17.9.22

Η αυξημένη παρουσία των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ενοχλεί πλέον για τα καλά

 

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. via Twitter@BAYKAR


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΣ ΗELLAS JOURNAL

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το Ελληνικό Επιτελείο παρακολουθεί την Άγκυρα να «ξεπλέκει» στον ουρανό του Αιγαίου τις πονηρές της κινήσεις μέσω των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Μετά τις πρώτες, δειλές εμφανίσεις πριν από λίγα χρόνια, των UAV’s της γείτονος πλέον αυτά οδηγούνται ακόμη και δυτικά από το μέσω του Αιγαίου.

Πετούν σχεδόν όλο το 24ωρο εντός του FIR Αθηνών και δεν σταματούν κάθε μέρα να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικές νησίδες, την ώρα που βλέπουν κυριολεκτικά τα πάντα σε θάλασσα και νησιωτική γη.

Οι Τούρκοι με φθηνές λύσεις καταφέρνουν να κρατούν την Ελληνική πολεμική αεροπορία σε πλήρη επαγρύπνηση ιδίως όταν βάζουν στο στόχαστρό τους νησίδες που βρίσκονται έως και το μέσον του Αιγαίου.

Ο σκεπτικισμός των Επιτελών αυξάνεται καθώς οι Τούρκοι ολοένα και περισσότερο επιχειρούν να «ξενυχτούν» την Ελληνική αεράμυνα.

Τρόποι αντιμετώπισης, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, σαφώς και υπάρχουν καθώς επίσης και κινήσεις αποτροπής, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μείνουν μόνο στην εναέρια αναγνώριση και το air policing.

Και, παράλληλα, η αλλαγή στάσης έρχεται ύστερα από πολιτικές αποφάσεις της Αθήνας.

Το anti-drone σε ανάπτυξη, αλλά…

Την ίδια στιγμή το λεγόμενο «anti-drone» σύστημα που αναπτύχθηκε έως ενός σημείου με άκρα μυστικότητα στην Ελληνική επικράτεια έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Αν το συγκεκριμένο θα ενεργοποιηθεί ώστε να παρέμβει σε κάποια προκλητική πτήση Μη Επανδρωμένου της Τουρκίας είναι άγνωστο και φυσικά για όλα αυτά υπάρχει το δεδομένο της αποδέσμευσης κανόνων.

Πάντως ο προσωρινός αποπροσανατολισμός θεωρείται μια προειδοποίηση των δυνατοτήτων του νέου συστήματος.

Το δεδομένο που καταγράφουν και μεταφέρουν οι ανώτατοι αξιωματικοί στην πολιτική ηγεσία είναι ότι με τον οικονομικό τρόπο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών η Τουρκία έχει εκτινάξει τους αριθμούς της παραβατικής της συμπεριφοράς και παράλληλα αισθάνεται ότι σε αυτό το σημείο τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει, διότι μια πιθανή κίνηση κατά ενός UAV στο Αιγαίο αυτομάτως μεταφράζεται σε κλιμάκωση και «εχθρική» ενέργεια.

Επιπλέον οι πτήσεις «επιτήρησης» και για την πολιτική ηγεσία θεωρούνται ιδιαίτερα προκλητικές και επικίνδυνες διότι η Τουρκία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε κίνηση την ενδιαφέρει και αφορά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Όλα τα δεδομένα που έχει το υπουργείο Εθνικής άμυνας στα χέρια του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τα έχει μεταφέρει στη Συμμαχία και τα Διεθνή φόρα κατά τη συντονισμένη προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνοποίηση του προβλήματος που λέγεται Τουρκία.

Η εικόνα της TuAF που στηρίζεται στη Μη Επανδρωμένη λύση

Βεβαίως και τα UAV’s βρίσκονται στην πολιτική τοποθέτησης όλων των δεδομένων ώστε να οδηγηθούν οι δυο χώρες σε κάποιο επεισόδιο.

Η καθημερινή κατάσταση στον ουρανό του Αρχιπελάγους λένε στρατιωτικές πηγές, έχει δυο χαρακτηριστικά.

  • Το πρώτο είναι η προσπάθεια επεισοδίου
  • Και το δεύτερο η επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων με την επικοινωνιακού τύπου χρήση των τουρκικών αεροσκαφών.

Μαζικές παράνομες είσοδοι από μαχητικά αλλά για ελάχιστα λεπτά. Το κρίσιμο 5λεπτο είναι για τους Τούρκους πιλότους, μέχρις ότου απογειωθούν τα αεροσκάφη επιφυλακής από τα νησιά του Αιγαίου.

Το στίγμα στο ραντάρ πως σε λίγα λεπτά ο παραβάτης θα βρίσκεται στο lock on, τον κάνει να κινηθεί εντός της Τουρκίας, στο όριο και με την πρώτη ευκαιρία να γράψει ακόμη μια παράβαση του FIR.

Η κίνηση αυτή παραπέμπει σε μια και μόνο ανάγνωση, ότι οι ιπτάμενοι της γείτονος ναι μεν έχουν εντολή για έκνομες ενέργειες αλλά από την άλλη πλευρά να μην εμπλέκονται άμεσα με τα μπλε φτερά.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ημέρες που καταγράφονται σκληρές αερομαχίες όπου εκεί οι αεροπόροι αντιλαμβάνονται ότι οι εντολές των εξ ανατολών συναδέλφων τους είναι να δημιουργηθεί κάποιο ηθελημένο ατύχημα.

Οι αριθμοί των παραβιάσεων για το 2022, περίπου 100 ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με αριθμό ρεκόρ. Όμως περισσότερες από τις μισές ανήκουν στη Μη Επανδρωμένη αλήθεια που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει, όχι μόνο το Επιτελείο αλλά το πολιτικό σύστημα της Αθήνας.

 https://hellasjournal.com