20.9.22

Το «σουλάτσο» των Bayraktar και των ΑΝΚΑ είναι προβληματικό και επικίνδυνο, βλέπουν ανέξοδα τα πάντα και αμφισβητούν την Κυριαρχία


 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αλλαγή τακτικής στο πεδίο αποτελεί η μόνιμη πλέον παρουσία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Τουρκίας, τα οποία «στοχεύουν» με τις πτήσεις τους τα νησιά στο μέσω του Αιγαίου.

Και με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα δείχνει στο Ελληνικό Επιτελείο αλλά και στην Αθήνα πως υπηρετεί πιστά και με διαχρονικό πρόσημο τις διεκδικήσεις στο Αρχιπέλαγος.

Από την δεκαετία του 70’ η Τουρκία δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επιδιώξει να διχοτομήσει σε επιχειρησιακό επίπεδο το Αιγαίο, είτε αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον είτε τον αέρα του Αρχιπελάγους. Και έτσι η Ελληνική νησιωτική γη, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των νησιωτών- όπως θέλει να πετύχει η Τουρκία- αναγκαστικά θα περνούν εντός ζωνών που οι αρμοδιότητες θ’ ανήκουν στις αρχές της γείτονος.

Και στην περίπτωση της επιμονής της παρουσίας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, Bayraktar&Anka, στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και στο FIRΑθηνών ,πέραν του ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική λύση ώστε να συνεχίσει η Τουρκία να προβαίνει σε έκνομες ενέργειες, στο πεδίο δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα, που εφόσον αποφάσεις δεν λαμβάνονται, αυτό θα γιγαντώνεται.

Ήδη οι υπερπτήσεις έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους τις 172, με πολλές εξ αυτών να έχουν γίνει από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Τουρκίας.

Βλέπουν τα πάντα με ανέξοδο τρόπο

UAV’sπου βλέπουν τα πάντα από το ύψος των 19.000 ποδών που πετούν συνήθως και μεταφέρουν μια σαφή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της γείτονος. Πληροφορίες για πιθανές μετακινήσεις αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων, μετακινήσεις στρατιωτικών τμημάτων από μονάδες του Στρατού Ξηράς στα νησιά, έργα που ίσως αφορούν και την άμυνα κ.ο.κ.

Η πληροφορία είναι η βασικότερη παράμετρος που παίζει καταλυτικό ρόλο στον τομέα των επιχειρήσεων κι αυτό στο Ελληνικό Επιτελείο το γνωρίζουν πολύ καλά. Σχετικά πρόσφατα γεγονότα ήταν τα όσα έγιναν κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Η άμεση πληροφόρηση είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη προετοιμασία σε περίπτωση που κατά την εξέλιξη των επεισοδίων στην Τουρκία επιδιώκονταν προβοκάτσια.

Η Αθήνα είχε τις πληροφορίες για τα ερευνητικά της γείτονος που προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο τρόπος διαχείρισης βεβαίως δεν ήταν αποτέλεσμα του σχεδιασμού που είχαν κάνει στο Επιτελείο, διότι κανένα ερευνητικό δεν το πήρε ο άνεμος.Η υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά, το 2020, αν και ξέσπασε τις πρώτες ώρες με ταχύς ρυθμούς, ο Έβρος δεν έπεσε. Και αυτό αποτέλεσμα πληροφοριών ήταν.

Πριν λίγες ώρες εγκαινιάστηκε από την ηγεσία ο κόμβος πληροφοριών που αφορά τις ειδικές επιχειρήσεις. Η δημοσιοποίηση και μόνο δείχνει ότι δίδεται βαρύτητα στην αρχική πληροφορία που θα θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις που απαιτεί η περίσταση. Με τις πληροφορίες που παίρνει ανέξοδα η Άγκυρα κάθε μέρα μέσω των UAV’s,δεν μπορεί κανείς ν’ απαντήσει τι θα γίνει…

Πριν τρία εικοσιτετράωρα είχαμε επισημάνει ότι το Ελληνικό Επιτελείο κινείται σε συγκεκριμένους άξονες με τον πιο βασικό, τουλάχιστον προς το παρόν να είναι αυτός του δαπανηρού σε σχέση με την πτήση του UAV, AirPolicing από μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση άσκησης πίεσης από τα «γεράκια» της αεροπορίας, οι γείτονες επιδεικνύουν την θέληση να συνεχιστεί αυτή η έκνομη Μη Επανδρωμένη πτήση, εκβιάζοντας με αυτό τον τρόπο για θερμό επεισόδιο.

Βεβαίως η Τουρκία στην περίπτωση που συμβεί κάτι σεUAVπου πετά στον ουρανό του Αιγαίου, θα το χρεώσει στην Ελλάδα και φυσικά θα κάνει λόγο για επιθετική ενέργεια μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις και λύσεις υπάρχουν. Απαντήσεις δυναμικές και απαντήσεις «προηγμένες»! Όλες όμως αυτές οι απαντήσεις χρειάζονται ένα πράγμα, την πολιτική βούληση ώστε να πάρει αυστηρό μήνυμα η γείτονα ότι πέρασε την κόκκινη γραμμή. Και η κόκκινη γραμμή απαιτεί την απελευθέρωση κανόνων εμπλοκή, μια απόφαση που ανήκει στην πολιτική ηγεσία κι όχι μόνο της Λ. Μεσογείων.