές του Πλεύρη προς το λαό (του έχει μείνει αυτό το κουσούρι) να έπιασαν τόπο και πολύς κοσμάκης που τρόμαξε, να πήγε και να γράφτηκε.

Όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό!

Έπρεπε και να τάξει μία αξιοπρεπή αμοιβή στους γιατρούς, για να πάνε να δηλώσουν ενδιαφέρον.

Στο κάτω-κάτω, με τις δικές τους πλάτες (και τις δικές τους συνειδησιακές υποχωρήσεις) θα στηνόταν η άθλια μηχανή που ονομάστηκε “προσωπικός γιατρός”.

Όμως ο Πλεύρης έχει καβούρια στις τσέπες και έτσι ο λαός τη γλύτωσε, ακόμη μια φορά!

_______________________________

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Υπενθυμίζω ότι πριν από χρόνια είχε ξαναγίνει προσπάθεια να μεταφερθεί στην ελληνική πραγματικότητα, το τρισάθλιο αγγλικό σύστημα του “family doctor”, για να ψαλιδιστούν ακόμη περισσότερο οι ήδη υπερβολικά μειωμένες δαπάνες για την υγεία. Όμως, ούτε και τότε ξεκίνησε, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όπως και τώρα. Οι ιατρικές αμοιβές ήταν γελοίες…

_________________________________

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ” ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ”

Ο ρόλος του “οικογενειακού γιατρού” είναι να αναχαιτίζει τους ασθενείς, ώστε να μην πηγαίνουν κατευθείαν σε ειδικούς γιατρούς, αλλά να τους μερεμετίζει ο ίδιος (ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος), για ότι και αν έχουν!

Οι ασθενείς στην Αγγλία, κυριολεκτικά χτικιάζουν ώσπου να καταφέρουν τον οικογενειακό γιατρό να τους παραπέμψει στον αντίστοιχο ειδικό!

Κατά κανόνα ο οικογενειακός γιατρός τους ταλαιπωρεί για μήνες και μήνες (έχει οικονομικό πριμ, για να το κάνει αυτό), ώσπου μερικοί τελικά αγανακτούν και πηγαίνουν από μόνοι τους στον ειδικό για την πάθηση τους.

Όμως σε αυτήν την περίπτωση, πληρώνουν από την τσέπη τους ΟΛΗ τη δαπάνη, που έτσι τη γλυτώνει το κράτος!

Αυτό είναι και το ζητούμενο, με αυτό το σύστημα…

Δεν πρόκειται για καλύτερη υγεία, αλλά για ακόμη πιο φτηνιάρικη και χαμηλής εξειδίκευσης αντιμετώπιση του ασθενούς (https://primenews.press/arvanitis-gia-proopiko-giatro-eftychos-o-laos-ti-glitose-prosorina-akomi-mia-fora/?cn-reloaded=1, οι επισημάνσεις δικές μου)”.


Ουδείς τόλμησε να ψελίσει έστω και μια λέξη διάψευσης του Αρβανίτη.


Απόδειξη δεύτερη. Την ελάχιστη υγειονομική περίθαλψη που θα αφήσει ο “φάμιλι ντόκτορ” ετοιμάζεται να την καταργήσει με νόμο η Γκάγκα. Αντιγράφω από δημοσίευμα:

Πηγαίνει Για Κόψιμο Το «Δωρεάν» Από Την Υγεία.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ στέλνει τους πολίτες στις ιδιωτικές κλινικές.

Διέρρευσε το νομοσχέδιο Γκάγκα για το ΕΣΥ, με το οποίο ολοκληρώνεται η διάλυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και όλα δείχνουν ότι σφραγίζουν το δυστοπικό μέλλον που επιφυλάσσει η γαλάζια παράταξη για την Υγεία.


Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιείται η δέσμευση Πλεύρη για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ η Μ. Γκάγκα είχε μιλήσει για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Πρόκειται, δηλαδή, για το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη, για το οποίο είχε προϊδεάσει ήδη από το 2021. Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, το οποίο διακινείται νύχτα από mail σε mail, το σχέδιο διάλυσης είναι έτοιμο.


Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών του ΕΣΥ.

Γιατροί μερικής απασχόλησης στα νοσοκομεία.

Εισαγωγή εξάμηνης απασχόλησης στα νοσοκομεία στο πλαίσιο του «αγροτικού».

Επαναφορά του συντονιστή διευθυντή ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ και μάλιστα σε λίγες και εκλεκτές κλινικές, και όχι ως δυνατότητα για όλους τους γιατρούς.

Αλλαγές στην πρόσληψη των γιατρών ΕΣΥ με διενέργεια της συνέντευξης ξεχωριστά σε κάθε νοσοκομείο.

Αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ (https://www.ksipnistere.com/2022/09/blog-post_740.html)”.


Το δημοσίευμα ουσιαστικά περιγράφει τη διάλυση του ΕΣΥ. Πάλι κανείς δεν τόλμησε να το διαψεύσει.


Γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί το ΕΣΥ; Γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει να το πληρώνει. Τόσο απλά.


Και γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει να πληρώνει το ΕΣΥ, παρότι από εμάς πήρε και παίρνει έναν σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης;


Έχω εντοπίσει τρεις βασικούς λόγους. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους δύο.


Πρώτον η διαφθορά έχει χτυπήσει κόκκινο. Στο άρθρο μου “κύκλωμα διαφθοράς στον ΕΦΚΑ” (1η περίπτωση) περιγράφω πώς με άθλια νομικίστικα τερτίπια τρεις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ζητούσαν πανωπροίκι 10.000 ευρώ από τον πολίτη (https://aristatsis.wordpress.com/2022/03/09/%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%86%ce%ba%ce%b1/). Το νομικό θέμα ήταν πώς μετριέται η προθεσμία αποποίησης κληρονομιάς. Το ξέρουν κι οι πέτρες ότι η προθεσμία αρχίζει από τη δημοσίευση της διαθήκης. Παρά ταύτα οι διευθυντάδες κι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ μέχρι και μια κυριολεκτικά γελοία “γνωμοδότηση” δικηγόρου επεστράτευσαν για να συνεχίσουν να βασανίζουν τον πολίτη.


Μόλις τα έγραψα στο χαρτί βεβαίως ανασκευάστηκε η “γνωμοδότηση” και βεβαίως λύθηκε το ζήτημα για τον πολίτη. 


Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε το άρθρο μου σε δύο επαρχιακές εφημερίδες με έψαχνε κατεπειγόντως το γραφείο τύπου του ΕΦΚΑ για να δώσω “εξηγήσεις”. Ουσιαστικά κεκαλυμένα με απειλούσαν με μηνύσεις γαι συκοφαντική δυσφήμιση. Βεβαίως απάντησα καταλλήλως. Δεν καταδέχτηκα να τους στείλω τα στοιχεία που ζητούσαν. Εμπεριστατωμένα τους υπέδειξα πότε είχαν υποβληθεί τα στοιχεία και σε ποιες αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.


Κι εσείς κι εγώ ευλόγως θα αναμένατε ότι τουλάχιστον θα απομακρύνονταν οι υπαίτιοι από τη θέση τους μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση κι ότι βεβαίως θα υπήρχε πόρισμα με την ίδια ταχύτητα που κινήθηκε το γραφείο τύπου. Αμ δε και στα δύο. Πέρασε τόσος καιρός και νέο για καταλογισμό ευθύνης σε πρόσωπα δεν είχα. Ούτε μια απαλλαγή τους, βρε αδερφέ, γιατί εγώ τους κατηγόρησα δήθεν άδικα. Και βεβαίως οι ίδιοι βρίσκονται ακριβώς στις ίδιες θέσεις, τουλάχιστον στις υπηρεσίες που με “φέρνει ο δρόμος”. 


Φταίω μετά εγώ που, συνεπεία τούτων, θεωρώ ότι υπάρχει γενικευμένη διαφθορά στον ΕΦΚΑ; Το γραφείο τύπου θα το εντοπίσει ετούτο το άρθρο; Ας μου στείλει την απάντηση για να τη δημοσιεύσω.


Βέβαια, ευελπιστώ ότι αντιλαμβάνεστε ότι εκτεταμένη και ασύστολη διαφθορά στον ΕΦΚΑ σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές σας πάνε σε πηγάδι άπατο και μετά “λεφτά δεν υπάρχουν” για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.


Δεύτερον η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες έχει φτάσει στο απροχώρητο


Τύχη καλή, πάνω που ετοιμαζόμουν να γράχω αυτό το άρθρο, ώθησε τον επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μέρτς,  να τα πει αντί για μένα. Γκάνιαξαν οι γερμανοί και δεν αντέχουν οικονομικά τον “προσφυγικό τουρισμό” των ουκρανών. Δήλωσε λοιπόν ο Μέρτς:

Αυτό που βλέπουμε είναι ένα είδος τουρισμού πρόνοιας από την πλευρά αυτών των προσφύγων στη Γερμανία.

Έρχονται στη Γερμανία, παίρνουν τα επιδόματα, επιστρέφουν στην Ουκρανία, ξανά στη Γερμανία, και ξανά πίσω στην Ουκρανία. Ένας μεγάλος αριθμός από τους περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στη Γερμανία "αρμέγουν" το κράτος.

Έχουμε ένα πρόβλημα εδώ που επιδεινώνεται (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/643810/merz-cdu-oi-oukranoi-prosfyges-kanoun-tourismo-me-ta-lefta-tis-germanias)”.


Γονάτισε λοιπόν οικονομικά η βιομηχανική γερμανία των 85 εκατομυρίων κατοίκων από μόλις ένα εκατομύριο ουκρανούς. Το δικό μας το ΕΣΥ πόσο θα άντεχε να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δήθεν κατατρεγμένους λαθρομετανάστες που βουλιαξαν τη χώρα;


Ο τρίτος λόγος που το ταμείον του ΕΦΚΑ είναι μείον είναι κι ο σημαντικότερος. Γι’ αυτό έχετε υπομονή. Θα ακολουθήσει άλλο άρθρο, αναλυτικότατο. Συντομότατα. 


Αυτή ήταν η ανάλυση του ζητήματος. 


Αφού λοιπόν καταλάβαμε καλά ότι αυτά είναι στημένα παιχνιδάκια του ΕΦΚΑ για να κρύβει το γεγονός ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώνει τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του, είναι αυτονόητη η νομική μας απάντηση.


Οι καρεκλοκένταυροι του ΕΦΚΑ νόμιζαν ότι είμαστε κυριολεκτικά χαϊβάνια, οπότε θα ακολουθούσαμε το δρόμο της διοικητικής δικαιοσύνης. 


Αναγκαία διευκρίνιση. Τρέφω άπειρο σεβασμό και για τη δικαιοσύνη γενικώς και για τα διοικητικά δικαστήρια ειδικότερα. Πλην όμως το ελληνικό κράτος σκοπίμως φρόντισε να μη διορίζει επαρκή αριθμό διοικητικών δικαστών, με αποτέλεσμα για καθαρά ανθρώπινους λόγους οι υποθέσεις αυτές να χρονίζουν. Έτσι πάμπολλες φορές οι καρεκλοκένταυροι γλιτώνουν τον δικαστικό έλεγχο γιατί ο πολίτης δεν ξοδεύει χρήματα για να ανοίξει ένα δικαστικό αγώνα που μετά βεβαιότητος θα διαρκέσει πάνω από τουλάχιστον πέντε χρόνια.


Αυτό το θέμα θέλω να το καταλάβετε καλά. Να το εμπεδώσετε. 


Η δικαιοσύνη, όπως είναι δομημένη στη χώρα μας, αποτελεί ταυτόχρονα και εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Από οποιαδήποτε υπόθεση που εισάγεται στα δικαστήρια το κράτος εισπράτει παντοιοτρόπως χρήματα. Αν διόριζε λίγους διοικητικούς δικαστές θα πλήρωνε λίγα χρήματα για τους μισθούς τους και ταυτόχρονα θα εισέπραττε τεράστια ποσά. Σκοπίμως δεν το πράττει, παρότι η χώρα κάθε χρόνο παράγει επαρκέστατους νομικούς επιστήμονες στον τομέα αυτό.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε οποιονδήποτε πολιτικό να σας λέει φούμαρα για την “επιτάχυνση της δίκης”, την κατάργηση των αναβολών  και άλλα τέτοια, χωρίς να αναφέρει το παραμικρό για διορισμό δικαστών, να ξέρετε καλά ότι είναι ένας φτηνός πολιτικός απατεωνίσκος.


Υπάρχει κι άλλος σοβαρός λόγος που η διοικητική δικαιοσύνη δεν προσφέρεται για τις περιπτώσεις αυτές. Στα διοικητικά δικαστήρια, αν ο πολίτης κερδίσει τη δίκη, απλώς ακυρώνεται η παρανομία του κράτους και δίδεται εντολή να εκδοθεί νέα νόμιμη διοικητική πράξη.


Ο καρεκλοκένταυρος που σκόπιμα παρανόμησε δεν “πονάει” από τη δικαστική απόφαση. Το δικηγόρο του δημοσίου ουσιαστικά τον πλήρωσε ο φορολογούμενος που πλήρωσε και το δικό του δικηγόρο κι όλα τα έξοδα της δίκης. Κι όλα αυτά για να γίνει το αυτονόητο καμιά δεκαετία αργότερα. 


Απλό παράδειγμα στην περίπτωση της συνταξιούχου. Το έγγραφο του ΕΦΚΑ αναφέρει “αν διαφωνείτε ασκήστε έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο”. Αν η συνταξιούχος κάνει όπως της είπαν, μόλις εκκαθαριστεί η φορολογική της δήλωση του επόμενου έτους, θα βρεθεί το “λάθος” και θα της δοθούν τα χρήματα ως “επιστροφή φόρου”. Όταν λοιπόν φτάσει να εκδικαστεί η υπόθεσή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο δε θα υπάρχει καν αντικείμενο δίκης. Ο ΕΦΚΑ θα λέει “μα κυρία μου, τα χρήματά σας τα πήρατε. Εμείς είμαστε σοβαρή δημόσια υπηρεσία. Πώς σας πέρασε από το μυαλό ότι σκοπίμως σας αδικήσαμε; Άλλωστε τα χρήματα αυτά δεν τα πήρε κάποιο πρόσωπο, στο κράτος πήγαν (όλα αυτά βεβαίως σε ελεύθερη μετάφραση)”. Ταυτόχρονα βεβαίως ο καρεκλοκένταυρος θα “γελάει κάτω από τα μουστάκια του” γιατί του πέρασε η βρωμιά του. 


Δεν πάει έτσι. 


Αντίθετα αν ο αδικούμενος πολίτης υποβάλει μήνυση, “σφίγγουν τα γάλατα”. Τα έγγραφα από τον καρεκλοκένταυρο τα ζητάει ο εισαγγελέας. Αν δεν τα δώσει, και πρόκειται για ένα επιπλέον αδίκημα και τη θέση του χειροτερεύει. Αποσύρεται το προστατευτικό δίχτυ του δημοσίου που πληρώνει δικηγόρο. Ο κατηγορούμενος πληρώνει το δικηγόρο από την τσέπη του. Ας πρόσεχε να μην αδικεί εξώφθαλμα τους πολίτες. Ταυτόχρονα αυτά τα βλέπουν κι οι υπόλοιποι υπάλληλοι, που πλέον δε θα τολμούν να συγκαλύπτουν την υπόθεση για να υποστηρίξουν το συνάδελφό τους.


Και φτάσαμε στο ακόμα σημαντικότερο. Στα διοικητικά δικαστήρια οι αδικημένοι πολίτες είναι αναγκαστικά απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο και για το λόγο αυτό πιο αδύναμοι. Η κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή.


Αντίθετα στα ποινικά δικαστήρια ευχερέστατα θεμελιώνεται ότι η παράνομη πράξη είναι μία και συνεχιζόμενη. Η ισχύς εν τη ενώσει. 


Απλό και απτό παράδειγμα. Η περίπτωση του κληρονόμου που αποποιήθηκε την κληρονομιά και της συνταξιούχου είναι απλούστατα η συνέχιση του ίδιου εγκλήματος. Ο ΕΦΚΑ που δεν έχει να πληρώσει συντάξεις και περίθαλψη των ασφαλισμένων του με προφανή “υπόγεια” εντολή του διοικητή του, βάζει τους υπαλλήλους να κάνουν βλακώδη νομικά τερτίπια εις βάρος των πολιτών για να μην τους δίνουν τα λεφτά τους στην ώρα τους ή να τους ληστεύουν κυριολεκτικά τα λεφτά μέσα από την τσέπη. Ακριβώς γι’ αυτό απλούστατες υποθέσεις συνταξιοδότησης “μακροσκοινιάζουν” για χρόνια.


Μήνυση λοιπόν εις βάρος του ίδιου του διοικητή του ΕΦΚΑ και βεβαίως των εμπλεκόμενων υπαλλήλων για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. 


Στο σημείο αυτό μπαίνετε κι εσείς στο “χορό”. Κάθε παρόμοια περίπτωση εξώφθαλμης αδικίας του ασφαλισμένου από τον ΕΦΚΑ προφανώς αποτελεί συνέχιση του ίδιου εγκλήματος, δηλαδή τη δράση της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης. Βεβαίως κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συσχετιστεί στην ίδια δικογραφία. Όλες οι επιμέρους υποθέσεις ενώνονται σε μία. Έτσι μειώνονται στο ελάχιστο τα έξοδα για κάθε αδικηθέντα πολίτη. 


Εδώ είμαι και περιμένω τα νέα σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η περίπτωση να είναι εξώφθαλμη. Το mail μου το βρίσκετε πανεύκολα.


Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. 


Ο πλήρης τίτλος του άρθρου ήταν “ο ΕΦΚΑ αντί για σύνταξη της έδωσε φιλοδώρημα... σε σας τι λέτε ότι σκοπεύει να δώσει;” Έγινε σύμπτυξη...


Επαναλαμβάνω ο τρίτος λόγος είναι κι ο σημαντικότερος.


Μην ξεχνάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας.




Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.