22.9.22

Άσκηση «έκπληξη» δίπλα στην Κάρπαθο - Οργή στην Άγκυρα για την Ελληνογαλλική άσκηση στον Άη Στράτη



 Αυτές είναι οι μονάδες Ελλάδας και Γαλλίας που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Αργώ»

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία η οποία αντέδρασε ως προς την περιοχή που δεσμεύτηκε για αυτήν, αποτελεί η άσκηση «Αργώ», που θα πραγματοποιήσουν από κοινού Ελλάδα και Γαλλία στο βόρειο Αιγαίο από τις 24 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Η δέσμευση ειδικά της περιοχής γύρω από τον Αη Στράτη έκανε την Άγκυρα να προχωρήσει στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με την οποία έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης τόσο του εν λόγω ακριτικού ελληνικού νησιού όσο και της Λήμνου.

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας έδωσε «στεγνά» την είδηση μην θέλοντας να δείξει την ενόχληση της Άγκυρας.

«Γαλλία και Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου η πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας και της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο.

Στην άσκηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε μια μεγάλη περιοχή έως την Σκύρο και τον Αϊ Στράτη θα συμμετάσχουν πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, καθώς επίσης και πλοία και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού.

Μετά την άσκηση που θα διεξαχθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου αναμένεται επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνού, στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της TRT.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό η Γαλλία θα στείλει ένα από τα τρία ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral που διαθέτει ο στόλος της και συγκεκριμένα το Tonnerre το οποίο μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για 16 βαρέα ελικόπτερα ή 35 ελαφρά και ενός τάγματος πεζοναυτών.

Η Ελληνική συμμετοχή θα είναι με μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο αρματαγωγά, ένα υποβρύχιο, τουλάχιστον έξι μαχητικά F-16, Mirage 2000-5, F-4E, ελικόπτερα Απάτσι και Σινούκ και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και κλιμάκιο του ΕΤΑ και βατραχανθρώπων.

Η Αθήνα ωστόσο δεν μένει στην άσκηση αυτή αλλά στις 26 του μήνα θα προχωρήσει και σε μια δική της αεροναυτική άσκηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο δεσμεύοντας και την απαιτούμενη περιοχή στην οποία διόλου τυχαία έχει συμπεριληφθεί κα η νησίδα Κανδελιούσα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει στόχος υπερπτήσεων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μια ακόμα άσκηση ουσιαστικά στην ίδια περιοχή που θα γίνει από τις 26 μέχρι τις 27 του μήνα με μια χώρα που μέχρι πρότινος έκανε business με την Τουρκία. Όχι δεν λέμε για την Γερμανία αλλά για την…Ισπανία που έδωσε στην Άγκυρα τα σχέδια για να φτιάξει το μίνι αεροπλανοφόρο της.


Το Ελληνικό και το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό θα ασκηθούν στην περιοχή που έχει δεσμευτεί προς τούτο καταλαμβάνοντας επί της ουσίας όλο το Καρπάθιο Πέλαγος.

Φαίνεται πως μετά την μεταστροφή που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην Γερμανική πολιτική έναντι της Τουρκίας, τώρα και η Μαδρίτη αν μη τι άλλο δεν ακούει τα κελεύσματα της Τουρκία περί αποστρατικοποιημένης Καρπάθου και στέλνει πολεμικό της πλοίο να συμμετάσχει σε μια άσκηση που διοργανώνει η Αθήνα σε περιοχή που δέσμευσε έχοντας πλήρη δικαιοδοσία παρά τις θέσεις της Τουρκίας.

https://www.pentapostagma.gr